Nadao sam se boljem od bronze 1epa09394527 Zurabi Datunashvili of Serbia reacts after defeating Ivan Hukleh of Croatia during the Men's Greco-Roman 87kg Bronze Medal Match at the Wrestling events of the Tokyo 2020 Olympic Games at the Makuhari Messe convention centre in Chiba, Japan, 04 August 2021. EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Srpski rvač Zurabi Datunašvili osvojio je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju u rvanju grčko-rimskim u kategoriji do 87 kilograma. U borbi za treće mesto Datunašvili je bio bolji od Hrvata Ivana Hukleka sa 6:1.

Naturalizovani Gruzijac izgubio je prvi duel na rvačkom turniru od Ukrajinca Žana Belenjuka, ali je potom u repesažu pobedio Bašira Azara Sida iz Alžira i tako stigao do šanse da osvoji medalju.

Ovo je najveći uspeh u karijeri rvača rođenog u Tbilisiju, koji je 2019. godine uzeo srpsko državljanstvo i od tada živi u Zrenjaninu.

Kao član reprezentacije Gruzije bio je prvi na Evropskom prvenstvu 2017. u Beogradu (u kategoriji do 80 kilograma), a isti rezultat, ali pod zastavom Srbije i u kategoriji do 87 kilograma, ponovio i na nedavno održanom šampionatu u Varšavi.

Ovo mu je bio treći nastup na Olimpijskim Igrama i prva medalja.

U borbi za olimpijsku bronzu Datunašvili je već u prvoj rundi iskoristio grešku protivnika i nizom dobrih zahvata stigao do velike prednosti od 6:0.

Zahvaljujući bodovnoj razlici u nastavku je mogao da taktizira i više se trudio da onemogući akcije Hukleka nego da pokuša da poveća vođstvo.

Zaradio je jedan kazneni poen zbog pasivnosti, ali to nije promenilo konačan ishod.

– Jako sam srećan zbog osvojene medalje. To je bio moj cilj u Tokiju, ali sam se nadao boljem rezultatu od trećeg mesta. Ovaj uspeh dugujem svim ljudima iz Srbije koji su verovali u mene. Hvala ti Srbijo – rekao je Datunašvili po završetku borbe sa Huklekom i dodao da nije očekivao poraz u prvom kolu od Ukrajinca Belenjuka:

– Planovi su se promenili posle poraza u prvoj borbi i morao sam da se borim za bronzu. Iskoristio sam priliku i osvojio sam medalju. Protiv borca iz Hrvatske sam se već borio, ali sam izgubio. Moj trener i ja smo imali dobru taktiku koju sam veoma dobro sproveo u delo, dok je moj rival napravio neke greške. Iskoristio sam šansu koje sam imao i pobedio.

Posvađao se sa trenerom

Zurabi Datunašvili odlučio je da uzme srpsko državljanstvo nakon svađe sa predsednikom nacionalnog rvačkog saveza Gruzije 2018. godine. Verbalni rat prerastao je u fizički obračun godinu dana kasnije na nacionalnom šampionatu te zemlje kada je Datunašvili tokom jedne borbe seo na strunjaču, nezadovoljan suđenjem. U haosu koji je potom usledio predsednik saveza udario je šipkom budućeg osvajača olimpijske medalje.Na njegovu odluku da dođe u Srbiju presudno uticao je Mihail Kadžaja, takođe bivši Gruzijac, koji je kao član srpske reprezentacije učešće na Igrama u Tokiju završio u prvom kolu.

– Morao sam da napustim Gruziju zato što bi mi bilo onemogućeno da se takmičim. Rekao sam Kadžaji za tu odluku i on mi je predložio da dođem u Srbiju. To sam i učinio uz pomoć predsednika Rvačkog saveza Željka Trajkovića. Osećam da sam dobrodošao u Srbiji i velika mi je čast da se takmičim pod zastavom moje nove domovine. Mogu da se zovem Zoran Zurab Datunašvilić – rekao je Datunašvili.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari