Olimpijske igre u Tokiju zvanično otvorene, Osaka upalila Olimpijski plamen 1EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Car Japana Naruhito zvanično je, nakon svečane ceremonije i defilea najuspešnijih sportista sveta, proglasio 32. Olimpijske igre otvorenim, a teniserka Naomi Osaka upalila je Olimpijski plamen, .

Jedna od najvećih sportskih manifestacija na svetu ove godine u Tokiju okuplja više od 11.000 sportista pod zastavama 205 zemalja. Oni će se u naredne dve nedelje takmičiti u rekordna 33 sporta.

Početak ceremonije obeležio je performans posvećen svim sportistima koji su u vreme pandemije korona virusa bili prinuđeni da treniraju samostalno i da se izbore sa brojnim problemima sa kojima su se suočili zbog pandemije kao što su anksioznost, tuga, sumnja.

Nakon početnog performansa na stadion su ušli car Japana Naruhito i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

Zastavu Japana unela su na stadion deca koja su bila određena da budu i na ceremoniji paljenja plamena u Atini, pre nego što je prenet u Japan, kao nekoliko najuspešnijih japanskih sportista. Oni su predali zastavu odbarmbenim snagama Japana, koje su je postavile na jarbol, nakon čega je otpevana i himna zemlje domaćina Olimpijskih igara 2021. godine.

Tokom ceremonije održan je minut ćutanja, kojim je održana pošta svima koji su izgubili život tokom pandemije korona virusa.

Olimpijski laureat ove godine dodeljen je Muhamedu Junusu, koji se zahvalio putem video poziva.

Po završetku početnih performansa, organizatori su poželeli dobrodošlicu svim sportistima koji se takmiče na 32. Letnjim olimpijskim igrama u Tokiju i usledio je svečani defile. Prvi su na stadion u Tokiju, tradicionalno, ušli sportisti iz Grčke – kolevke Olimpijskih igara.

Olimpijske igre u Tokiju zvanično otvorene, Osaka upalila Olimpijski plamen 14
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Srbiju će na u Tokiju predstavljati 86 sportista, što je manje nego na Igrama u Riju gde je bilo 103 sportiste iz Srbije.

U Riju su 2016. godine srpski sportisti osvojili osam rekordnih medalja, a prema prognozama i kladionicama ove godine bi broj osvojenih medalja mogao da se poveća.

Olimpijske igre u Tokiju zvanično otvorene, Osaka upalila Olimpijski plamen 15
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Zastavu Srbije nosili su košarkašica Sonja Vasić i vaterpolista Filip Filipović.

Defile sportista zatvorili su sportisti Japana, kao domaćini ovogodišnjih Olimpijskih igara.

Po završetku defilea, na redu je bilo polaganje olimpijske zakletve. Prvi put u istoriji, zakletvu je polagalo šestoro ljudi, u ime sportista, sudija i trenera.

Predsednica organizacionog odbora Olimpijskog komiteta Seiko Hašimoto rekla je da joj je čast da u prisustvu cara Japana ima priliku da poželi dobrodošlicu na Olimpijske igre u Tokiju. Istakla je kako se nada da će svi uspeti da se povežu uprkos izazovima koje je pandemija donela. Vizija je, po njenim rečima, ideja mira, po mitu o „olimpijskom primirju“ koji je vladao još od antičkih Igara. Sportistima je poručila da će „ovaj trenutak pamtiti zauvek“.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah je na ceremoniji otvaranja rekao da je danas momenat nade, da su uslovi mnogo teži nego što je zamišljeno, ali da treba uživati u trenutku, jer su svi sportisti zajedno. Zahvalio se svima u Japanu koji su omogućili održavanje Igara, a posebno hiljadama volontera, koji su, kako kaže, pravi ambasadori Japana.

Olimpijski komitet usvojio je novi moto takmičenja – „Brže, više, jače, zajedno“, jer kako je Bah rekao, „gde god da se nalazimo, zajedno smo u trenutku paljenja Olimpijskog plamena.“

Svečana ceremonija otvaranja, kao i sama takmičenja, održava se bez prisustva publike zbog loše epidemiološke situacije u Japanu. Naime, u Japanu je u toku vanredno stanje koje će biti na snazi i tokom trajanja Olimpijskih igara.

Olimpijske igre u Tokiju donose mnoge novitete za ljubitelje sporta, jer će se na ovogodišnjim Igrama održati takmičenja u čak osam novih disciplina –  karate, sportsko penjanje, surfovanje, skejtbording, basket 3 na 3, a pod biciklizam su još podvedeni medison i freestyle BMX.

Iako je Vlada Japana preduzela sve mere kako bi se rizik od širenja korona virusa smanjio na minimum, veći broj stanovnika te azijske zemlje protivio se održavanju Igara u Tokiju. Oko 50 demonstranata okupilo se danas ispred zgrade vlade u Tokiju uzvikujući „Ne Olimpijskim igrama“, „Spasite ljudske živote“ i noseći natpise „Otkažite Olimpijske igre“, a protest je trajao i tokom svečane ceremonije otvaranja Igara.

Evropska unija je u prethodnom periodu izrazila želju da se njihova zastava zavijori na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odbio je predlog potpredsednika Evropske komisije Margaritisa Shinasa i slovenačkog premijera Janeza Janše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari