Posle šoka na postolje 1Basketaši Srbije foto EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Muška 3×3 basket reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, pošto je u duelu za treće mesto bila bolja od Belgije rezultatom 21:10.

Dušan Domović Bulut, Aleksandar Ratkov, Mihailo Vasić i Dejan Majstorović osvojili su četvrtu medalju u dosadašnjem toku Igara za Srbiju, ali ne onu kojoj su se nadali.

Uprkos bolnom i neočekivanom porazu u polufinalnom meču sa ekipom Rusije (21:10) srpski basketaši su u finalu prikazali partiju na nivou kakvom se i očekuje od tima koji je u Tokio doputovao kao veliki favorit. Petostruki šampioni sveta su na startu poveli sa 5:1, zatim i 9:4, a njihovi rivali su samo u jednom navratu bili blizu da uhvate priključak (11:8), nakon dvojke Nika Selisa. Ipak, tada je Dušan Domović Bulut vezao tri poena, četiri minuta pre kraja doneo svom timu šest poena prednosti i već tada je pobednik praktično bio rešen.

Najefikasniji je bio baš Bulut sa sedam poena, Ratkov i Vasić postigli su po pet, a Majstorović je ubacio četiri.

O tome koliko su bili razočarani zbog toga što nisu stigli do očekivanog finala pokazala je i reakcija srpskih reprezentativaca nakon meča.

Bilo je očigledno da trijumf u duelu sa Belgijancima i osvojena olimpijska medalja nisu umanjili tugu zbog poraza u polufinalu i propuštene prilike da se bore za zlato.

Dušan Domović Bulut objasnio je kako su pronašli motivaciju za meč sa Belgijancima.

– Ništa nismo rekli jedan drugom, znali smo da smo uprskali. Velika je razlika između četvrtog i trećeg mesta. Da je na meču za bronzu krenulo nešto po zlu verovatno bismo se poubijali međusobno, sa njima i sa publikom i sa svima. Tu je bilo krećemo za treće mesto, ako ne pobedimo, oni bi verovatno u povratku skočili iz aviona, jer se ja ne vraćam u Srbiju. To je bio mentalitet i mislim da je upalio – izjavio je Bulut, a zatim dodao:

– Nismo imali taktiku, rekli smo da nećemo da se sramotimo, nećemo da se blamiramo, nego idemo da osvojimo medalju. Pobedili smo na individualni kvalitet i karakter cele ekipe, požrtvovanost i borbu. Tako smo došli, tako smo selektirani, trenutno je merilo treće mesto. Nadam se da će u budućnosti biti bolje, ali važan je po mom mišljenju kontinuitet medalja koje donosimo konstantno za Srbiju, za KSS, ovog puta i za OKS. Ja sam srećan, završili smo turnir sa pobedom, ipak je i to olakšavajuća okolnost, velika je razlika između trećeg i četvrtog mesta.

Najbolji igrač sveta otkrio je uzrok neuspeha u polufinalu.

– Skupljeni smo kao grupa individualaca koji su veoma kvalitetni, koji imaju dobar karakter za pobede, za težinu dresa koji treba da se nosi na ovim takmičenjima. Falila je uigranost, neke taktičke stvari, koje nismo stigli da uradimo. Da kad sve stane i kad ništa ne ide da imamo dve, tri akcije da damo neki lak poen, da izvučemo neki lak faul, da im prekinemo momentum. To se nije desilo, ostali smo paralisani protiv Rusa – rekao je Bulut.

On je objasnio da je očigledno bilo da nisu izdržali pritisak.

– Ja već imam neko iskustvo, ali očigledno se osetila ta težina u polufinalu. Bili smo favoriti, igrali smo protiv njh sto puta, sto puta smo ih pobedili. Jednostavno su oni ušli rasterećeno u meč, a mi teški. Teško vreme, težak meč… Mi malo zapeli i krivo mi je, ali to je trenutno stanje. Najvažnije da smo na kraju obradovali zemljake i nas same. Tako da, srećan sam – izjavio je najbolji srpski basketaš.

Rusi pokvarili slavlje

Srpski basketaši propustili su veliku priliku da se u Tokiju popnu na najviši stepenik pobedničkog postolja jer su u polufinalu neočekivano izgubili od tima Olimpijskog komiteta Rusije sa 21:10. Osvajačima bronzane medalje ovo je bio prvi i jedini poraz na Igrama u Tokiju, ali je došao u najnezgodnijem trenutku.

Tok meča najbolje je opisao Dejan Majstorović koji je izjavio da je njegov tim doživeo razočaravajući poraz.

– – Imali su više želje, energije, sve su pogodili, mi nismo ništa. Odbrana nam je bila katastrofalna- rekao je Majstorović.

Bulut: Možda je moj oproštaj

Najbolji basketaš Srbije i sveta Dušan Domović Bulut izjavio je po završetku meča za bronzanu medalju da je nastup u Tokiju bilo možda i njegovo poslednje veliko takmičenje u dresu reprezentacije.

– Posle ovoga idem za Ameriku, plan mi je da igram tamo, da se dokažem. Posle toga videću šta i kako. Nemam neku komunikaciju ni sa KSS, ni sa OKS, imam svoju ličnu karijeru, lične ciljeve koje želim da ostvarim. Ako govorimo o sledećim Olimpijskim igrama -ovaj sport samo preopoznaje kontinuitet, ne prepoznaje ko si i šta si. Samo težak rad. Nema onoga ja sam Dušan Bulut i doći će Rusi i skloniće se sa terena. Neće. To je veoma teško, jer oduzima mnogo energije, a ja ne znam da li sam u ovim godinama spreman da sledeće tri, četiri godine dam toliko – izjavio je srpski basketaš i dodao da je zbog nastupa na OI ostao bez 30 odsto novca koji dobija po ugovoru za nastupe u SAD..

Zlato za Letoniju

Basket reprezentacije Letonije prvi su osvajači zlatne olimpijske medalje u ovom sportu jer su u finalnom meču pobedili Rusiju rezultatom 21:18. Letonci, koji su aktuelni vicešampioni Evrope i sveta, do trijumfa u finalu došli su pogotkom svog najboljeg igrača Karlisa Lasmanisa 28 sekundi pre kraja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari