Šampionka zna kako će 1Foto: OKS

Srpska karatistkinja Jovana Preković započinje takmičenje na Olimpijskom turniru u Tokiju u petak 6. avgusta u 05.28 časova po našem vremenu.

Svetska i evropska šampionka u kategoriji do 61 kilograma, pobednica na najvećim turnirima i takmičenjima, imaće priliku da na Igrama u Japanu dođe do najvećeg uspeha u karijeri.

Svoje učešće na takmičenjima započela je 2012. godine i od tada osvojila pet zlatnih, dve srebrne i sedam bronzanih medalja.

Prvu titulu na šampionatima Starog kontinenta osvojila je 2017. godine, zatim je godinu dana kasnije postala najbolja na svetu, da bi 2021. ponovo pobedila na Evropskom prvenstvu.

Upravo će zbog ovih rezultata biti među onim sportistima iz Srbije od kojih možemo da se nadamo da će biti među osvajačima medalja na Olimpijskim igrama.

– Očekivanja stvaraju veliki pritisak, ja sam napravila mehanizam kako da se nosim sa tim. Ranije mi je bilo teže, sada sam zrelija, prošla sam dosta stvari što se tiče takmičenja. Ne želim da pričam o sebi da sam šampionka. O tome neka drugi govore. Naučila sam da kontrolišem pritisak i to će, verujem, da presudi u bitnim momentima na Olimpijskim igrama – rekla je 25-godišnjakinja rođena u Aranđelovcu, i dodala da su joj učešća na velikim takmičenjima i uspesi koje je ostvarila omogućili da sa velikim samopozdanjem dočeka i učešće na Olimpijskim igrama:

– Veliki deo priprema za Igre u Tokiju činio je rad na mentalnoj snazi, a odatle je došlo i samopouzdanje. Sada znam tačno šta treba da uradim. Postaviću se isto kao i na svim velikim takmičenjima na kojima sam do sada učestvovala.

Jovanin trener Roksanda Atanasov smatra da rezultati koje je postigla u dosadašnjoj karijeri njenoj učenici daju za pravo da sa velikim ambicijama ode u Tokijo.

– Ambicije su najveće, a to je osvajanje medalje na Olimpijskim igrama – kaže Atanasova.

Konkurencija će biti veoma jaka, jer je sistem kvalifikacija za olimpijski turnir bio takav da je samo deset najboljih na svetu izborilo plasman.

– Mislim da protivnice više razmišljaju o Jovani nego ona o njima,  jer je već mnogo puta do sada dokazala svoj kvalitet. Samo ove godine bila je najbolja na Premijer ligi u Istambulu, na Premijer ligi u Lisabonu i, konačno, ponovo je osvojila zlatnu medalju na seniorskom prvenstvu Evrope, koje je održano pre samo dva meseca. Sigurna sam da će biti teško u Tokiju, ali u tome i jeste čar sporta – tvrdi trener Jovane Preković.

Borbe za medalje od 13.05

Karate turnir, prvi u istoriji Olimpijskih igara, počinje 5. avgusta, a dan kasnije na programu su borbe i u kategoriji do 61 kilograma u kojoj se takmiči Jovana Preković. Eliminacione borbe bi trebalo da počnu u05.28 sati po našem vremenu, polufinale je na programu u 13.05 sati, a borba za zlatnu medalju u 13.40 časova.

Karate u hramu borilačkih veština

Karate turnir održava se u Nipon Budokanu, dvorani koja se smatra centrom borilačkih veština u Japanu. Nacionalni šampionati u džudou, kendu, karateu, aikidou i drugim sportovima uvek se održavaju u Budokanu.Ova hala bila je i domaćin duela između legendarnog boksera Mohameda Alija i japanskog rvača Antonia Inokia, koji je održan po specijalnim pravilima i smatra se pretečom danas izuzetno popularnih MMA borbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari