Sonja Vasić: I ranije smo činile čuda 1Foto: FIBA

Košarkašice Srbije uspele su da posle preokreta savladaju Kinu 77:70 (16:14, 19.19, 14.25, 28:12) i plasiraju se u polufinale gde će se u petak sastati sa dominantnim Amerikankama, koje su neporažene i do sada na Igrama nisu imale dostojnog rivala.

Na početku poslednje deonice Kineskinje su vodile – 58:49, Ana Dabović je zamenila Ivon Anderson i Srbija je napravila seriju 12:0 i preuzela vođstvo koje je sačuvala do kraja.

Selektorka Marina Maljković nije želela da izdvaja nijednu igračicu, opet je naglasila da je ovo timska pobeda.

“ Svaka od 12 košarkašica ima preciznu ulogu. Ako Saša Čađo, koja je pre nekoliko godina bila nosilac, a sada manje igra, izgovori nešto sa klupe, onda je ta rečenica prava. Svaka koja uđe na dva ili tri minuta odradi svoje. Tako mi funkcionišemo, to smo mi. Za mene je svaka od 12 igračica posebna, za mene je svaka MVP“, poručila je Marina Maljković.

Ona je objasnila da na Olimpijskim igrama ima previše odvlačenja pažnje, suza zbog neuspeha nekih nakih naših sportista, suza radosnica posle uspeha.

„Kad god smo mi taj tim, kad god prevaziđemo spoljašnje faktore, ja onda verujem u njih. Kada nisu tim, onda sam mnogo ljuta na njih. Verujem da im je teško da shvate ogromnu količinu ljutnje. Ja to ne prihvatam i imam strašan problem sa tim. Meni nije problem da izgubimo utakmicu, ali ova četvrta četvrtina je suština ove ekipe“. zaključila je Maljkovićeva.

Sonja Vasić nije želela da njoj, Jeleni Bruks i sigurno još nekim košarkašicama meč sa Kinom bude oproštaj od reprezentacije.

„Trudila sam se da oproštaj ne pominjem previše, ali jeste mi bilo u glavi. Ne samo za mene, nego za celu ovu generaciju, jer znamo da će se neke igračice povući. Smatram da nije bio trenutak da ovo bude poslednja utakmica generacije. Imamo mi još nešto da kažemo. To se baš videlo u poslednjih sedam-osam minuta kada se skupio taj kostur naše ekipe koji je godinama na okupu i iz poslednjih žila izvukao. Ukradene lopte, koševi… Konačno su i drugi preuzeli odgovornost nakon što nas je Jelena vukla tri četvrtine sama“, rekla je Vasićka i nagovestila veliku borbu u polufinalu.

„Protivnik važi za glavnog favorita na Olimpijskim igrama. Biće sigurno teško i verujem da će nas opet otpisati. Ali, ko zna. Verujemo u nemoguće. Verujemo u nas. Činile smo čuda uvek, pa zašto ne bismo probale i sada“, zaključila je ona.

Četvrfinale

Srbija – Kina  77:70

Australija – SAD       55:79

Japan – Belgija          86:85

Španija – Francuska            64:67

*Polufinale

06.40 Srbija – SAD

13.00 Japan – Francuska

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari