Španović: Iznenadila sam vas, priznajte 1

Nije poznato kakvim su se sve kriterijumima vodili sastavljači spiskova osvajača medalja na Olimpijskim igrama u Tokiju, u novinskoj agenciji Asošijeted pres, ali ostalo je zapisano da su Amerikanci još polovinom jula „znali“ da srpska skakačica u dalj Ivana Španović neće ispuniti svoju životnu želju i uzeti jednu od retkih nedostajućih zlatnih medalja u veličanstvenoj karijeri.

A da će nacija, zbog nje razbuđena pre zore, ostati razočarana što je još jedan ovdašnji „već viđen“ šampion ostao tik ispod pobedničkog postolja.

Ispogađao se i ispromašivao još AP u raznim sportovima i disciplinama, ali ovu njihovu prognozu još neverovatnijom i luđom čini činjenica da je 31-godišnja Zrenjaninka u finale doskočila kao prva, jedina preskočivši sedam metara i to već iz drugog kvalifikacionog pokušaja.

– Iznenadila sam vas, priznajte… Ovaj skok je bio sa velikom zadrškom, jer sam napravila prestup u prvoj seriji. Samo sam želela da preskočim tih 6.75 i odem u finale… Danas malo da odmorim, sutra da sve malo dotoniziramo i ostaje u utorak da isporučim ono što toliko dugo želim da se desi…  Oslanjam se na svoje iskustvo i na želju koju toliko dugo imam… Moj trener Goran Obradović da je mogao iz kreveta samo da me pusti da skačem to bi uradio, bukvalno mi ništa nije dao da radim za kvalifikacije. Čuvamo sve za finale… – isijavala je samouverenost i optimizam naša vladarka „kraljice sportova“ u nedelju, da bi u utorak „aterirala“ na 6.91 m i ostala kratka 6 centimetara „makar“ za repriziranje trećeg mesta iz Rio de Žaneira 2016. godine.

Posle prvog izlaska na olimpijsko zaletište, samozadovoljno je govorila i o uspešnoj letnjoj sezoni, jer je prvim mestima na međunarodnim mitinzima u Firenci (6.74) i Stokholmu (6.88) svima pokazala da je prevazišla povredu i iznuđeno odustajanje od dvoranskog prvenstva Evrope u martu.

Tom prilikom je podelila i sreću zbog uspešnih priprema u Španiji, podsetila da na ovakva takmičenja dolazi samo dva dana pre starta, podelila sa srpskim izveštačima sreću što je deo stadiona za skakače u hladovini…

Činilo se da je potrebno „samo“ da se pojavi i odnese titulu. Na žalost, na kraju je gledala u leđa Nemici Malaiki Mihambo (7 m) i srebrnoj Amerikanki Britni Ris (6.97) – tandemu sa pobedničkog postolja i u percepciji AP – ali i bronzanoj Nigerijki Ese Brum (6.97m).

A, ispred Ukrajinke Marine Bek-Romančuk (6.88m), kojoj je na istom mestu predviđena vicešampionska kolajna.

– Ne znam šta da kažem, nemam potrebu da nešto posebno pričam, niti da se pravdam, tako je – kako je. Hoću malo da mi se slegne i da vidim šta ću dalje – bile su prve reči razočarane favoritkinje posle skokova od 6.71, 6.91, 6.84, 6.63 i 6.72 metara (redom), uz prestup u četvrtoj seriji, posle čega je i ovo dodala.

– Nikad „jeftinije“ zlato, nijednu svoju zlatnu medalju nisam osvojila lako, pa nisam očekivala ni danas, ali nisam zamišljala ni da bude ovako.

Kada joj se spusti adrenalin, prođu je šok i tuga Ivana će uz pomoć „vernog pratioca“ Obradovića sama najbolje i najiskrenije dati odgovor na pitanje zašto je bila ispod svog trenutnog nivoa kada je to bilo najpotrebnije.

Sa strane se čini da je poput Novaka Đokovića podlegla pritisku svojih i tuđih ogromnih i opravdanih, ali vrlo opterećujućih očekivanja.

Najvrednije medalje

Olimpijske igre

  1. bronza

Svetsko prvenstvo na otvorenom

  1. bronza
  2. bronza

Svetsko prvenstvo u dvorani

  1. bronza
  2. srebro
  3. zlato

Evropsko prvenstvo na otvorenom

  1. srebro
  2. zlato

Evropsko prvenstvo u dvorani

  1. zlato
  2. zlato
  3. zlato

Dijamantska liga

  1. zlato

  2. zlato

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari