Vaterpolisti Srbije osvojili zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1Foto: EPA-EFE/PATRICK B. KRAEMER

Vaterpolo reprezentacija Srbije osovjila je zlatnu medalju nakon pobede u meču nad reprezentacijom Grčke rezultatom 13:10 (6:3, 2:4, 2:2, 3:1) u finalu na Olimpijskim igrama u Tokiju.

U prvoj četvrtini srpski reprezentativci su poveli ubedljivo rezultatom 6:3.

Ipak, druga četvrtina donela je prve veće izazove i izjednačenje na 7:7, ali je prvo poluvreme završeno rezultatom 8:7.

Ni treća četvrtina nije bila manje napeta, pa je Grčka opet izjednačila, no Srbija je još jednom došla do prednosti i završila ovaj deo meča rezultatom 10:9.

Poslednja četvrtina započela je ponovnim izjednačenjem, a meč je završen rezultatom 13:10, što je donelo još jednu zlatnu medalju za reprezentaciju Srbije i odbranu zlata iz Rio de Žaneira.

Dejan Savić, neposredno nakon meča, izjavio je da su „ovo retki trenuci kada mora da zaćuti“.

Vaterpolisti Srbije osvojili zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 2
Foto: EPA-EFE/PATRICK B. KRAEMER

Po tri gola postigli su Mandić, Jakšić i Prlainović, dok su najefikasniji u Grčkoj bili Vlahopulos, Funtulis i Skumpakis, svi sa po dva pogotka.

„Zlatna završnica“, pored rezultatski važne utakmice, nosi i emotivnu težinu, budući da će se nakon ovog turnira iz reprezentacije povući mnogi vaterpolisti koji su u proteklim godinama pokoravali Evropu i svet.

U prvom kolu turnira na Olimpijskim igrama Srbija je izgubila od, do gotovo samog kraja, nepobeđene Španije sa 12:13, dok je u sledećoj utakmici savladala Kazahstan rezultatom 19:5, a potom pobedila Australiju rezultatom 14:8.

Na putu do polufinala, Srbija je izgubila od Hrvatske rezultatom 12:14, dok je potom pobedila reprezentaciju Crne Gore (13:6) i reprezentaciju Italije (10:6).

Ponovni susret sa reprezentacijom Španije u neizvesnoj završnici obezbedio je plasman srpskim vaterpolistima u finale i omogućio im da brane zlato na Olimpijskim igrama.

Vaterpolisti Mađarske osvojili su danas bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, pošto su u meču za treće mesto pobedili Španiju sa 9:5 (3:3, 2:2, 1:0, 3:0).

Prlainović: Bićemo svesni uspeha tek u budućnosti

Srpski vaterpolista Andrija Prlainović rekao je danas da će tek u budućnosti igrači i on biti svesni šta su uradili odbranom zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju.

„Još smo pod emocijama i utiskom, tek se završilo. Bićemo svesni tek u budućnosti šta smo uradili, odbraniti olimpijsko zlato zaista je posebna stvar. Malo je ekipa kroz istoriju to uspelo“, rekao je Prlainović za RTS.

„Ovde smo prešli mnogo prepreka i iskušenja da bismo došli do zlata. Pozdrav za celu Srbiju i za sve ljude, koji su navijali za nas. Hvala ovim momcima što su meni i svima pružili ovo veliko zadovoljstvo“, dodao je on.

Vaterpolo selekcija Srbije pobedila je danas u finalu Olimpijskih igara u Tokiju selekciju Grčke sa 13:10, i tako je odbranila zlato iz Rija 2016. godine.

Vaterpolista Dušan Mandić zahvalio je sedmorici igrača (Andriji Prlainoviću, Filipu Filipoviću, Dušku i Gojku Pijetloviću, Milanu Aleksiću, Stefanu i Branislavu Mitroviću), koji se opraštaju od reprezentativne karijere.

„Ovo dugujem ovoj sedmorici, koji su danas odigrali poslednju utakmicu u reprezentaciji. Oni su mi svih ovih 10 godina, koliko sam ovde bili starija braća i očevi da tako kažem. Sve dugujem njima, hvala im na svemu, idu u večnost, svaka im čast“, rekao je Mandić.

Srbija je kao nezavisna država osvojila i dve bronzane medalje 2008. godine na Igrama u Pekingu, i 2012. godine u Londonu.

Selektor Grčke: Nije lako igrati protiv Srbije, zaslužili su zlato

Selektor vaterpolo reprezentacije Grčke Teodoros Vlahas rekao je da je zadovoljan osvajanjem prve olimpijske medalje i naveo da je u današnjem finalu Srbija zasluženo osvojila zlato.

„Ovo je veoma, veoma važno za nas. Ovo je naša prva olimpijska medalja i svi smo srećni“, rekao je Vlahos posle utakmice.

Grčka je u finalu olimpijskog turnira izgubila od branioca titule Srbije sa 10:13. To je prvo prvo olimpijsko odličje za Grčku u muškom vaterpolu, a pre toga najbolji rezultat grčkih vaterpolista bilo je četvrto mesto na Igrama u Atini 2004. godine.

Srbija je postala prva zemlja koja je odbranila olimpijsko zlato otkako je Madjarska trijumfovala tri puta uzastopno, od 2000. do 2008. godine.

Srpski tim pretrpeo je dva poraza u grupi i kao treći prošao u nokaut fazu, ali je od tada podizao formu i odigrao dobro u završnici.

„Nije lako igrati protiv Srbije. Srbija, u poslednje dve utakmice na turniru, u polufinalu i finalu, to je bila prava Srbija. Zaslužili su zlato“, naveo je grčki selektor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari