Vaterpolisti Srbije u polufinalu Olimpijskih igara 1Foto: Peđa Milosavljević

Uspešan današnji učinak naših sportista u Tokiju nastavili su i vaterpolisti, koji su u četvrtfinalu savladali Italiju rezultatom 10:6 i plasirali se u polufinale Olimpijskih igara.

U četvrtfinalima se na muci poznaju junaci, a vaterpolisti Srbije upravo tako su se ponašali u prvom nokaut meču na 32. Letnjim Olimpijskim igrama, jer su izvlačeći najbolje od sebe „udavili“ aktuelnog svetskog prvaka Italiju – 10:6 (5;2, 4:1, 0:1, 1:2) i nastavili odbranu zlatne medalje iz Rio de Žaneira.

Taman kada su mnogi pomisli da je prošlo vreme osvajača svih mogućih titula u poslednjih nekoliko godina, u grupnoj fazi takmičenja u Tokiju dva puta poražen tim je podsetio na svoje najbolje dane i zaslužio ponovni duel sa famoznom Španijom, pod čijim je „perajima“ ostao u pet poslednjih duela.

Tokom prve četvrtine samo se naša reprezentacija pitala za ritam i rezultat.

Fantastičan pristup i taktička priprema učinili su da ekipa Dejana Savića od početka do kraja beži rivalu, čiji se otpor u ovih osam minuta sveo na jedno izjednačenje (2:2).

Oba gola za „azure“ dao je Nikolas Prešuti, dok su se od „delfina“ u strelce upisali olimpijski debitant Strahinja Rašović (2), kapiten Filip Filipović (1), Dušan Mandić (1) i novajlija na OI turnirima NIkola Dedović (1).

Većina je pala iz akcija s čim se do sada imalo problema, uz polovičan učinak u situacijama sa igračem više (1/2), a još su impresivniji bili kompaktnost, pokretljivost i čvrstina odbrane.

Defanziva je tako dobro funkcionisala da Italijanima u jednom od zadnjih napada nisu pomogla ni tri isključenja protivničkih kolega, na čijoj je strani bila i video tehnologija, kada je trebalo utvrditi da li je Filipovićeva lopta prešla gol liniju.

I drugi deo mela je prošao u znaku iskusnijeg sastava. Posle više neiskorišćenih šuteva na obe strane, uz nekoliko odličnih intervencija našeg Branislava Mitrovića, mladi Mandić je probio led, posle čega su mu se u „terorisanju“ golmana De Longa priključili stari vukovi Filipović (1) i Andrija Prlainović (2).

Za idealnu najavu drugog poluvremena.

Treća deonica donela je manji pad, ali bez posledica.

To što „meta“ nije pogođena ni iz peterca (Filipović) nije poremetilo odnos snaga, još manje ugrozilo već viđenu pobedu, jer su Mitrović među stativama (završio utakmicu s 15 intervencija) i momci u polju zadržali visok nivo odbrane, pa je Stefano Longo samo produžio lažnu nadu u preokret.

Ni kada je Frančesko di Fulvio u drugom minutu 4. etape meča smanjio na 5:9 nije dolazio u pitanje prolazak srpskih asova u Top 4.

Brzim odgovorom Filipovića samo je potvrđena apsolutna dominacija prerano prežaljenog tima, a zadnjim trzajem  Italijana ublažen je krah selekcije sa Apenina.

Njoj sledi analiza neurađenog i borba za plasman ispod 5, mesta, dok Savićevim izabranicima dolazi novo sučeljavanje sa velikim dužnicima sa Pirineja.

Četvrtfinale

SAD – Španija      8:12

Grčka – Crna Gora        10:4

Italija – Srbija       6:10

Mađarska – Hrvatska   12.50

Polufinale (6.8)

Srbija – Španija

Grčka – Mađarska/Hrvatska

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari