Hladnih glava na uzdrmanog rivala. Mada im impresivni rezultati i igre na početku sezone daju za pravo da se šepure uoči 130. večitog derbija, u Partizanu se ne razmeću velikim obećanjima pred sutrašnji duel sa Zvezdom. Nema, istina, osobe na crno-beloj strani Topčiderskog brda koja ne veruje u „najslađu“ pobedu, ali niko ne veruje da će, iz subote u subotu sve NEUBEDLJIVIJI, gosti jeftino „prodati kožu“.

Hladnih glava na uzdrmanog rivala. Mada im impresivni rezultati i igre na početku sezone daju za pravo da se šepure uoči 130. večitog derbija, u Partizanu se ne razmeću velikim obećanjima pred sutrašnji duel sa Zvezdom. Nema, istina, osobe na crno-beloj strani Topčiderskog brda koja ne veruje u „najslađu“ pobedu, ali niko ne veruje da će, iz subote u subotu sve NEUBEDLJIVIJI, gosti jeftino „prodati kožu“.
– Sutrašnja utakmica biće pravi diplomski ispit za ovu ekipu. To je idealna prilika da potvrdimo da igramo najbolji fudbal u zemlji. Bez lažne skromnosti prihvatamo ulogu favorita, jer u kontinuitetu dobro igramo i pobeđujemo, imamo veliko samopouzdanje i sjajnu atmosferu. Ali, dobro znamo razliku između papira i terena. Svesni smo da je najteže savladati „ranjenu zver“, a Zvezdi, kao Partizanu prošle sezone, malo toga u ovom trenutku polazi za rukom. Zbog toga je izuzetno bitno da hladnih glava uđemo u duel. Samo ako svih sat i po, od prvog do poslednjeg u timu, budemo maksimalno oprezni, ozbiljni, borbeni i odgovorni nećemo imati problema da pobedimo, što nam je jedini cilj u ovom meču – ne krije lični i kolektivni optimizam golman Darko Božović, koji do tančina poznaje kvalitete protivničkih šutera, ali se ne bavi mnogo njima.

Sedam debitanata

Ako se trener Miroslav Đukić odluči za tim koji je u prošlom kolu odneo bodove iz Lučana, što je vrlo verovatno, čak sedmorica startera doživeće vatreno krštenje u večitim derbijima. Na golu će debitovati iskusni Darko Božović, na mestu štopera takođe provereni Milovan Sikimić, a u ulozi levog beka mladi Aleksandar Lazevski.

I u veznoj liniji će isti broj igrača osetiti specifičnu atmosferu duela sa komšijama. Iako povređenog zgloba, Brazilac Žuka će biti zadužen za kvarenje rivalske igre, sjajni Portugalac Moreira za proigravanje u završnici, a novopečeni član naše A selekcije Zoran Tošić za proboje po levom krilu. U špicu će „čast“ novajlija braniti senegalski centarfor Lamine Diara. U jedinom dobijenom prolećnom megdanu sa Zvezdom (4:2), prošle sezone, to se pokazalo kao jedan od bitnijih aduta, jer je na terenu bilo više onih koji nisu bili opterećeni negativnom tradicijom crno-belih.

– Sumnjam da Zvezda može kroz igru doći do moje mreže. Kao i svaka defanzivnija ekipa, sa očiglednim problemima u završnici, probaće da nas ugroze iz kontranapada ili iz prekida. Pre svih Koroman, Milijaš i Burzanović, ako bude igrao. Ta trojica su, uz Jestrovića, koji se zbog kasnog transfera nije još naigrao, glavni aduti protivnika. To, naravno, ne sme da nam odvuče pažnju sa ostalih igrača, jer večite derbije najčešće odlučuju jedna, dve greške. Niko nije perfektan, nije izvodljivo da ne napravimo baš nijedan previd, ali ako budemo kakvi smo bili do sada, imaćemo šta slaviti u subotu – poručuje najiskusniji prvotimac crno-belih.

Derbiji u brojkama

27 – Ljubiša Tumbaković (Partizan) ima najviše nastupa među trenerima.

25 – Momčilo Vukotić (Partizan) je rekorder po broju odigranih mečeva.

13 – Malko Valok (Partizan) postigao je najviše golova na derbijima.

10 – Miroslav Radoman sudio je najviše duela večitih.

8 – Kosta Tomašević (C. zvezda) je neprikosnoven po broju datih pogodaka na uzastopnim derbijima. Od 6. do 13. na svakom je po jednom poentirao.

6 – Petar Baralić (C. zvezda) je jedini igrač sa 100 odsto uspešnosti, jer je sa svojim timom slavio u svih šest utakmica na kojima je učestvovao.

4 – Jovan Jerkezić, Stevan Ostojić (C. zvezda), Marko Valok i Milan Galić (Partizan) ostaće upamćeni kao trostruki strelci u okršajima crveno-belih i crno-belih.

Četvorostruki strelac u prvenstvu Lamine Diara još glasnije razmišlja o trijumfu.
– Malo toga dobrog sam video u Zvezdinoj igri ove sezone, dok mi sjajno guramo. To je samo razlog više zbog kojeg mi strani igrači na ovaj susret gledamo kao i na svaki drugi. Čuli smo priče o jedinstvenoj atmosferi na tribinama i velikoj tenziji na terenu u večitim derbijima, ali te stvari mogu samo biti plus za nas. Tako ćemo biti još više motivisani da potvrdimo svoj ogroman kvalitet i odličnu formu – tvrdi Partizanov napadač.
Zoran Tošić, pak, broji sate do meča u kojem će prvi put imati priliku da svoj raskošni talenat demonstrira u direktnom sudaru sa najljućim sportskim rivalom svog tima.
– Jedva čekam da i protiv komšija dokažemo da smo najkvalitetnija srpska ekipa i da se „poklonim“ krcatom stadionu. Ali, ne letim. Kao ni bilo ko u Partizanu. Voleli bismo da „pregazimo“ Zvezdu, što uostalom cela javnost prognozira, ali nam je jasno da će to biti teško. Ne zato što ne verujemo u sebe, naprotiv pucamo od samopouzdanja, već zbog činjenice da je protivniku ovo idealna, ako ne i poslednja prilika da se trgne i izvuče iz krize koja ga drma. Zato, pamet u glavu i srce na teren – podvlači levo krilo „parnog valjka“, čiji bi centaršutevi mogli da budu jedna od prevaga u korist domaćina
Sutrašnji meč kao zapeta puška dočekuje i devetnaestogodišnji Aleksandar Lazevski, koji je tek prošle subote zaigrao u prvom timu kluba iz Humske.
– Imam tremu, ali malu i pozitivnu. Mnogo je jača želja da nastavim pozitivan niz u večitim derbijima iz mlađih kategorija. Još je više razloga za optimizam. Objektivno nam pripada uloga favorita, ali ona se mora na delu potvrditi. Trebaće nam mnogo snage, zalaganja, pameti, znanja, pa i malo sreće, da naplatimo svoj veći kvalitet, ali verujemo u uspeh – smatra levi bek Partizana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari