Otpao prvi pik za selektora 1

Fudbalski savez Srbije nije još potvrdio ni demantovao nijednu spekulaciju u vezi izbora selektora A reprezentacije, bez „pravog“ šefa parade od kraja oktobra i pre toga izborenog plasmana na Svetsko prvenstvo u Rusiji, ali od danas je jasno da oteranog Slavoljuba Muslina i vršioca dužnosti selektora Mladena Krstajića neće zameniti prvi i glavni od četiri „čaršijska“ pika Dragan Stojković.

Trener Gvanžua R&F potpisao je još unosniji ugovor sa kineskim klubom, po kojem će do 2021. godine zarađivati devet miliona evra po sezoni, čime ne mogu da se pohvale ni mnogo poznatiji, iskusniji i trofejniji fudbalski treneri na svetu. Uz klauzulu o tri miliona evra bonusa u slučaju rezultatske progresije petoplasirane ekipe, ovog meseca, završenog prvenstva najmnogoljudnije zemlje sveta.

Reklo bi se logičan izbor najplaćenijeg stručnjaka u istoriji srpskog sporta. Od FSS, ni u snu ne bi mogao da dobije čak ni petinu tog iznosa, a pri tome bi bio pod stalnim i velikim pritiskom javnosti, medija i navijača. Bliži sudskim organima, zainteresovanim za njegovu kontroverznu eru u vreme predsednikovanja Crvenom zvezdom, i ličnim neprijateljima, takođe. Koliko god Kinezi bili nepredvidljivi poslodavci, sigurno je da će Piksi imati veći mir i autonomiju u radu nego što bi ih imao ovde, pogotovo ovog drugog, jer u Srbiji mnogi zabadaju nos u posao trenera, a da nikada ni na koji način ne odgovaraju. Da ne pominjemo žongliranje sa naglašenim sujetama reprezentativaca i stalnim uplivima menadžera i raznih interesnih grupa u život i rad svih nacionalnih timova, a posebno najjače selekcije.

Piksi je u Kinu stigao 2015. iz japanske Nagoje, prvog kluba u trenerskoj karijeri, prošle sezone je zauzeo šesto mesto, a ove peto, sa dva boda manje od učinka potrebnog za odlazak u kvalifikacije za azijsku Ligu šampiona. U novoj se od njega očekuje da podigne lestvicu ambicija i uspeha, bez obzira što u Kini ima jaku esnafsku konkurenciju u Luizu Felipeu Skolariju, Andreu Viljašu-Boašu, Fabiju Kanavaru, Manuelu Pelegriniju, Fabiju Kapelu, Feliksu Magatu, Gregoriju Manzanu… Zbog svega toga, a najviše zbog zbog tajminga kineske lige (počinje u martu, završava se u novembru) teško da je mogao dobiti dozvolu za paralelni rad u reprezentaciji, čemu su se neki u FSS ponadali.

Ovako je još veća enigma ko će Orlove voditi u preostalim test utakmicama, na Mundijalu sledećeg leta i u kvalifikacijama za šampionat Evrope 2020. godine, pošto je pre Stojkovića selektor omladinskog prvaka sveta iz 2015, sada trener Čikago fejera, Veljko Paunović negirao pregovore sa FSS, a selektor učesnik pet Mundijala Velibor Bora Milutinović unapred odbio eventualni poziv sa Terazija 35.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari