Pehar namenjen pobedniku Kupa UEFA ni ove godine neće menjati adresu. Sevilja je ponovila uspeh Reala iz osamdesetih godina prošlog veka uspevši da se dve godine za redom okiti naslovom pobednika najmasovnijeg evropskog klupskog takmičenja, pošto je ovoga puta u finalu bila bolja od takmaca iz nacionalnog prvenstva Espanjola i to nakon boljeg izvođenja penala (regularni deo 1:1, posle produžetaka 2:2).

Pehar namenjen pobedniku Kupa UEFA ni ove godine neće menjati adresu. Sevilja je ponovila uspeh Reala iz osamdesetih godina prošlog veka uspevši da se dve godine za redom okiti naslovom pobednika najmasovnijeg evropskog klupskog takmičenja, pošto je ovoga puta u finalu bila bolja od takmaca iz nacionalnog prvenstva Espanjola i to nakon boljeg izvođenja penala (regularni deo 1:1, posle produžetaka 2:2). Ekipa našeg Ivice Dragutinovića je do vođstva došla u 18. minutu golom Adrijana, ali istu nije uspela da sačuva. U produžecima su oni ponovo bili ti koji su poveli (Kanute), ali je Espanjol i tu prednost anulirao pa se moralo do penala iz kojih je kao apsolutni heroj izašao golman Andalužana Andres Palop, odbranivši tri jedanaesterca.
– Nisam samo ja junak, već cela ekipa, svi smo doprineli ovom uspehu. Pre samog izvođenja penala bio sam veoma nervozan. Tu je, pored intuicije važan faktor sreća, koja je večeras bila na našoj strani i izuzetno sam srećan što smo osvojili trofej i to pred koliko navijača. Gledano individualno, za mene je ovo bilo sjajno veče – namestio sam gol, odbranio tri penala… Imaću šta da pamtim u starosti – istakao je 33 – godišnji čuvar mreže, ujedno i igrač finala.

Pandiani najbolji strelac

Lepa, ali svakako slaba uteha poraženoj ekipi jeste činjenica da je miljenik kluba iz Barselone Valter Pandiani proglašen za najboljeg strelca ovogodišnjeg izdanja Kupa UEFA. Urugvajski napadač takmičenje je završio sa 11 postignutih golova na 14 odigranih utakmica, a u velikom finalu je tokom izvođenja penala upravo on postigao jedini pogodak za Espanjol. Pandianijev saigrač Luis Garsija je šesti sa isto toliko postignutih golova.

Sa druge strane, želja kapitena Espanjola Tamudea, kao i svih poklonika ovog kluba, da se vrati dug star 19 godina i konačno se osvoji ovo takmičenje, nije naišla na svoje ispunjenje, naprotiv. Ekipi iz Barselone se ponovila nesrećna 1988. godina kada su u finalu izgubili od leverkuzenskog Bajera jer su ponovo trofej ispustili zbog lošijeg izvođenja jedanaesteraca. Iako su imali prilike da tokom regularnih 90 minuta igre dođu do pobede, uspevali da dva puta anuliraju prednost protivnika, sreća im nije bila naklonjena kada su na red došli penali.

DRAGUTINOVIĆ: Bog je bio uz nas

Ivica Dragutinović, jedini fudbaler iz Srbije koji je dva puta uzastopno osvojio UEFA kup, izjavio je da njegov klub nije mogao da izgubi na penale jer je Bog bio uz njih.

– Ponosan sam što sam uspeo da dva puta zaredom osvojim ovaj trofej. Ove godine mi je čak i mnogo draži, jer prošle nisam igrao zbog povrede. Bio sam miran prilikom izvođenja penala i srećom pogodio. Svi se nadamo da možemo da osvojimo još dva trofeja – špansko prvenstvo i Kup kralja. U Kupu smo apsolutni favoriti prtiv Hetafea, a navijači bi napravili spektakl u Sevilji – kaže Dragutinović.

– Dali smo sve od sebe, igrali dugo sa igračem manje, stizali dva puta prednost Sevilje… Mogli smo da osvojimo Kup, ali nismo. Ipak, učinili smo da ljudi budu ponosni na nas. Naravno da znam šta se desilo 1988, to vrlo dobro pamtim i veoma je teško prihvatiti ponavljanje istorije. Najteže mi pada što smo izgubili na penale, to nije pravi odraz stvari na terenu. Sada se kući vraćamo potišteni, bez trofeja, ali nadam se da neće proći mnogo vremena do sledećeg finala – istakao je posle meča napadač plavo – belih Luis Garsija, jedan od neuspešnih izvođača sa bele tačke.
Pored njega pogotke nisu uspeli da postignu ni Džonatas i Toheron, dok su za pobednički tim precizni bili Kanute, Dragutinović i Puerta, a neuspešan Alveš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari