Parižani "loši" domaćini 1Rade Zagorac foto: Srđan Stevanović /Starsport

Uspeli su košarkaši Partizana na mišiće da neporaženi napuste Laktaše, savladaju Igokeu i time naprave dobru uvertiru pred večerašnje gostovanje Metropolitanu u nastavku grupne faze Evrokupa (20.30).

Na osnovu priloženog u dosadašnjem delu sezone, crno-bele u šestom kolu očekuje najteže gostovanje na međunarodnoj sceni, s obzirom na to da francuski predstavnik, računajući utakmice u domaćem šampionatu i Evrokupu, nije doživeo poraz kod kuće (7-0).

Partizan će nastupiti bez povređenog Radiona Kuruca, ali i sa velikim brojem igrača koji su tokom kvalifikacionog „prozora“ imali reprezentativnih obaveza.

Svestan je i odlično upućen trener Željko Obradović u kompeticije njegovog kolege na klupi Metropolitana Vensana Kolea, višegodišnjeg selektora reprezentacije Francuske, koji je letos preuzeo veoma kvalitetnu ekipu koju je prošle sezone, u većem delu, sasvim solidno vodio Jure Zdovc.

Budžet kluba je za tekuću takmičarsku godinu uvećan što je omogućilo Alanu Vajsu, generalnom menadžeru, da pojača ekipu proverenim imenima gotovo na svim pozicijama.

U pitanju je jedan od cenjenijih košarkaških stručnjaka u Francuskoj, koji je, između ostalog, otkrio čuvenog centra, NBA formata, Aleksisa Anžisu.

Partizan je i prošle sezone igrao protiv Metropolitana; mogao je i tada da se uveri u kvalitet igre rivala koji je brži i intenzivniji na domaćem terenu.

Kole je posebno pojačao spoljnu liniju angažujući Kejta Hornsbija, Vila Kamingsa i vrativši Džordana Mekrea iz NBA u evropsku košarku.

Dolazak Vinsa Hantera iz Virtusa bio je važan zbog produktivnosti u centralnom „piku“ s obzirom na to da je američki centar veoma okretan, brz u otvaranju iz blokada ka košu i pritom poseduje zavidan vertikalni odraz.

–  Činjenica je da su prvi u francuskom prvenstvu. Igrali su protiv dve evroligaške ekipe i savladali ih, čak Asvel veoma lako sa oko 20 poena razlike. Igraju veoma dobro, imaju organizovanu igru u svakom pogledu. Za njih je najvažnije da igraju dosta u tranziciji i da imaju izvanredne linije trčanja. To koriste na svakoj utakmici i daju mnogo lakih poena – upozorio je trener Obradović svoje pulene na šta moraju posebno da obrate pažnju.

Vil Kamings, iskusni američki organizator igre, koji se na evropsko razumevanje igre privikavao nastupajući prethodno u Nemačkoj i Rusiji, vodeći je ideolog i neko ko je zadužen za ritam i distribuciju uvodnog pasa u tranziciji.

Sa 19,6 poena i čak šest asistencija najproduktivniji je igrač Metropolitana u Evrokupu. Istovremeno, iako mu šut sa distance nije najveći kvalitet, trenutno je na izvanrednih 55 odsto.

Metropolitan ima i veoma snažne, ujedno i vrlo iskusne igrače u centarskoj liniji kakvi su Miralem Halilović, Tomer Ginat, dok je Nobel Bungu-Kolo izvanredan atleta.

Trenutno je u seriji od devet pobeda na poslednjih deset utakmica i u konkurenciji Monaka i Asvela zauzima prvo mesto na tabeli francuskog prvenstva.

– Ključ utakmice je da sprečimo njihov kontranapad i sprečimo tu igru u tranziciji. Da ne dozvolimo njihovim ključnim igračima da dolaze do lakih situacija za šut. Pored tranzicije imaju dosta akcija za šutere, igraju strpljivo, pametno.. Mislim da moramo da odigramo mnogo dobru utakmicu ako želimo da imamo šansu da pobedimo – iskren je šef struke crno-belih.

Zagorac: Utakmica za sebe

Na veoma teškom ispitu večeras biće Rade Zagorac. Metropolitan ima nekolicinu izuzetno fizički snažnih igrača u centarskoj liniji, takođe i pojedince dobrih atletskih predispozicija. S obzirom na njihov stil igre, moraće dosta toga da uradi i na sprečavanju protivničke tranzicije, podrazumevajući i odbranu u formi zonskog presinga i prelaženja na zonu, mahom 3-2 ili 1-2-2.

„Kvalitetna ekipa koja dobro igra ove sezone. Svaku utakmicu uzimamo za sebe, oni su ove godine drugačija ekipa, kao i mi. Očekuje nas teška utakmica“, poručio je Zagorac koji je i prošle sezone sa Partizanom gostovao Metropolitanu.

Raspored i tabela

6. kolo

Grupa A

Lokomotiva – Trento           17.30

Lietkabelis – Huventud       18.00

Slask – Hamburg      18.45

Andora – Turk Telekom      20.00

Metropolitan – Partizan     20.30

Tabela: Huventud 4-1, Lokomotiva 4-1, Partizan 4-1, Metropolitan 3-2, Turk Telekom 3-2, Andora 3-2, Lietkabelis 2-3, Hamburg 1-4, Trento 1-4, Slask 0-5.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari