Partizan pobedio Crvenu zvezdu u drugom ovosezonskom evroligaškom derbiju 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Košarkaši Partizana pobedili su Crvenu zvezdu rezultatom 79:78 (20:18, 25:19, 12:17, 23:23) u utakmici 21. kola Evrolige i tako se revanširali večitom rivalu za poraz u Areni.

Meč u dvorani „Aleksandar Nikolić“ odlučen je u dramatičnom finišu, kada su u poslednjem minutu serijom poena iz slobodnih bacanja Panter i Egzum doneli pobedu svom timu.
Osim u uvodnim minutima duela Partizan je sve vreme bio u prednosti, koja je u dva navrata iznosila osam poena. U trećoj četvrtini crveno-beli su odličnom odbranom uspeli da dođu na korak do preokreta, ali su tada Ledej i Avramović trojkama sačuvali vođstvo svom timu.

Oba tima su nervozno počeli meč, a više grešaka pravila je Crvena zvezda. Ipak, zahvaljujući podršci sa tribina i poenima Nedovića i Vildoze ekipa Duška Ivanovića uspela je da povede sa 9:6.

S druge strane crno-bele je predvodio sjajni Matijas Lesor, koji je serijom poena, ali i skokova pod oba koša bio najzaslužniji što je Partizan tada došao do preokreta (10:9), a ovo vođstvo nije ispustio do kraja.

Prvu osetniju prednost ekipa Željka Obradovića imala je posle pogotka Egzuma (14:9). Ubacili su gosti potom prvu trojku preko Lideja, pa je još jednom pogodio Lesor, tada već za plus osam (19:11), na nešto više od dva minuta do kraja prvog kvartala.

Naravno, nije se Crvena zvezda predavala. Naprotiv, već do kraja prve četvrtine domaći su se gotovo vratili, uz srećnu trojku Vildoze sa zvukom sirene (18:20). Igrao je Partizan prilično agresivno, pa je posle ukradene lopte Smailagića i njegovog snažnog zakucavanja ponovo gostujući tim imao osetnu prednost (18:25).

 

Partizan pobedio Crvenu zvezdu u drugom ovosezonskom evroligaškom derbiju 2
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Imala je Zvezda još jednom šansu da se vrati u potpunosti, ali je Lidej na isteku napada pogodio trojku (30:24). Ali, učinili su to crveno-beli nešto kasnije, najviše zahvaljujući razigranom Nedoviću, ali su još uvek bili u zaostatku (31:30).

U sličnom ritmu je završeno prvo poluvreme, u kojem je Partizan bio sjajan, zaključno sa trojkom Lideja za velikih osam poena prednosti pri odlasku na odmor (45:37). Zvezda je zaigrala bolje u trećoj četvrtini, u nekoliko navrata imala priliku i da povede.

Prvi put, kad je Vildoza požurio, promašio je trojku sa devet metara, kad je njegov tim gubio sa 48:46. Potom je vođstvo nešto kasnije promašio Nedović, prethodno i vrlo bitnu otvorenu trojku Ivanović. Kad su crno-beli već sve to preživeli, sačuvali su i razliku pred poslednjih deset minuta (54:57).

Mogao je Partizan u nekoliko navrata da se dodatno odvoji, posle sjajne role Smailagića stigao je do edam poena viška (54:61). Ali, nije to dozvolio Ognjen Dobrić, koji je vezao dve trojke, njegov tim je i dalje bio u zaostatku, ali tada na samo minus tri (60:63).

I na to su crno-beli imali odgovor, ko zna koji put na ovom derbiju u vidu Lideja, koji je pogodio trojku, pa i težak šut jednom rukom uz zvuk sirene. A potom je to učinio još jednom, Partizan je na nešto više od tri minuta do kraja imao velikih šest poena prednosti (64:70).

Vildoza je tu razliku prepolovio trojkom, ali je potom promašio iza linije 6,75, potom uhvatio loptu i nije ubacio zicer ispod koša (67:70). Kaznio je to sa linije bacanja Lesor, Partizan je držao razliku kako se meč bližio kraju (67:72).

Nedović je brzo iskoristio napad posle tajm-auta Ivanovića, a potom je Trifunović pogrešio u napadu. na drugoj strani, Panter je na liniju bacanja poslao Dobrića, koji je pogodio oba puta, Zvezda je na 77 sekundi do kraja ponovo bila u igri (71:72).

Ali, pravila je nelogične poteze u finišu, bez ikakve potrebe Lazić je faulirao Pantera, nešto kasnije Nedović Egzuma, pa je Partizan sa bacanja došao do četiri poena viška (75:71). Ispostavilo se da Crvena zvezda novu šansu nije dobila, crno-beli su zasluženo stigli do trijumfa.

Najefikasniji u domaćem timu bio je Vildoza sa 26 poena, dok je Nedović ubacio 23, dok su kod crno-belih po 20 poena postigli Ledej i Egzum.

Posle ove utakmice i Crvena zvezda i Partizan imaju učinak od deset pobeda i 11 poraza.

U sledećem kolu Evrolige Crvena zvezda u utorak 31. januara igra protiv Virtusa u Bolonji (21.00), dok Partizan istog dana dočekuje Asvel (20.30).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari