"Plavci" prizivaju 2012. godinu 1Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

Dvadeset četiri sata posle zaključne polufinalne bitke Mančester sitija i Pari Sen Žermena došao je trenutak da Čelsi i Real drugim duelom u sedam dana odluče još jednog finalistu Lige šampiona u fudbalu.

Izjednačeni u ambicijama i golovima iz prvih 90 minuta (1:1), s tim što bi motiv i šanse za prolaz dalje trebalo da su nešto veći u slučaju domaćina iz Londona, jer pogodak „plavaca“ na strani više vredi, a još od početka prošle decenije čekaju na priliku da drugi put u klupskim analima „pokore“ Evropu, rekordnih 13 puta osvajanu od strane gosta iz Madrida.

– Čak i da smo pobedili prošle nedelje, a trebalo je još u prvom poluvremenu da rešimo utakmicu, ništa ne bi bilo gotovo. Dakle, idemo iz početka. I mi koji smo sve vreme bili dobri u odbrani ali nam je nedostajalo sreće u napadu, i Real koji nas je iznenadio odustajanjem od svoje najčešće formacije 4-3-3, vratio se na stari sistem 5-3-2 i provukao se u nekim situacijama. Sada smo mentalno i taktički još spremniji za meč. Da ne ponavljam koliko smo motivisasni da baš preko ovakvog tima i kluba odemo u Istanbul – rekao je Čelsijev trener Tomas Tuhel, u grupnoj fazi LŠ šef struke PSŽ, a ovog proleća konstruktor igre četvrtoplasiranog sastava Premijer lige i finaliste engleskog FA Kupa , čije su „žrtve“ u nokaut rundi elitnog takmičenja bili Atletiko (M) i Porto.

Za Realove rezultate od početka sezone (najviše) odgovara Zinedin Zidan, čiji su trenerski počeci na seniorskoj sceni ovenčani trostrukim uzastopnim osvajanjem Lige šampiona.

Tokom takmičarske 2020/2021. više puta mu je bila ugrožena pozicija na „Santijago Bernabeuu“, ali posle mnogo oscilacija nekako je doveo 1. strelca ekipe Karima Benzemu (sa 71. pogotkom 4. na listi top najefikasnijih aktera LŠ u istoriji) u priliku da se bori za ervopsku i špansku titulu.

– Karim radi impresivne stvari za tim, ali i ostali, zajedno, imaju kvalitet za velika dela. Drago mi je kako su reagovali na Čelsijev gol u prvoj utakmici, ali nadam se da ćemo ovog puta duže kontrolisati utakmicu. Važno mi je kada vidim i osetim da su spremni da se bore za klupske ciljeve i veruju da su oni dostižni. Došli smo u London da bismo jurili prolaz u finale – izjavio je francuski stručnjak sa klupe 2 – plasiranog člana Primere, čiji potpis stoji i ispod eliminacije Liverpula i Atalante u poslednja dva dvomeča LŠ.

Inače, oba tima su u intermecu uzela sve bodove u prvenstvu, Real protiv Osasune (2:0), a Čelsi protiv Fulama (2:0).

Kraljevskih 16 finala

Realu nema ravnih u LŠ, jer niko kao „kraljevski klub“ nije osvojio 13 „ušatih“ pehara – premijerni daleke 1956. a poslednji 2018. godine – niti igrao u još tri finala. Prvi iza njega na listi osvajača evropske krune, Milan, ima upola manje istih trofeja (7) i trostruko manje učešća u mečevima konačne odluke (4), dok je Čelsi tek jednom bio u prilici da se popne na „krov“ LŠ, što je i učinio te 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari