Fudbaleri Srbije će današnjim mečom protiv selekcije Finske nastaviti svoj kvalifikacioni pohod ka plasmanu na Prvenstvo Evrope koje će naredne godine biti organizovano u Švajcarskoj i Austriji.
Neočekivani debakl u Kazahstanu uzrokovao je da meč u Helsinkiju dobije epitet odlučujućeg po našu selekciju.

Fudbaleri Srbije će današnjim mečom protiv selekcije Finske nastaviti svoj kvalifikacioni pohod ka plasmanu na Prvenstvo Evrope koje će naredne godine biti organizovano u Švajcarskoj i Austriji.
Neočekivani debakl u Kazahstanu uzrokovao je da meč u Helsinkiju dobije epitet odlučujućeg po našu selekciju. Sećanje na prethodni duel ove dve reprezentacije i ubedljiv trijumf Finaca od 3:0 takođe je sveže i samo dodatno primorava na oprez izabranike Havijera Klementea. Jedan od najiskusnijih članova popularnih „orlova“, Mladen Krstajić, uveren je da naši reprezentativci znaju put do uspeha na meču u Finskoj.
– Atmosfera u timu je dobra. Igrači maksimalno ozbiljno shvataju predstojeću utakmicu, pre svega zbog gorkog iskustva koje smo u Helsinkiju imali pre nekoliko godina kada smo doživeli težak poraz. Igramo protiv ekipe koja igra dobar fudbal, koji nama možda i ne odgovara, jer su čvrsti i agresivni, dobro igraju u defanzivi i neće nam biti lako. Međutim, i mi smo kvalitetni i idemo po tri boda. Svesni smo svih kvaliteta Finaca i pokušaćemo da pobedimo – kaže Krstajić.

FIFA preti Kazahstanu

Svetska fudbalska federacija (FIFA) najavila je mogućnost izbacivanja Kazahstana iz svih međunarodnih takmičenja zbog mešanja tamošnje vlade u rad Fudbalskog saveza te zemlje. Na kongresu FIFA, koji je tokom ove nedelje održan u Cirihu, Kazahstanu je zaprećeno izbacivanjem iz svih međunarodnih takmičenja. To, međutim, nije prvi put da je FIFA pretila takvom kaznom. Nedavno je i Iran bio pred sličnom suspenzijom, ali se na kraju sve završilo samo na pretnji. Kazahstan trenutno učestvuje u kvalifikacijama za EURO 2008, u grupi A, u kojoj se nalazi i reprezentacija Srbije. S obzirom na to da Kazahstanci do sada nisu odigrali ni polovinu mečeva u ovim kvalifikacijama, u slučaju eliminacije, njihovi dosadašnji rezultati ne bi se računali, uključujući i poraz Srbije na gostovanju u Kazahstanu (2:1). Šanse za to su, međutim, male, s obzirom na prethodna iskustva kada su zemlje uglavnom ispunjavale sve zahteve FIFA vezane za upliv politike u fudbal i rad nacionalnih fudbalskih saveza.

Reprezentativci Srbije složni su u najavi da bi današnji meč mogao biti idealna prilika da se nadomesti kiks u Kazahstanu. Većina njih, ipak, smatra da duel sa Finskom ne mora biti odlučujući, s obzirom da do kraja kvalifikacija ostaje još dosta utakmica. Takav stav deli i selektor Srbije Havijer Klemente.
– Ovo je važan meč, ali ne i presudan, jer ako izgubimo u Helsinkiju, a pobedimo na preostalih sedam mečeva sigurno ćemo ići dalje. S obzirom na osobine reprezentacije Finske, koja stil igre gradi na fizičkoj spremi, očekujem tešku utakmicu sa jakim ritmom i dosta kontakata – naglašava Klemente.
Kapiten Dejan Stanković veruje u svoje kolege i ističe da će pobediti ekipa koja bude imala veću koncentraciju.
– Utakmica je veoma važna i za nas i za njih. Ne smemo da izgubimo bodove, jer će nam poraz otežati posao u nastavku kvalifikacija. Zato se nećemo zaletati, igraćemo taktičku i borbenu utakmicu. Kod mladih igrača osećam želju da se meč ne izgubi. Bitna je koncentracija. Setimo se meča protiv Portugala i karaktera tih mladih igrača, koji nisu ni za sekund odstupili od onoga što im je selektor rekao – podseća Stanković.
Selektor reprezentacije Srbije rekao je na jučerašnjoj konferenciji za medije u Helsinkiju da zna početni sastav našeg tima, ali da će konačnu odluku obelodaniti na dan utakmice. Aduti „iz rukava“ baskijskog stručnjaka mogli bi biti debitanti Zdravko Kuzmanović i Milan Jovanović, dok je pod znakom pitanja nastup Nenada Kovačevića koji se još uvek nije stopostotno oporavio od povrede. Selektor Finske Roj Hodžson moći će da računa na (skoro) najjači tim, a jedini problem za domaću ekipu predstavlja povreda iskusnog centarfora Jarija Litmanena, koji trenira individualno i čiji nastup u današnjem meču je takođe neizvestan.
Nakon šest odigranih mečeva, selekcije Srbije i Finske dele drugo mesto na tabeli grupe A, sa 11 osvojenih bodova, koliko ima i reprezentacija Portugala. Čelna pozicija pripada Poljskoj koja ima 16 bodova i jednu više odigranu utakmicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari