Počeo 32. Beogradski maraton, trči 8.000 učesnika 1Foto: Printscreen/Facebook/ Beogradski maraton

Beogradski maraton, 32. po redu, počeo je danas u 10 časova ispred crkve Svetog Marka.

Očekuje se učešće rekordnog broja maratonaca i polumaratonaca, njih više od 8.000 hiljada.

Trka zadovoljstva počeće pet minuta kasnije, uz učešće oko 20.000 ljudi.

Promoter maratona legendarni Kenijac Pol Tergat dao je znak za početak trke zajedno sa gradonačelnikom Zoranom Radojičićem, direktorom maratona Dejanom Nikolićem i ministrom za rad Zoranom Đorđevićem.

Akcijom „Ravnopravno do cilja“ održanom u okviru 32. Beogradskog maratona, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je po osmi put pružio podršku osobama sa invaliditetom u učešću na toj sportskoj manifestacije.

Brojni građani i građanke koji su danas posetili štand poverenika imali su priliku da se kroz druženje sa sportistima sa invaliditetom upoznaju sa konkretnim preprekama na koje oni nailaze, a kroz razgovor sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti i zaposlenima, da saznaju više o štetnosti diskriminacije i kako se protiv nje boriti, saopšteno je iz kancelarije poverenika.

Poverenica Brankica Janković je istakla da je ta akcija jedan od načina da se ukaže na to da osobe sa invaliditetom mogu da budu potpuno ravnopravne u svim oblastima života, kao i da su Beograd i Srbija još jednom pokazali da mogu da stvore uslove za to.

Zahvaljujući tome, Beogradski maraton je prošle godine dobio prestižnu međunarodnu nagradu „Najbolji maratonac“ kao priznanje za rad sa trkačima sa invaliditetom i za ostale društvene inicijative.

Pored brojnih učesnika u akciji „Ravnopravno do cilja“ koju Poverenik za zaštitu ravnopravnosti organizuje zajedno sa Sportskim Savezom osoba sa invaliditetom Beograda bili su i Danijela Jovanović, vicešampionka sveta u paratekvondou i prošlogodišnji heorj maratona Stanislav Prvulović iz udruženja „Debra – deca leptiri“.

Događaj je završen kada je počela Trka zadovoljstva u kojoj su učestvovali sportisti i sportistkinje sa invaliditetom, naši gosti, zaposleni u instituciji poverenika i mnogi drugi gradjani koji su im pružili podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari