Počinju igre za Fajnal-for 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Najboljih osam ekipa regularnog dela Evrolige večeras počinju nadmetanje u plej-ofu. Fenerbahče će ugostiti Žalgiris, dok CSKA dočekuje Baskoniju.

U sredu uveče na programu su prvi dueli Reala i Panatinaikosa, odnosno Efesa i Barselone.

U sistemu 2-2-1, bez obzira na uloge favorita, Fenerbahče i CSKA biće pod posebnim pritiskom, pogotovo u prve dve utakmice. Bez ikakvog opterećenja, svesni odnosa kvaliteta, Žalgiris i Baskonija pokušaće da barem jednim brejkom seriju učine daleko zanimljivijom nego što se iz trenutne perspektive čini.

Perfektnih 15-0 kod kuće tokom regularnog dela puleni Željka Obradovića pokazali su da ih je ove sezone gotovo nemoguće pobediti u Istanbulu. Sa procentima šuta od 59 za dva i čak 43,2 za tri, Fener će dočekati Žalgiris u formi koja se ogleda i u tome što je od 10. marta u oba takmičenja (Evroliga i šampionat Turske) izgubio samo jednu utakmicu. Potencijalno neigranje Lovernja i Veselog usloviće izvesne taktičke korekcije i prilagođavanja igračkim kvalitetima Brendona Dejvisa i Diona Tompsona.

Dejvis je sa 14,4 poena i 5,7 skokova najbolji pojedinac Žalgirisa u Evroligi i jedan od najzaslužnijih za impresivnu seriju od sedam pobeda u poslednjih osam kola zbog koje su se i plasirali u plej-of kao prošlosezonski učesnici Fajnal-fora. Serijal turskog i litvanskog velikana zapravo je repriza prošlosezonskog polufinalnog susreta u Beogradu.

Sticajem okolnosti, CSKA i Baskonija odigrali su međusobno u Moskvi u poslednjem kolu regularnog dela. Kao organizatori Fajnal-fora u Vitoriji, Baskijci će pokušati da iznenade „armejce“ koji su tokom sezone samo dva puta poraženi kod kuće. CSKA ima drugi najbolji napad u Evroligi i prosečno ostvaruje više od 10 ofanzivnih skokova po meču.

Defanzivno su tek na 10. mestu, primaju više od 80 poena po utakmici i u tom segmentu bi Baskonija mogla da potraži šansu, pogotovo nakon oporavka Tornika Šengelije. Baski su druga skakačka ekipa u Evroligi i treća po broju timskih asistencija. Ipak, podatak da su u regularnom delu ostvarili svega četiri pobede u gostima pokazuje da bi u prve dve utakmice morali da imaju barem jedno perfektno izdanje.

Raspored plej-ofa

prva runda

CSKA – Baskonija 19.00

Fenerbahče – Žalgiris 19.45

sreda

Efes – Barselona 19.00

Real – Panatinaikos 21.15

* serija se igra na tri dobijene po sistemu 2-2-1

Finalisti Evrokupa idu u Evroligu

Čelnici Evrolige održali su sastanak u Berlinu i doneli važne odluke oko povezanosti dva eminentna takmičenja pod okriljem ECA.

Potvrđena je odluka da šampion i finalista Evrokupa u narednoj takmičarskoj godini dobiju vajld kard za učešće u Evroligi u sezoni 2020/21, a ne samo pobednik što je trenutno slučaj. Na istom sastanku potvrđeno je da će u Evrokupu u sezoni 2019/20 učestvovati po tri tima iz ABA lige, ACB lige i VTB lige. Po dva tima daće Francuska, Nemačka, Italija i Turska, a po jednog predstavnika Litvanija, Grčka i Poljska. U opticaju su još tri specijalne pozivnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari