Polažemo račune do u dinar 1Foto: radnicki.com

Srpski fudbalski superligaši neće sledeće sezone, kao kiša, kružiti oko Kragujevca nego će makar jednom morati da igraju na čuvenom „Čika Dači“, jer se Radnički 1923 posle pet dugih godina „povlačenja“ po Prvoj ligi i jedne provedene u još nižem rangu takmičenja, nedavno na velika vrata vratio tamo gde je kao stari fudbalski centar mnogima nedostajao.

– Većina momaka je dve i po godine na okupu i za to vreme su radili puno, vredno i pošteno da bi vratili klub u Superligu. Kao najdominantniji tim prvoligaške sezone na izmaku apsolutno su zaslužili da izađu na najveću scenu, a zajedno sa stručnim štabom i nama ostalima iz Radničkog 1923 žele da to učine sa prvog mesta. Da sačuvaju lidersku poziciju – kaže na početku priče za Danas direktor šumadijskih “ crvenih đavola“ Nikola Fržović.

Tokom „izganstva“ iz SLS, Kragujevčanima je štošta nedostajalo da se uzdignu na visine pre njenog napuštanja u proleće 2015. godine, pa i zrnce sreće u penal seriji baraža za popunu odabranog društva 2019, ali je grad stao i ostao iza Sportskog privrednog društva Radnički 1923 d.o.o, osnovanog proleća 2016.

– Laičkim jezikom objašnjeno, mi smo 100 odsto firma grada Kragujevca, čija Skupština opredeljuje sredstva za naše funkcionisanje, a posebna služba ih stalno kontroliše. Sve u skladu sa Zakonom o sportu, Zakonom o budžetu, Zakonom o javnim preduzećima… Dakle, kada bi neki stranac poželeo da kupi Radnički 1923 znao bi sa kim da pregovara, jer je poznat vlasnik…

U skoro svim drugim domaćim fudbalskim sredinama novac je svačiji i ničiji, pa se ne zna ni ko pije ni ko plaća, što je plodno tle za lopovluke svih vrsta.

– Naše poslovanje zahteva malo više papirologije, ali je zdravo i čisto, jedan kroz jedan. Ništa se ne radi ispod žita, prilažemo svaki račun, svaku fakturu… I tako na kraju svakog meseca. Tek kada opravdamo prethodni 30-dnevni finansijski plan možemo da računamo na sledeću gradsku uplatu. Zbog toga naši fudbaleri, treneri i zaposleni u dan primaju dogovoreno i zarađeno. A eksterni revizori bez mučenja proveravaju tokove novca, što je posebna satisfakcija mojim saradnicima i meni.

Ni Fržović nije „običan“ fudbalski funkcioner već neko ko se razume u svoj posao, a znanje sa završenog Ekonomskog fakulteta već skoro dve decenije proverava u planetarnom sportu broj 1.

– Ovde sam 15 meseci, ali sam odavno u sportu. U najtrofejnijem srpskom klubu malog fudbala, kragujevačkom Ekonomcu, radio sam 19 lepih godina. Želim i sa Radničkim 1923 da pravim velike stvari. Onoliko koliko je to u mom domenu.

Prosta logika kaže da superligaški život košta više od prvoligaškog, ali članovi Skupštine grada Kragujevca odlučuju da li će budžet biti pojačan ili će „crveni đavoli“ sa „Čika Dače“ morati da ostanu u postojećim finansijskim okvirima.

– Ove sezone je potrošeno 60-ak miliona dinara, što će biti potvrđeno i redovnim izveštajem na sajtu Agencije za privredne registre, a od odgovarajuće odluke vlasnika zavisi kako ćemo se ponašati u letnjem prelaznom roku – zaključuje Fržović.

„Čika Dača“ na čekanju

Državnim projektom obnove i izgradnje fudbalskih stadiona u Srbiji predviđena je i opsežna rekonstrukcija kragujevačkog „Čika Dače“, sa rokom trajanja od 24 meseca i početkom radova u 2020. godini, ali kako se to nije desilo u prvoj godini pandemije pitanje je da li će i kada Radnički 1923 trenirati i igrati u još boljim uslovima, a njihov „dom“ ispunjavati sve potrebne standarde. Ni sada nije sve po propisima našeg Saveza, a još manje Evropske fudbalske federacije, ali verovatnije je da će Radnički ostati na postojećoj adresi nego da će se potucati po Srbiji, pogotovo što u bliskom okruženju nema boljih objekata.

Potpis Linte i Joksimovića

Od jeseni pa sve do sredine aprila, ekipu je vodio Aleksandar Linta, da bi posle razlaza sa njim mesto šefa stručnog štaba seniorskog sastava preuzeo njegov kolega iz omladinskog pogona Dejan Joksimović. Sve to pod budnim okom sportskog direktora Slavka Perovića, široj javnosti poznatijeg kao nekadašnjeg igrač Crvene zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari