Izvršni odbor evropske fudbalske federacije (UEFA) doneo je juče u Kardifu odluku da se Evropsko prvenstvo 2012. godine održi u Poljskoj i Ukrajini. Po četiri grada iz svake zemlje ugostiće 16 najboljih evropskih selekcija. Gradovi u Poljskoj u kojima će se igrati mečevi EP kroz pet godina su Gdanjsk, Poznanj, Varšava i Vroclav, dok će se na teritoriji Ukrajine utakmice igrati u Dnjepopetrovsku, Donjecku, Kijevu i Ljvovu.

Izvršni odbor evropske fudbalske federacije (UEFA) doneo je juče u Kardifu odluku da se Evropsko prvenstvo 2012. godine održi u Poljskoj i Ukrajini. Po četiri grada iz svake zemlje ugostiće 16 najboljih evropskih selekcija. Gradovi u Poljskoj u kojima će se igrati mečevi EP kroz pet godina su Gdanjsk, Poznanj, Varšava i Vroclav, dok će se na teritoriji Ukrajine utakmice igrati u Dnjepopetrovsku, Donjecku, Kijevu i Ljvovu. Zanimljivo je istaći i da nijedna od ove dve zemlje nikada do sada nije organizovala ovako značajno takmičenje, uprkos tome što su na primer Poljaci bili treći na Svetskim prvenstvima 1974. i 1978. godine, a Ukrajinci kao deo bivšeg SSSR bili prvaci Evrope 1960. godine, a prošle godine na SP u Nemačkoj stigli su do četrvtfinala.
Inače, glasanje je održano u tajnosti (ne zna se ko je kome dao glas), a propozicije su bile sledeće – za pobedu u prvom krugu bila je potrebna apsolutna većina (polovina glasača plus jedan glas, s obzirom na to da je glasalo 12 članova odbora, za trijumf je trebalo sedam glasova), a ukoliko do toga ne dođe išlo bi se u drugi krug u koji ne bi ušla kandidatura sa najmanjim brojem glasova. Ako bi u njemu preostale dve kandidature imale isti broj glasova, pobednika bi odlučio lično predsednik UEFA Mišel Platini. Što se tiče ovog glasanja, Poljaci i Ukrajinci su pobedu odneli već u prvom krugu, kada su od mogućih 12 dobili osam glasova, dok su četiri otišla na adresu Italijana, a zajednička kandidatura Hrvata i Mađara nije dobila ni jedan glas. Dodajmo i to da su prema brojnim evropskim kladionicama, azuri bili apsolutni favoriti, a da će ovo EP biti prvo veliko u Istočnoj Evropi još od održavanja Olimpijskih igara 1980. u Moskvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari