Senzacionalnim porazom u Kazahstanu, fudbalska reprezentacija Srbije nastavila je učešće u kvalifikacijama za EURO 2008. U Alma Ati je načinjen džinovski korak unazad u borbi za plasman na završnicu EP-a, a istovremeno je, suprotno najavama, propuštena prilika za pravu uvertiru pred duel sa zvanično četvrtom svetskom selekcijom – Portugalom, koju će naša reprezentacija u sredu, 28.

Senzacionalnim porazom u Kazahstanu, fudbalska reprezentacija Srbije nastavila je učešće u kvalifikacijama za EURO 2008. U Alma Ati je načinjen džinovski korak unazad u borbi za plasman na završnicu EP-a, a istovremeno je, suprotno najavama, propuštena prilika za pravu uvertiru pred duel sa zvanično četvrtom svetskom selekcijom – Portugalom, koju će naša reprezentacija u sredu, 28.marta, ugostiti na „Marakani“.
Vremena za očajavanje i obimnije analize uzroka ovog debakla, ipak, nema. Mnogostruku štetu koju je prouzrokovao debakl u Kazahstanu sada treba sanirati na brzinu, a psihološki uzdrmanu ekipu osposobiti za najozbiljniji i najobjektivniji ispit kvaliteta i mogućnosti. Suočeni sa novim kadrovskim problemima, t.j. hendikepirani izostankom kažnjenog Žigića, na kome je zasnovana gotovo kompletna strategija igre naše selekcije, Klemente i njegov stručni štab, ali i sami igrači će do srede morati da pronađu novi model igre i na Marakani prevaziđu sami sebe kako bi se donekle iskupili za razočaravajuću partiju u Alma Ati.
– Moraćemo drugačije da ukomponujemo tim, to je sigurno. Nemamo zamenu za Žigića. On je najbolji srpski igrač. Po mom mišljenju, on je jedan od četiri stuba ovog tima. Preostala tri su Dejan Stanković, Nemanja Vidić i Mladen Krstajić – smatra Havijer Klemente, potvrđujući konstatacije srpske fudbalske javnosti.
Za razliku od meča u Kazahstanu, Srbija će u sredu biti jača za kapitena Dejana Stankovića, a moguće je da Klemente u tim naknadno pozove još neke igrače, kojih nije bilo na prvobitnom spisku. Bez kažnjenog Žigića, Klemente na raspolaganju trenutno ima samo dva napadača – Marka Pantelića i Danka Lazovića. U mladu reprezentaciju su vraćeni Babović i Rukavina, što ukazuje na zaključak da sastav naše selekcije trenutno čini 18 fudbalera. S druge strane, raduje optimizam golmana Vladimira Stojkovića, koji će i pored smrti oca, u sredu, verovatno, čuvati mrežu Srbije.
– Puno sam potresen, ali ako to selektor Klemente od mene zatraži, staću na gol u meču protiv Portugala. Da je živ, tata bi isto to zahtevao od mene. Imam predosećaj da ćemo biti bolji od Ronalda i ekipe. Mislim da će nam već u sredu biti oprošten kiks koji smo napravili u Kazahstanu – poručuje Stojković.
Nakon svega, najinteresantnije će upravo biti videti da li su naši reprezentativci sposobni da se za ovako kratko vreme izdignu i prevaziđu poraz u Kazahstanu. Duel sa renomiranim protivnikom najbolja je prilika za demanti i dokazivanje vrednosti koje su sada ozbiljno dovedene u pitanje. Iskustvo i sposobnosti španskog stručnjaka na klupi Srbije takođe će biti na velikom testu. Klemente će morati dobro da se potrudi da javnost uveri da je s pravom najavljen kao čovek koji će doneti renesansu srpskom fudbalu. Svi zajedno, od igrača, preko selektora, pa do čelnika Saveza, braniće viziju najavljenu po istorijskom nastanku nove nacionalne selekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari