“Prebijeni” Španci idu na Nemce, Šved prejak za Hrvate 1

Imala je reprezentacija Turske jasan plan kako da namuči i eventualno iznenadi Španiju, ali je zvanični šampion Evrope, uprkos sudijskom kriterijumu koji je žestoko naginjao ka domaćinu Evropskog prvenstva, uspeo da dokaže kvalitet pred punom “Sinan Erdem” arenom u Istanbulu i plasira se u četvrtfinale, u kojem će se nameriti na Nemce (73:56).

 Iznenađenje je napravila Rusija eliminacijom favorizovane Hrvatske (101:78), a trijumf vredan borbe sa Grčkom za polufinale “oplemenio” je Aleksej Šved briljantnom simultankom.

Ufuk Saridža, selektor Turske, dobro je prostudirao sve mane i vrline “crvene furije”. Često je pokušavao da nižim petorkama i konstantnim udvajanjima na Pau Gasolu eliminiše ili barem smanji doprinos najboljeg igrača Španije. As San Antonija uspeo je trojkom u 13. minutu da omogući svojim saigračima prvo dvocifreno vođstvo (24:12), međutim domaćin je na osnovu pukog entuzijazma uglavnom zaostatak svodio na pet do šest poena razlike. Turcima je bilo neuporedivo teže da pokušaju da preokrenu rezultat pošto im je šut za tri poena sveden na svega 15 odsto (3/20), što je bila posledica agresivnosti spoljne linije Španaca, pre svega na liniji dodavanja.

Ćaću Rodrigez, plej Španaca, bio je u poslednjim sekundama treće četvrtine „režiser“ najboljeg poteza na utakmici, kada je posle kontre Mahmutoglua za 46:43 odvezao „slalom“ po celom terenu i trojkom uz zvuk sirene izbio entuzijazam iz grudi gotovo 10.000 navijača. Sve nade domaćina ugasio je Riki Rubio, novi plej Juta Džeza, kojeg su Turci često ostavljali samog na šutu, uzdajući se u njegovu čudnu mehaniku izbačaja lopte, ubacivši dve trojke, zbirno osam poena, za seriju Španaca 10:2 za ubedljivih 66:52 na tri minuta do kraja utakmice. Rubio je sa 15 poena bio najefikasniji u redovima Španije, dok je kod domaćina Korkmaz ubacio 20.

Hrvatska je dobro započela meč; u većem delu uvodne četvrtine imali su prednost, međutim trojka Rusije za prednost 25:23 na kraju prve deonice kao da je predstavljala najavu potencijalnog iznenađenja. Kako je meč odmicao, Hrvati su sve više napada rešavali individualnim potezima Bogdanovića (28p) ili Šarića (13p), bez ikakve ideje kako da razigraju ostatak kolektiva. Rusija je umešno koristila višak indolentnosti u odbrani rivala; Šved je apsolutno dominirao u drugoj i trećoj deonici, ubacivši čak 25 poena pred početak poslednje četvrtine pri vođstvu Rusije 72:57. Hrvati su pred poslednju deonicu bili na loših 5/17 za tri, uz mizeran doprinos Šarića od osam poena. Na osam minuta do kraja Rusija je podebljala prednost na plus 20 (77:57). Hrvati su već u tom momentu delovali potpuno razbijeno. Bez ikakve ideje, otsutno u odbrani, dozvolili su da se protivnik bukvalno poigrava sa njima. Zubkov i Voroncevič takmičili su se ko će atraktivnije da zakuca, dok je performans saigrača sa smeškom na klupi pratio sjajni Šved (27p). Trijumf Rusije dokaz je prognoze da je Grupa D bila najneizvesnija pošto su se tri ekipe plasirale u četvrtfinale – Srbija, Letonija i Rusija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari