Pred krahom zbog raskola u vrhu 1Foto: EPA-EFE/ QUIQUE GARCIA

Prvo mesto na tabeli i dobri rezultati u Ligi šampiona bili su za Barselonu samo maska koja je cele sezone skrivala pravo stanje u klubu.

Da je klub u većem problemu nego što se mislilo potvrdilo je i iznenadno imenovanje šest novih članova Upravnog odbora, kao i pokušaj prikrivanja odlaska sa „Nou Kampa“ nekih od najbitnijih čelnika.

Ostavke na mesto u upravi Barse podnela su prošle nedelje šestorica funkcionera, uključujući i dva potpredsednika.

Međutim, sve do sada znalo se samo za odlazak potpredsednika Emila Rusoa koji je jedini javno istupio i kritikovao predsednika Đozepa Bartomeua zbog loših finansijskih poteza i korupcije.

Ruso je izneo i tvrdnju da su tačni raniji novinski natpisi da je prvi čovek Katalonaca formirao grupu sopstvenih botova koji su imali zadatak da na društvenim mrežama blate najboljeg igrača Lea Mesija. Klub je najavio da će tužiti Rusoa „zbog teških i neosnovanih optužbi koje je izneo u nizu medijskih nastupa“.

U saopštenju se navodi i da „Blaugrana“ odbacuje sve laži o korupciji, te da sumnja da je ustvari Ruso lično obavljao finansijske malverzacije za koje optužuje Bartomeua.

Barselona je juče imenovala tri nova potpredsednika: Đordija Moju koji će biti zadužen za ekonomska pitanja, Oriola Tomasa koji će se baviti komercijalnim poslovima i Poa Viljanovu koji će kao bivši trener mlađih kategorija biti zadužen za sportski sektor. Pored toga, klub je dobio i novog blagajnika, kao i novog sekretara, što su takođe bitne funkcije u UO.

Najveći problem Katalonaca po tvrdnji dnevnika „Marka“ predstavlja finansijska kriza koja je izazvana prekidom sezone u Španiji. Nije tajna da je procena da će Barsa samo do početka maja izgubiti 100 miliona evra, a da finansijski sunovrat nije uspeo da spreči ni pristanak igrača na smanjenje plata.

Posle odlaska bitnih članova UO sve su bučniji glasovi onih koji traže vanredne izbore.

– Klub ide ka oluji i to u trenutku kada će morati da zameni najbolju generaciju u svojoj fudbalskoj istoriji. Sve to mora da bude urađeno tako što će se sačuvati vlasništvo nad klubom, odnosno da ostane u rukama članova – rekao je Viktor Font, jedan od direktora kompanije „Delta Partners Group“, a koji je prvi javno istakao kandidaturu za novog predsednika Barselone.

Font je naglasio da će Bartomeu svojim pogrešnim finansijskim potezima dovesti klub na ivicu egzistencije, te da će iz ruku članova kao vlasnika na kraju doći u posed nekog bogatog tajkuna.

– Mesecima gledamo sramnu eskalaciju incidenata, od smene trenera do svađe predsednika i najboljeg igrača. Ceo sistem upravljanja nije dobar. Sa Nejmarom je od kupovine do prodaje napravljen skandal velikih razmera. Sada imamo slabu sportsku politiku i raspad borda direktora. Ne treba da čekamo da Bartomeu objavi bankrot, pa da se tek onda nešto preduzme – naglasio je Font.

Udruženje klubova Španije tužilo Savez

Rukovodstvo španske La Lige saopštilo je da više neće prisustvovati sastancima koje organizuje Fudbalski savez Španije (FSŠ) povodom rasprave o efektima krize izazvane korona virusom, kao i tome kada bi prvenstvno moglo da se nastavi. Udruženje klubova navelo je da se na ovo odlučilo jer je FSŠ prosledio medijima audio zapise sa poslednjeg sastanka na kojem se čuje kako predsednik Udruženja igrača omalovažava vrh Saveza. Udruženje igrača Španije najavilo je da će zbog objavljivanja snimka tužiti FSŠ, dok iz Saveza tvrde da su svi prisutni bili upoznati s time da se sastanak snima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari