(Pred)sezonska rasprodaja lopti 1Aleksa Avramovic Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Kevin Panter nije ni doputovao sa ekipom na prijateljski turnir u Opatiji; Amerikanac već izvesno vreme ima probleme sa desnim ramenom, dok je Alen Smajlagić ostao u „civilu“ za prvi duel sa Cibonom, zbog posledica razbijene arkade u prethodnom meču sa Zlatiborom u Čajetini.

Partizan je rezultatski poklekao u prvoj nešto kvalitetnijoj proveri (71:64).

„Vukovi“ su tačno naznačili u kojim sve segmentima igre puleni Željka Obradovića moraju da napreduju.

Ono što je sigurno jeste da se broj izgubljenih lopti i način na koji su „prodate“ neće dopasti najtrofejnijem treneru u istoriji Evrolige.

Osim mladog Đorđija Jovanovića, svi ostali igrači u rotaciji dobili su šansu protiv Cibone.

Obradović je trener koji je posebno alergičan ne samo na broj izgubljenih lopti već razloge zbog kojih su one „uručivane“ protivničkim igračima.

Probao je popularni Žoc brojne taktičke varijante. Videlo se da će tokom sezone često igrati sa niskom postavom; da se neće libiti da u određenim periodima utakmice izvede petorku bez krilnog centra i centra, kao i da će u pozicionoj igri često forsirati centralni „pik“.

Na velikim će ispitima biti Partizanovi plejmejkeri; protiv Cibone tu poziciju najčešće su pokrivali mladi Jan Madar, Daglas Mur i Aleksa Avramović.

Bilo je nešto kraćih perioda utakmice kada je organizaciju igre preuzimao kapiten Rade Zagorac, prevashodno kako bi u što ranijoj fazi napada ekipa pronalazila mis-meč situacije.

Pomenuti Zagorac, Dangubić, Kuruks i Trifunović imaće tokom sezone brojne zadatke u oba pravca.

Meč sa Cibonom pokazao je da bi Obradović upravo sa njima i brzim organizatorom igre mogao da u fazama utakmice izvodi nisku petorku koja bi bila zadužena za promenu ritma i sistema.

Njih četvorica moraće u takvim situacijama da budu sposobni da maltene preuzimaju sve protivničke igrače od dvojke do petice; da budu stabilni na skoku i prisutni u kontranapadu, koji je, pak, Partizan vrlo loše branio protiv Cibone.

Biće zanimljivo posmatrati kako će se i na koji način plejmejkeri prilagođavati na način igre koji će forsirati Obradović.

Primetno je da su Madar i Mur nešto „sitnije“ građe i da bi zbog toga često mogli da upadaju u defanzivne probleme, jer će rivali pokušavati da protiv njih ostvaruju prednost u potencijalnim mis-meč pozicijama.

Iako je Madar u izraelskom šampionatu slovio za dobrog „pik end rol“ igrača sa loptom u rukama, on i Mur imaće zadatak da u Partizanu te sposobnosti podignu na mnogo viši nivo.

Obradović je tokom karijere imao izvanredne plejmejkere kada je „pik“ igra u pitanju: Dijamantidis, Kalates, Slukas… samo su neki koji su u tom segmentu pravili konstantnu razliku.

– Brzali smo, što je dovodilo do lakih poena protivnika. Kad smo podigli nivo agresivnosti preokrenuli smo rezultat, ali nam je u finišu nedostajalo koncentracije i malo više pameti da odigramo kako je trebalo i kako smo trenirali. Pripreme i postoje da ispravimo greške i da ih više ne bude – istakao je Avramović.

Nakon poraza od Cibone, crno-bele danas od 17 časova očekuje duel sa Cedevita Olimpijom u borbi za treće mesto turnira u Opatiji. Od 20 časova za pehar će se boriti italijanski Pezaro i Cibona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari