Preminuo legendarni jugoslovenski bokser i trener Slavko Sorgić 1Foto: Printscreen / Youtube: RTV Kragujevac

U Kragujevcu je u 93. godini života preminuo Slavko Sorgić, „Cobri“, legenda jugoslovenskog i srpskog boksa i jedan od najvećih kragujevačkih i šumadijskih sportista svih vremena.

Sorgić je dva puta osvajao titulu prvaka Jugoslavije, dok je prvak Srbije bio u četiri navrata. Uspešno je reprezentovao tadašnju veliku Jugoslaviju na brojnim međunarodnim takmičenjima, a nakon završetka aktivne bokserske karijere, vrlo uspešno se posvetio trenerskom pozivu.

Bio je dugogodišnji trener u Bokserskom klubu Radnički, u periodu kada je kragujevački klub proživljavao svoje zlatne trenutke. Ostaće upamćeno da je predvodio reprezentaciju Jugoslavije koja je na Svetskom prvenstvu 1978. godine u Beogradu osvojila sedam medalja, što je najznačajniji rezultat našeg boksa na ekipnim takmičenjima.

Bio je i trener i sekundant brojnim bokserskim asovima na evropskim i svetskim takmičenjima, poput Miodraga Perunovića, Dragomira Vujkovića, Mirka Puzovića, Milivoja Labudovića i mnogih drugih.

Dobitnik je dve zlatne medalje za vrhunske rezultate u sportu SOFKJ i zaslužni građanin Grada Kragujevca. Za svoje izuzetne doprinose u boksu dobio je i nacionalnu penziju.

Pored boksa, Sorgić se jedno vreme bavio fudbalom i atletikom, a njegova velika ljubav bila je i književnost. Pisao je poeziju i prozna dela, kao što je „Prolazak kroz pakao”, autobiografsko delo koje govori o njegovim robijaškim danima na Golom otoku. U vreme Rezolucije Informbiroa.

Mesto i vreme sahrane Slavka Sorgića biće naknadno objavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari