Iako na 42. izdanje Kopa Amerike nije došla u najjačem sastavu, reprezentaciji Brazila to nije smetalo da fantastičnom igrom u finalu protiv selekcije Argentine trijumfuje i po osmi put u svojoj istoriji okiti se naslovom prvaka najjačeg južnoameričkog reprezentativnog takmičenja.

Iako na 42. izdanje Kopa Amerike nije došla u najjačem sastavu, reprezentaciji Brazila to nije smetalo da fantastičnom igrom u finalu protiv selekcije Argentine trijumfuje i po osmi put u svojoj istoriji okiti se naslovom prvaka najjačeg južnoameričkog reprezentativnog takmičenja. U noći između nedelje i ponedeljka „karioke“ su sa ubedljivih 3:0 savladale večitog rivala „gaučose“ i tako pokazali da u zemlji sambe ne moraju brinuti za budućnost fudbala.
– Uoči utakmice rekao sam igračima da ništa ne brinu jer se samim ulaskom u finale mogu osećati kao prvaci. Pokazalo se da ovi momci imaju talenta i da su sposobni za velika dela, iako su mnogi sumnjali u to. Agrentinu su svi smatrali favoritom, ali na terenu se sve pokazalo. Ovo je za naše sunarodnike koji žive za to da gledaju kako Brazil pobeđuje – poručio je selektor pobedničke ekipe Karlos Dunga nakon meča.
Brazil je u Venecuelu doputovao bez najvećih zvezda Ronaldinja i Kake, pa su Robinjo, Lav i ostali koji su inače u drugom planu, na sebe preuzeli odgovornost da „osvetlaju obraz naciji“. Iako su takmičenje započeli porazom, a u nastavku nisu pružali baš najsjajnije partije, Dungini izabranici ipak su laganim koracima grabili ka finalu, na kraju uz malo sreće na penal ruletu protiv Urugvaja i stigli do njega. Preksinoć je uloga favorita bila na strani Argentinaca, koji su na ovom meču primili golova koliko na prethodnih pet zajedno (do finala gol razlika bila je 16:3), ali u finalu su bili neprepoznatljivi.
– Znali smo da moramo biti budni i maksimalno skoncentrisani u meču, ali uhvatili su nas na spavanju i pobedili. Ljuti me to što sjajnu igru na šampionatu nismo krunisali pobedom kada je to bilo najbitnije – iskren je napadač „gaučosa“ Karlos Tevez.
Već u četvrtom minutu Brazil je poveo golom Baptiste, koji je lako izašao kao pobednik iz duela sa kapitenom „gaučosa“ Ajalom, a u 39. autogolom upravo Ajale, apsolutnog tragičara na meču stigao do 2:0. Tačku na trijumf stavio je Alveš u 68. minutu. Imali su plavo-beli prilika, pogodili su i stativu (8. minut Rikelme), ali to nije bilo dovoljno da se spreči da „karioke“ stignu do četvrtog od pet kontinentalnih šampionata u poslednjih deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari