U jednoj od najboljih utakmica koju je odigrala u poslednjih nekoliko godina, fudbalska reprezentacija Srbije je u Helsinkiju protiv Finske ostvarila vrednu pobedu na putu ka prvenstvu Evrope -0:2 (0:1). Selektor „orlova“ Havijer Klemente postavio je odličnu taktiku koja je pre svega zahtevala kreaciju i insistrirala na tehničkim kvalitetima igrača.

U jednoj od najboljih utakmica koju je odigrala u poslednjih nekoliko godina, fudbalska reprezentacija Srbije je u Helsinkiju protiv Finske ostvarila vrednu pobedu na putu ka prvenstvu Evrope -0:2 (0:1). Selektor „orlova“ Havijer Klemente postavio je odličnu taktiku koja je pre svega zahtevala kreaciju i insistrirala na tehničkim kvalitetima igrača. Stanković i ekipa su se tih zamisli svog selektora uspešno i pridržavali -igrali su izuzetno mirno i pametno, a golovima Jankovića i Jovanovića zasluženo i pobedili iskusnog rivala i direktnog konkurenta u borbi za odlazak na Euro 2008. Mali Napoleon se nije libio ni da u vatru ubaci debitante, konačno je poverenje ukazao i zaista najspremnijim i najboljim fudbalerima, pa je tako Srbija „dobila“ sjajne igrače poput Antonija Rukavine, Zdravka Kuzmanovića, strelca drugog pogotka Milana Jovanovića…

Klemente: Ne razmišljam o Kazahstanu

Španski stručnjak na klupi reprezentacije Srbije Havijer Klemente se ne opterećuje pričama o mogućnosti da Kazahstan zbog uplitanja politike u sport bude eleminisan iz kvalifikacija. Upoznat je sa događajima u toj zemlji, ali nije opterećen ishodom.

– U ovoj situaciji eliminacija Kazahstana išla bi nam u korist, ali o tome stvarno ne razmišljam. Okrenut sam samo želji da Srbiju odveden u Austriju i Švajcarsku i usput afirmišem mlade, koji dugo godina treba da igraju za državni tim – rekao je Klemente.

– Srbija ima mladu i perspektivnu generaciju. Zbog toga nekada odigra slabo, a nekada jako dobro, kao protiv Finske. Svaka naredna utakmica donosi mladima novo iskustvo koje će biti pretočeno u bolju igru. To je zakonitost fudbala, ali mora se imati strpljenja da bi se došlo do toga. Svi su bili fenomenalni. Kuzmanović i Rukavina su veoma mladi, igrali su kao najiskuniji fudbaleri. Jovanović je odradio posao zbog kojeg je i ušao u igru i takođe bio odličan. Nemam ni jednu zamerku na njihov račun, samo reči hvale – ne krije zadovoljstvo selektor reprezentacije Srbije Havijer Klemente.
Kormilara orlova naročito raduje način na koji su igrači odgovorili na njegove taktičke postavke.
– Rezultat nije bitan kada se igra kao u subotu. Ovog puta je, doduše, i to bilo od značaja, ali sam najviše zadovoljan načinom na koji je ekipa odigrala čitavu utakmicu protiv Finske. Osvojili smo tri boda koja imaju ogromnu težinu. Posle pobede u Helsinkiju, ne treba više da se vraćamo na poraz od Kazahstana, jer te bodove ne možemo vratiti, a pred nama su nove obaveze – kaže Klemente i dodaje da ne želi da se unapred opterećuje rivalima:
– Razmišljam samo o reprezentaciji Srbije, njenim igračima i načinu na koji može da se podmladi tim i u isto vreme ostvari osnovni cilj – plasman na Evropsko prvenstvo. Zato me ne zanimaju protivnici unapred, nego o njima mislim kada za to dođe vreme.
Napadač Standarda Milan Jovanović debi u reprezentaciji začinio je golom i tako na najbolji mogući način, kao što i Klemente kaže, odradio posao zbog kojeg je i ušao u igru.
– Pola gola je u stvari zasluga Danka Lazovića, odlično me je proigrao. Sve je na svom mestu, kako i treba da bude. Svako je odradio svoj deo posla i zato smo i pobedili. Sledeća utakmica je sa Belgijom i na nju ćemo otići odmorni i sigurno još bolji – napominje Jovanović.
Pored sjajnih debitanata, na visini zadatka kao i uvek bili su Nemanja Vidić i Nenad Kovačević. Njih dvojica su maltene dobili sve duele sa finskim reprezentativcima.
– Znali smo kako će Finci igrati i na to smo se i pripremili. Igrali smo disciplinovano, bilo je teško posebno kad su sve karte bacili na visoke lopte, ali izdržali smo – priča Vidić.
Sjajni defanzivac smatra da je u Helsinkiju napravljen odlučujući korak ka odlasku na prvenstvo Evrope.
– Mnogo još ima da se igra. Biće još puno iznenađujućih rezultata, ali mi smo u Finskoj pokazali da imamo snage i znanja da igramo onako kako mogu da igraju samo učesnici šampionata Evrope. Biće teško u nastavku kvalifikacija, konkurenti su nam Poljaci i Portugalci, ali bar imamo problem manje, a to su posle ove pobede svakako Finci – kaže Vidić.
Naredni, možda i odlučujući kvalifikacioni meč za odlazak na prvenstvo Evrope Srbija igra protiv Belgije 22. avgusta. Duel u Briselu zbog žutih kartona propustiće kapiten selekcije Dejan Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari