Real dao Englezima dva gola fore, pa uništio Liverpul u Ligi šampiona; Napoli lagano sa Ajntrahtom 1EPA-EFE/Peter Powell

Najtrofejniji evropski fudbalski klub u prvom meču osmine finala nije imao milosti prema prošlogodišnjem finalisti – 2:5, dok je lider Serije A, takođe na strani, demonstrirao moć protiv osvajača poslednje Lige Evrope – 0:2.

Na „Enfildu“ nijedna ekipa nije čekala pravi trenutak da spusti gard, meč je odmah dobio na ubrzanju. Pre svega na radost domaćih navijača, jer se Liverpul okomio na šesnaesterac osvajača 14 evropskih titula.

Vlasniku šest takvih pehara toliko se žurilo da povede, da je već u 4. minutu naplatio maksimalno ofanzivan pristup. Mohamed Salah je sjajno proigrao Darvina Nunjeza, a Urugvajac petom prevario Tibu Kurtou.

Samo 600 sekundi kasnije Crveni su bacili publiku u delirijum. Opet je Egipćanin bio mirođija u čorbi, s tim što je Salah ovog puta lagano iskoristio neverovatno „dodavanje“ iskusnog Belgijanca među stativama.

Naravno, Real ne bi bio Real da je podigao zastavu i pustio domaćina da trese mrežu kada god mu se prohte. Usledio je žestok odgovor španskog kolosa engleskom fudbalskom divu, pa je razlika otišla u vetar.

Prvo je Vinisijus Žunior udarcem iskosa, sa otprilike 15 metara, pogodio donji levi ugao prostora koji je čuvao njegov zemljak Alison (21). I prizvao ružna sećanja liverpulovaca na prošlogodišnje finale LŠ.

Kada je baš Brazilac presudio timu iz grada Bitlsa (1:0), čiji je golman ovog puta ubrzo nateran i na drugu kapitulaciju (36). Svojom krivicom, jer je tako loše ispucao loptu da se odbila o leđa Vinisijusa za 2:2.

Za egal rezultatski presek na kraju fenomenalnog prvog poluvremena u sudaru klubova, kojima je to bio jubilarni 10. okršaj na najvećoj sceni. U trećoj vezanoj sezoni ukrštenih puteva u elitnom takmičenju.

U nastavku je zato postojao samo jedan tim, toliko razgoropađen da je Liverpul prvi put u istoriji primio pet „komada“ pred svojim navijačima u nekom susretu nokaut faze Lige šampiona, ranije Kupu prvaka.

Neslavan rekord ide na dušu fantastičnog Karima Benzeme, u prvom redu. Real je preokrenuo tok događaja pogotkom Edera Milita (47), udarcem glavom nakon centaršuta Luke Modrića iz skraćenog kornera, ali je neverovatni francuski centarfor dokrajčio razbijenu vojsku Jirgena Klopa.

U 56. minutu mu je posao olakšala činjenica da je lopta pogodila Gomeza i prevarila Alisona, dok se kasnije više „pitao“ za gol, kojim je završeno fudbalsko ponižavanje slavnog domaćina (67). Mnogo više, obzirom da je prvo „zalomio“ golmana, pa između nogu više igrača Liverpula našao pukotinu da ubaci „petardu“, koja će sigurno dugo odzvanjati u ušima posramljenog rivala.

Ni bitka u Frankfurtu nije bila dosadna, pa je i tamo lista strelaca otvorena pre obaveznog povlačenja na predah. Imenom Viktora Osimena (40), jer je napravio ono što nije Kvič Kvartškeli malo pre toga.

Gruzin je imao zicer u 36. minutu, ali nije iskoristio penal za Napoli, pa je agresivniju i konkretniju igru gostiju naplatio Nigerijac. Lozano je odlično centrirao, a on sa nekoliko metara savladao Trapa.

U drugom poluvremenu Italijanima su stvari krenule kao po loju kada su Nemci ostali s igračem manje, pošto je Kolo Muani žestoko, nakon gubitka poseda, žestoko nagazio Angisu i dobio direktan crveni.

Fantastična akcija Napolija i peta Hviče za Di Lorenca, koju je kapiten krunisao izuzetno preciznim udarcem za 2:0 od 65. minutu, samo je bila trešnjica na vrhu torte, pošto je ubedljivo vodeći sastav prvenstva Italije svim pokazanim zaslužio važan trijumf u prvih sat i po borbe za četvrtfinale.

Šta više, da Kevin Trap nije povremeno činio čuda na gol liniji Ajntrahta, Napolitanci su već komotno mogli da lupe novu recku u Ligi šampiona i spokojni se vrate čuvanju ogromne prednosti u Seriji A.

 

MEČEVI OSMINE FINALA

14. februar

PSŽ – Bajern 0:1

Milan – Totenhem 1:0

* revanši 8. marta

15. februar

Borusija (D) – Čelsi 1:0
Briž – Benfika 0:2

* revanši 7. marta

21. februar

Liverpul – Real (M) 2:5
Ajntraht – Napoli 0:2

* revanši 15. marta

22. februar

Lajpcig – Mančester siti 21.00
Inter – Porto 21.00

* revanši 14. marta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari