Repriza bi bila poželjna 1Foto: EPA-EFE/ CAROLINE BLUMBERG

Dvadeset drugom pobedom u 25. ovosezonskom meču, prvi reket sveta i jedan od trojice najtrofejnijih tenisera sveta svih vremena, Novak Đoković, 17. put je prošao u treće kolo Otvorenog prvenstva Francuske, pa ga posle premijernog megdana sa Urugvajcem Pablom Kuevasom u subotu čeka dobro mu poznati litvanski rival Rikardas Berankis.

Osvajač 18 grend slemova i 92. na ATP listi sastajali su se tri puta do sada, a poslednji na Rolan Garosu 2020.

Tog 1. oktobra srpskom šampionu bilo je dovoljno 83 minuta da odličnom igrom u tri seta (6:1, 6:2, 6:2), savlada tada 66-og na planeti, mada je posle trijumfa priznao da mu je Berankisovo „očigledno mučenje sa povredom“ olakšalo stvari.

Međutim, 30-godišnjak iz bivše sovjetske republike bio je potpuno fit kada je prvi put morao da čestita Đokoviću na trijumfu – tokom US opena 2013. (6:1, 6:2, 6:2), kao i na prošlogodišnjem Sinsinati Mastersu (6:7 (2:7), 4:6).

Prosto, 13 centimetara niži (175/188) Litvanac je toliko ispod Novakovog nivoa, da mu je najbolji rejting bila 50. pozicija iz 2016, na turnirima iz kategorije 1.000 nikada nije otišao dalje od 3. kruga (Australijen open 2011, 2013, US open 2020, RG 2021), a jedinu seniorsku titulu osvojio je u konkurenciji parova.

Još mu je šljaka najneomiljenija podloga, mada je pariskoj, ovog proleća, već preskočio dve prepreke.

– Dve dobre pobede za njega. Bolje igra na betonu, ali izgleda da je napredovao. I to dosta. Nizak i snažan u nogama, dobro se namešta na lopti, brz je takođe. Nema prodoran servis, ali to nadoknađuje ostalim udarcima, stoji blizu linije udara brzo i ravno. Znam kako treba da se taktički postavim u našem meču, na treningu ću se malo prilagoditi njegovom stilu – skicirao je rivala naš as, pa još jednom secirao svoj trenutni tenis.

– Tek je počeo turnir, ali forma je primetno odlična, to je ono što sam priželjkivao i za šta sam se spremao. Mesecima govorim da mi je Rolan Garos posle Australijan opena najvažniji turnir i da je sve pre Pariza bila priprema za ovo što me sada čeka. Znam šta sledi, trenutno radim samo na detaljima između mečeva, čuvam energiju i usmeravam je na teren – poručio je iz „grada svetlosti“ Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari