Rusi ljuti na FIFA: Diskriminacija, loš presedan... 1EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Produženo pravo stranih igrača da jednostrano raskinu ugovore sa klubovima iz najveće države sveta dodatno je uzdrmalo fudbal u toj zemlji.

Članovi CSKA, Dinama, Lokomotive, Zenita, Sparataka… mogu sve do 30. juna 2023. godine, u bilo kom trenutku da napuste svoje klubove u Rusiji (isto važi i za vojno napadnutu Ukrajinu), a da za to ne snose nikakve posledice, jer im je taj povlašćen status omogućila Međunarodna fudbalska federacija.

Naravno, nedavni potez FIFA naišao je na osudu Fudbalskog saveza Rusije i tamošnje Premijer liga, pretočenu u zajedničko saopštenje.

„Fudbalski savez Rusije, ruska Premijer liga i udruženje ruskih profesionalnih klubova osuđuju ovu odluku i žele da iskažu veliko neslaganje. FIFA neprestano ponavlja da sport mora da ostane neukaljan politikom, ali stavovi i odluke ove organizacije uporno to demantuju.

Verujemo da je ova odluka u suprotnosti sa statutom FIFA, da je diskriminatorska prema jednom od njenih članova koji u svemu ovome nema nikavu krivicu. Nisu održane nikakve konsultacije i razgovori na ovu temu sa nama.

Odluka u potpunosti nipodaštava principe ugovorne obaveze i integritet takmičenja. Otvoreno daje šansu igračima i trenerima da ne poštuju svoje obaveze iz ugovora.

Dodatno, u potpunosti su ignorisane ekonomske posledice po ruske klubove. Kako možete da obezbedite dugoročno planiranje i finansijsku stabilnost ako ste u situaciji da čak i vaš najvažniji i najvredniji igrač može da ode bez ikakve kompenzacije? Ugovor više ne može da zaštiti ni klub ni igrača. Ovaj presedan loš je znak za celu fudbalsku industriju.

Sa nadom da ćemo očuvati principe na kojima se sport zasniva, želimo da se obratimo svima u svetu fudbala. Od vas tražimo da ne zloupotrebljavate prava garantovana od strane FIFA jer je ova odluka u suprotnosti sa osnovnim principima po kojima funkcioniše fudbal. U suprotnom, na ovaj način mogla bi da u budućnosti bude pogođena bilo koja federacija.

Fudbal ne bi trebalo da nas deli, trebalo bi da ujedinjuje ljude celog sveta. Ova odluka nanaće nepopravljivu štetu fudbalu u Rusiji. Zadržavamo pravo na žalbu pred sudom kako bismo zaštitili svoje interese“, poručili su čelnici ruskog fudbala“, stoji u pismu FSR i PRLR čelnicima vrhovne organizacije.

Istovremeno, fudbalska Rusija vodi „rat“ sa FIFA i Evropskom fudbalskom federacijom (UEFA) pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani (CAS), s tankom nadom da će uspeti da obori zabranu takmičenja svojih nacionalnih timova i klubova u takmičenjima van te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari