Jedan od najboljih srpskih košarkaša svih vremena Vlade Divac u subotu se u centru Beograda i zvanično oprostio od aktivnog igranja košarke. U tu svrhu tokom vikenda i u petak održan je niz manifestacija, koje su osim u Divčevu čast organizovane i u humanitarne svrhe, pošto će sav prihod koji je sakupljen biti iskorišćen za izgradnju kuća za izbegla lica.

Jedan od najboljih srpskih košarkaša svih vremena Vlade Divac u subotu se u centru Beograda i zvanično oprostio od aktivnog igranja košarke. U tu svrhu tokom vikenda i u petak održan je niz manifestacija, koje su osim u Divčevu čast organizovane i u humanitarne svrhe, pošto će sav prihod koji je sakupljen biti iskorišćen za izgradnju kuća za izbegla lica. Humanitarnom koncertu organizovanom ispred Narodne skupštine prisustvovalo je više desetina hiljada ljudi, a na bini su se pored Divca našle i brojne ličnosti iz sveta košarke kao i mnoga javna lica Srbije. Pored bivšeg košarkaša Partizana, LA Lejkersa, Sakramenta… Beograđanima su se između ostalih obratili i njegovi saigrači iz reprezentacije Danilović, Paspalj, Đorđević, Savić, Bodiroga… bio je tu i Predrag Stojaković, Toni Kukoč, pa Kris Veber, Skot Polard, Panajotis Janakis… i mnogi drugi.

Poslednji koš

Prijepolje – Proslavljeni srpski košarkaš Vlade Divac juče je u rodnom Prijepolju, pred nekoliko hiljada građana, postigao svoj simbolični poslednji koš i time se oprostio od igranja košarke.

Predsednik opštine Prijepolje Nedžad Turković je Divcu uručio Povelju zahvalnosti, koju Prijepolje prvi put dodeljuje nekom svom sugrađaninu i na kojoj piše: „Vladi Divcu – za sve što on jeste“.

Divčevom oproštaju od igranja košarke prisustvovali su porodica, nekadašnji saigrači Kris Veber, Toni Kukoč, Žarko Paspalj, treneri Dušan Ivošević i Rusmir Halilović, kao i fudbaler Savo Milošević. U Muzeju revolucije u Prijepolju juče je otvorena i izložba posvećena Divčevom životu i karijeri.

– Nikada u životu nisam imao ovakvu tremu. Zahvaljujem se svima koji su mi pomogli tokom karijere. Ovde sam počeo da igram košarku, ovde ću i završiti i početi novu karijeru. Danas počinje moja najvažnija utakmica, a to je pomoć ljudima koji su ostali bez bližnjih, zemlje i kuće – rekao je Divac u preksinoćnjem obraćanu Beograđanima.
Pre koncerta su u užem centru grada održana i takmičenja u basketu za igrače do 16 godina, a pobedničke ekipe „strit basketa“ su „Tim ženskih snova Partizan“ (punkt Slavija), „Stari DIF 3“ (punkt kod Beograđanke), „FMP 1“ (Terazije), „Vojvode Stepe 1“ (Terazije) i „Zemun 2“ (Trg Republike). Podršku akciji i mladim košarkašima dali su i Divčevi prijatelji NBA zvezde, koji su zajedno sa Beograđanima igrali košarku i delili autograme.
Inače, na dobrotvornom prijemu koji je u petak veče princ Aleksandar Karađorđević priredio povodom zvaničnog „penzionisanja“ Vlade Divca, u Belom dvoru sakupljeno je više od 400.000 evra, saopšteno je posle manifestacije. Prijem je protekao u znaku nestanka struje, zbog kojeg je početak večere kasnio sat i po. Cilj humanitarne večere bio je da se prikupe sredstva za izgradnju kuća izbeglicama u Srbiji. Na dvoru je održana i aukcija na kojoj su se, između ostalih, našli i brojni Divčevi dresovi, kao i dresovi Kobija Brajanta, Andreja Kirilenka i potpisani reket Novaka Đokovića, ali je ona bila zatvorena za javnost. Upravo su Brajanova majca i Novakov reket bili i najcenjeniji – po 16.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari