Sve su češće priče o trendu nameštanja mečeva u vrhunskom tenisu. Deo tih spekulacija u jednom kontekstu bio je i naš najbolji teniser Novak Đoković, a ova tema ponovo je dobila na značaju posle tvrdnji Britanca Endija Mareja da su igrači i te kako svesni da se mečevi na ATP turu nameštaju.

Sve su češće priče o trendu nameštanja mečeva u vrhunskom tenisu. Deo tih spekulacija u jednom kontekstu bio je i naš najbolji teniser Novak Đoković, a ova tema ponovo je dobila na značaju posle tvrdnji Britanca Endija Mareja da su igrači i te kako svesni da se mečevi na ATP turu nameštaju.
Menadžer Novaka Đokovića Amir Noar, međutim, ne misli tako, već ovakve priče naziva potpuno besmislenim.
– Nema šanse da je bilo koji od najboljih igrača, a tu smatram one koji su među prvih 20 na listi, bio ikada umešan u bilo šta slično iz prostog razloga što to nema smisla – rekao je Naor koji pored Đokovića, zastupa i bivšeg igrača broj jedan Marata Safina.

Nadal: Nema dokaza za ono što Marej priča

Drugi igrač na svetskoj rang-listi Rafael Nadal rekao je da nema dokaza da se potkrepe tvrdnje Endija Mareja da korupcija cveta u tenisu.

– Mislim da je preterao, ne mislim da ima nameštanja. Ja sam broj dva na svetu, bio sam na svim turnirima, vidim kako se igra, baš kao i on, i nisam glup da ne bih shvatio šta se dešava. Iskreno sumnjam da Marej zna više od svih ostalih. Mislim da svi daju sve od sebe i da nema nameštenih mečeva – izjavio je Nadal.

Marej je u utorak rekao da su igrači svesni da se mečevi na ATP turu nameštaju. Udruženje teniskih profesionalaca saopštilo je da igrači imaju 48 sati da im kažu da li im je neko nudio da učestvuju u prevari. Igrači mogu biti kažnjeni ako to ne prijave. Nadal i Marej bi trebalo da učestvuju na Masters turniru u Madridu sledeće nedelje.

ATP je, posle izjave najboljeg britanskog tenisera Endija Mareja da je korupcija glavni problem, promenio pravila po pitanju nuđenja mita. Sada igrač mora da objavi da mu je ponuđen mito najviše 48 sati pošto je ponuda stigla. Profesionalna teniska organizacija je počela da istražuje problem još otkako je veb-sajt za klađenje Betfer suspendovao sve opklade na meč između najboljeg ruskog tenisera Nikolaja Davidenka i Argentinca Martina Vasala Arguela u avgustu, zbog neuobičajenih uloga na njihov meč.
Ipak, Naor tvrdi da je praktično nemoguće da je bilo koje od najvećih svetskih imena u tenisu umešano u bilo kakvu vrstu nameštanja mečeva.
– Glupo je, bilo koja prevara ili nameštanje mečeva u svetu tenisa bi bila otkrivena ili od strane sajta za klađenje, same industrije klađenja ili od strane ATP. To nema smisla, ti momci dobijaju toliko puno novca da bi učestvovali, i da bi uopšte mogli da budu umešani u tako nešto, sume novca koje bi im bile ponuđene bi morale da budu enormne i to apsolutno nema nikakvog smisla.
U britanskim medijima su prošlog meseca kružili navodi da je Novak Đoković odbio ponudu od 110.000 funti (oko 160.000 evra), da preda meč na turniru u Sankt Petersburgu prošle godine.
– Niko se nikada nije obratio Novaku po pitanju klađenja u tenisu. Ne mislim da bi iko ikada mogao da priđe Novaku sa takvim predlogom pošto bi morao da bude lud ili glup. Ne znam odakle je taj citat iz britanske štampe došao. Niti Novak, niti ja, niti bilo ko iz njegovog okruženja zna kako je njegovo ime dovedeno u vezu sa nečim takvim. Obratili smo se ATP organizaciji, tražeći od njih da stanu u odbranu Novakovog imena i reputacije, pošto je on umešan u nešto što je jedino imalo za cilj da se pokvari njegov dobar imidž – napominje Naor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari