Sandra Perković jedina atletičarka sa šest titula evropskog šampiona 1EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Sandra Perković je na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine takmičenje u bacanju diska završila na četvrtom mestu i činilo se da je karijera 32-godišnje Zagrepčanke na silaznoj putanji. Međutim, ona se ove godine vratila u punom sjaju i nakon što je prošlog meseca na Svetskom prvenstvu u Judžinu osvojila srebro, u utorak je osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Minhenu, šestu za redom na šampionatima Starog kontinenta.

Sa samo 32 godine potvrdila je status legende jer ni jedna druga atletičarka nema više od četiri zlatne medalje na prvenstvima Evrope.

U veoma uzbudljivom nadmetanju, tokom kojeg su se posle svake serije u vođstvu smenjivale Perković i Nemica Kristin Pudenc, hrvatska diskašica je do trijumfa došla hicem u petoj seriji od 67,95 metara, kojim je za osam centimetara nadmašila 29-godišnju Nemicu. koja je do srebra stigla najboljim rezultatom karijere 67,87. Bronzanu medalju osvojila je njena zemljakinja Klodin Vitale (65,20).

Perković je prvo zlato osvojila na svom debitantskom Evropskom prvenstvu u Barseloni 2010. godine, i sa nepunih 20 godina postala najmlađa šampionka Evrope u ovoj disciplini. Usledile su zlata 2012. u Helsinkiju, 2014. u Cirihu, 2016. u Amsterdamu te 2018. u Berlinu, dok je zbog pandemije korona virusa na šestu titulu morala da pričeka četiri godine.

– Izuzetno sam ponosna što sam svoj šesti naslov evropske prvakinje osvojila na ovom prekrasnom stadionu i pred ovom sjajnom publikom – rekla je hrvatska atletičarka po završetku takmičenja, a zatim dodala da je ponovo, kao i u Berlinu pre četiri godine, pokvarila planove rivalki iz Nemačke.

– Borba je bila neizvesna, ali znala sam da sam u dobroj formi. Kao i pre četiri godine u Berlinu, ponovno su mi najveće rivalke bile jake Nemica, koje su postavljale svoje lične rekorde i najbolje rezultate sezone. Žao mi je što sam im pokvarila slavlje, ali i srebro i bronza su odličan rezultat. Ovo takmičenje je po kvalitetu bilo na nivou svetskog prvenstva,

Na pitanje koje zlato od šest osvojenih joj je najdraže Perković je odgovorila:

– Najvredniji trijumf je prvi, iz 2010. godine, kada sam na prvenstvo došla kao 19-godišnja klinka i osvojila svoj prvi veliki naslov. Tada nisam mogla ni da zamisliti da ću 12 godina kasnije stajati ovde s ovom medaljom – rekla je Perković.

Osim šest zlatnih medalja na šampionatima Evrope Sandra Perković je u dosadašnjoj karijeri bila najbolja na olimpijskim igrama u Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. godine, a na svetskim prvenstvima osvojila je dve zlatne (Moskva 2013. i London 2017), dve srebrne (Peking 2015. i Judžin 2022) i jednu bronzanu medalju (Doha 2019).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari