Savez za Srbiju bez zajedničke izjave o Karadžiću 1Foto: EPA-EFE/ PETER DE JONG

Opozicioni Savez za Srbiju, kao političko udruženje partija, stanaka i pojedinaca, još se nije oglasio povodom pravosnažne presude nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Novinari Danasa nisu uspeli da dobiju komentar od viđenijih lidera Saveza – Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, niti Borka Stefanovića.

Jedini lider Saveza koji se povodom doživotne kazne zatvora Karadžiću oglasio jeste predsednik Dveri Boško Obradović, koji je juče rekao da je njegov stav o Karadžiću stav Dveri, ali ne i stav SZS. On je za naš list naveo da se tema njihovih različitih mišljenja o dešavanjima u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji namerno plasira sada da bi izazivala podele u opoziciji.

– Neću u tome da učestvujem. Moji stavovi su poznati. Pričaćemo o svemu kada oslobodimo medije i otvorimo debatu u Srbiji. To pod Vučićem nije moguće. Pozivam sve na opoziciono jedinstvo u daljoj borbi za slobodu medija i izbora. Ima vremena za naše međusobne razlike, rekao je Obradović. On je u sredu kada je presuda i izrečena na svom Tviter nalogu napisao: „Nepravda boli! Kada će odgovarati ratni zločinci i masovne ubice Klinton, Šreder, Bler, Solana, Tači, Haradinaj, Gotovina, Orić… Presuda Radovanu Karadžiću nije ništa drugo nego nastavak NATO bombardovanja drugim sredstvima. Ne priznajem antisrpski Haški sud niti njegove presude“, poručio je Obradović.

On je juče održao i pres-konferenciju i komentarisao i stav glumice Bojane Maljević, izrečen kako na TV N1 tako i na društvenim mrežama, da ne može da podrži građanske proteste jer Dveri podržavaju zločince.

Lider Dveri je rekao da ništa ne zamera Bojani Maljević i pozvao sve da prestanu sa ružnim rečima.

„Ona nije to zaslužila i ima pravo na svoje mišljenje kao i mi. To je ta demokratija za koju se zalažemo i ja govorim što ja mislim i ne slažem se sa njom. To je Srbija kakvu zamišljam posle pada Vučića sa vlasti, da pričamo na sve teme i o Radovanu Karadžiću“, rekao je Obradović.

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, čija partija je deo Saveza, kaže za Danas da „Haški tribunal nije doprineo pomirenju u regionu – Karadžić je dobio doživotnu, a Orić i Haradinaj su oslobođeni“.

– Ne treba se plašiti da je presudom Karadžiću ugrožena Republika Srpska, jer je Ričard Holbruk granicu između Republike Srpske i Federacije pravio na temelju katastra, ocenjuje naša sagovornica.

Konstantin Samofalov, portparol Socijaldemokratske stranke, čija partija nije deo SZS ali aktivno učestvuje u demonstracijama „Jedan od pet miliona“ i podržava mnoge zahteve tog bloka, ocenjuje za Danas da su izručenje haških begunaca i skupštinska rezolucija o Srebrenici „predstavljali suštinski doprinos Srbije regionalnom pomirenju, ali i zaokret u odnosu na zločinačku politiku Miloševića, Šešelja, Nikolića i Vučića“.

– Srbija je za vreme mandata Borisa Tadića tako načinila najvažnije korake u pokušaju da se dođe do istinskog pomirenja među narodima bivše Jugoslavije. Nažalost, ostaje gorak ukus zbog ćutanja sadašnje srpske vlasti na počinjene zločine, uprkos njihovoj sramnoj ulozi u ratnim dešavanjima i sramnoj politici koju su zastupali devedesetih. Podsetiću i da su upravo oni organizovali nasilne demonstracije protiv hapšenja, optužujući tadašnju vlast da su izdajnici zbog saradnje sa Haškim tribunalom, konstatuje naš sagovornik.

Samofalov ističe da je krajnje štetno i neodgovorno što danas vlast u Srbiji nema jasan i nedvosmislen odnos prema haškom procesu. „Paradoksalno je i kako je evropski put danas deklarativno politika ove vlasti, a haški proces je upravo deo procesa evrointegracija. S druge strane, moram da istaknem da je Haški sud umnogome pravdi pristupao jednostrano, goneći u najvećoj meri pripadnike srpskog naroda, dok će brojni počinioci zločina nad Srbima ostati nekažnjeni. To, svakako, neće doprineti jačanju poverenja među našim narodima“, smatra on.

Juče se saopštenjem oglasila Demokratska stranka, takođe članica SZS. U DS smatraju da je izricanje presude Karadžiću bitno za suočavanje s prošlošću, utvrđivanje odgovornosti i stvaranje pretpostavki za građenje budućnosti bez hipoteke prošlosti.

„Presudom se utvrđuje pojedinačna odgovornost i dokazuje da srpski narod, kolektivno, ne nosi krivicu za učinjene zločine. To pruža satisfakciju žrtvama i nadu svima koji se bore za humane ideale slobode, mira i razumevanja. Upravo tu leži odgovornost nas, pojedinaca i stranaka, društva u celini da u periodu koji je pred nama onemogućimo revizionistička tumačenja, nacionalističku retoriku i nasilje prema neistomišljenicima“, navedeno je u saopštenju. U DS ističu da osuđuju svaku relativizaciju presude i poziva aktuelnu vlast i Aleksandra Vučića da prestane sa kampanjom predstavljanja ratnih zločinaca kao heroja.

Povodom presude oglasio se i Pokret slobodnih građana, koji je pozdravio ishod suđenja.

„PSG veruje da adekvatno sankcionisanje odgovornih za ratne zločine značajno doprinosi pomirenju, i da se osudama odgovornih pojedinaca skida teret krivice sa naroda i otvara prostor za normalan suživot na Balkanu. Verujemo da izostanak pravde u pojedinim slučajevima nije opravdanje da se pasionirano brane najgori pojedinci koji su svojim neodgovornim delovanjem doveli do krvavih sukoba i velikog broja nevinih žrtava“, piše u saopštenju PSG koje je njihov lider Sergej Trifunović na svom Tviter nalogu pojasnio.

„Da se razumemo, to što PSG pozdravlja doživotnu Karadžiću, ne znači da pozdravlja oslobađajuću Oriću – naprotiv. Zločinac je zločinac koje god vere bio. Haški tribunal je nažalost papazjanija sa dvostrukim standardima, ali je i kao takav potreban, jer baš niko ne bi odgovarao“, napisao je Trifunović.

S druge strane, opoziciona Demokratska stranka Srbije, koja je u prošlosti u više navrata ocenjivala da je „Haški tribunal antisrpski sud“, nije se oglasila povodom presude Karadžiću.

Lazanski: Isključivo politička presuda

Najviši predstavnici vlasti u Srbiji nisu se oglasili o Karadžićevoj presudi, ali se slika onoga što misle možda najbolje može videti na osnovu jučerašnjih naslovnih strana medija koji podržavaju vlast a koji presudu karakterišu kao „nepravdu i Haški zločin“. Naš list juče nije uspeo da dobije izjave na tu temu ni od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ni od šefa diplomatije Ivice Dačića. Poslanik SNS Miroslav Lazanski je komentarišući presudu za TV Pink rekao da je ona udarac po Srbima kao naciji. „Presuda Radovanu Karadžiću je isključivo politička presuda, jer mnogi dokazi nisu uzeti ni u razmatranje. To ima vrlo čudnih formulacija, neke tačke optužnice se preklapaju“, naveo je Lazanski. Bošnjačka narodna stranka, koja je deo vladajuće koalicije, pozdravila je presudu, ističući da smatra da to nije presuda srpskom narodu već pojedincima. „Udruženi zločinački poduhvat, koji je na kraju rezultirao genocidom u BiH, sprovodili su pre svih Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Iako je presuda samo delimična satisfakcija za žrtve, ipak je izuzetno značajna kao poruka da se zločin ne isplati i da se na kraju moraju položiti računi“, poručila je ova stranka.

Čedomir Jovanović: Najglasnija tišina iz Srbije

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović je ocenio da je pravosnažna presuda Karadžiću „ujedinila sve one u Srbiji koji misle da će nas ignorisanje presude spasiti od konačnog suočavanja sa prošlošću“, preneo je juče N1 na svom portalu. „Čuli su se pravnici iz raznih zemalja, sudije, advokati, političari iz regiona i zvaničnici EU, ali ništa se nije čulo kao tišina koja dolazi iz Srbije. Vlast i oni koji joj, navodno, predstavljaju ‘pravu opoziciju’ ujedinjeni su u stavu da se ovakva vest može prećutati i da će nas ignorisanje presude spasiti od konačnog suočavanja sa prošlošću, koje jedino može biti delotvorno za ovo društvo“, saopštio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari