Sedmorka može u Top 16 1

Pred žreb parova osmine finala fudbalske Lige šampiona, sledećeg ponedeljka u Nionu, ostala su još četiri upražnjena mesta u Top 16, a večerašnje utakmice poslednjeg kola u grupama E, F i G ostaviće tri kluba ispod crte, odnosno odvesti ih u nokaut fazu utešne Ligu Evrope, na šta pretenduju i dva tima iz grupe H.

Najviše nedoumica je u grupi E, gde je jedino izvesno da Maribor do sledećih UEFA kvalifikacija neće igrati takmičarske utakmice van Slovenije. S dva boda iz pet mečeva prvak Slovenije ne može biše da se pomeri sa začelja tabele, ali može da utiče na rasplet borbi u trouglu Liverpul (9) – Sevilja (8) – Spartak (7). Ako Rusi ne pobede na Enfildu, u osminu finala će vodeći dvojac. Englezi mogu proći dalje i u slučaju poraza na svom terenu, ali samo u slučaju da Maribor šokira Špance na „LJudskom vrtu“. Desi li se, pak, da sve tri ekipe završe s (po) devet bodova, u tom će krugu izvisiti Liverpul, a trener Jirgen Klop doživeti još jednu neslavnu epizodu sa Crvenima, čija je uprava bila ubeđena da će sa harizmatičnim Nemcem praviti velike rezultate na Ostrvu i u elitnom takmičenju.

– U situaciji smo da nas i remi može zadržati u Ligi šampiona, ali bolje da uđemo jako u duel sa Spartakom i pobedimo nezgodne Ruse nego da zavisimo od ishoda drugog meča. Idemo po sva tri boda, ali nećemo se buniti ni ako uzmemo jedan, ali dovoljan za sledeću rundu – kaže Simon Minjole, golman četvrtoplasiranog tima Premijer lige koji sa ovim protivnikom ima skor od dva trijumfa, jednog remija i dva poraza, uz tesnu gol razliku 11:8.

Četvrti tim ruske Premijer lige želi dobru formu iz prvenstva (tri vezane pobede) da preslika na LŠ, mada se niko ne usuđuje da preti slavnom rivalu.

– Sve je otvoreno i dalje vrlo neizvesno, a mi ćemo protiv ambicioznog domaćina probati da uradimo ono što je do nas. Želimo da ostanemo deo elite – poručuje iz Moskve italijanski stručnjak Masimo Karera.

Istu nameru i taktiku ima Seviljin strateg Manuel Eduardo Berizo.

– Kako god da se završi meč u Engleskoj mi želimo da izađemo kao pobednici iz duela sa Mariborom. Potpuno ozbiljno shvatamo Slovence, bez obzira na njihov učinak u grupi i to što smo ih dobili s 3:0 u našem prvom susretu.

Mančester Siti je izdominirao u grupi F i već istakao ozbiljnu kandidaturu za titulu kontinentalnog klupskog šampiona, ali to ne znači da ć menadžer „građana“ Žozep Gvardiola komandovati povlačenje ručne u Ukrajini, gde je domaćem Šahtjoru (9 bodova) dovoljan i remi za novi plasman u prolećni deo LŠ. Defanzivcu srpske reprezentacije Nemanji Maksimoviću i Napoliju (6) je mnogo teže, jer Italijani mogu do Top 16 jedino ako savladaju otpisani Fejnord (0) u Holandiji, a Šahtjor ostane praznih šaka protiv Ostrvljana. I u grupi G se traži još jedan putnik za osminu finala, koje se prvi dokopao Bešiktaš. Monako (2) je tako očajan ove sezone da ga svi vide kao žrtvu Porta (7), ali Portugalci ne bi smeli da se igraju vatrom i previše rizikuju, s obzirom da su bodovno egal sa debitantom u LŠ – nemačkim Lajpcigom, koji svoju bajku može nastaviti ako uzme meru Turcima, našeg Duška Tošića, a njegov oponent „trokira“ u ovih 90 minuta.

U grupi H je skoro sve rešeno. Totenhem svakako ide kao prvi u osminu finala, gde je završio i branilac krune Real, dok se Borusija (2) na gostovanju u Španiji i APOEL (2) na terenu „pevaca“ nadmeću za LE.

Sinoć

Grupa A

Mančester junajted – CSKA

Benfika – Bazel

Tabela: Junajted 12, Bazel 9, CSKA 9, Benfika 0.

Grupa B

Seltik – Anderleht

Bajern – PSŽ

Tabela: PSŽ 15, Bajern 12, Seltik 3, Anderleht 0.

Grupa C

Čelsi – Atletiko Madrid

Roma – Karabag

Tabela: Čelsi 10, Roma 8, Atletiko 6, Karabag 2.

Grupa D

Olimpijakos – Juventus

Barselona – Sporting

Tabela: Barselona 11, Juventus 8, Sporting 7, Olimpijakos 1.

Danas

Grupa E

Liverpul – Spartak

Maribor – Sevilja

Tabela: Liverpul 9, Sevilja 8, Spartak 6, Maribor 2.

Grupa F

Fejnord – Napoli

Šahtjor – Mančester S.

Tabela: Mančester S. 15, Šahtjor 9, Napoli 6, Fejnord 0.

Grupa G

Porto – Monako

Lajpcig – Bešiktaš

Tabela: Bešiktaš 11, Porto 7, Lajpcig 7, Monako 2.

Grupa H

Real – Borusija

Totenhem – APOEL

Tabela: Totenhem 13, Real 10, Borusija 2, APOEL 2.

*Sve utakmice počinju u 20.45.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari