Škoti "štede" na medaljama 1Arena u Glazgovu

Kraljica sportova biće glavni evropski sportski događaj narednog vikenda. Evropsko prvenstvo u dvorani održaće se od 1. do 3. marta u škotskom gradu Glazgovu, a na njemu će učestvovati 600 sportista iz 48 zemalja.

Srbiju će na EP predstavljati deset takmičara, a najveća očekivanja standardno su vezana za trenutno najbolju srpsku atletičarku Ivanu Španović.

Ukoliko uspe da i u Glazgovu osvoji zlatnu medalju, Ivana će izjednačiti dvoranski rekord čuvene atletičarke Haike Dreksler. Španović je do sada dva puta uzastopno osvajala zlato na Evropskim prvenstvima u dvorani, a poslednji put je to bilo u Beogradu 2017. godine. Iako je potvrdila da je spremna za nastup na EP, treba pomenuti da je Ivana jesenas imala povredu zbog koje je strahovala da li će uspeti da ostvari željene rezultate u ovoj sezoni. Finale u skoku u dalj zakazano je za nedelju u 19 časova. Prvog dana EP u petak od srpskih takmičara gledaćemo Strahinju Jovančevića u skoku u dalj (10.00) i Asmira Kolašinca u bacanju kugle (11.30). Nije tajna da se realno samo od Ivane Španović očekuje medalja na ovom takmičenju. Čak je i selektor atletske reprezentacije Srbije Edin Zuković prethodnih dana najavio da je za svih ostalih devet učesnika veliki uspeh ukoliko dođu do finala, a da osvajanje medalja jednostavno nije realno.

Glazgov inače još od 1990. godine nije bio domaćin velikog atletskog mitinga. Emirejts arena, u kojoj će se održati Evropsko prvenstvo, izgrađena je 2012. godine sa prvobitnom namenom za turnire u kraljici sportova. Kapacitet arene nije veliki (5.000 mesta), ali je po tvrdnji britanskih medija u skladu sa smanjenim interesovanjem celokupne svetske javnosti za atletiku.

Organizatori očekuju da će hala biti krcata poslednjeg dana, kada se napadaju medalje, a nadaju se da će prvog dana na otvaranju biti između 3.000 i 4.000 gledalaca. Zanimljivo je da će ove godine prvi put biti dodeljivanje medalje koje nisu klasičnog okruglog oblika. Glazgovska umetnička škola dizajnirala je medalje koje su oblika pravougaonika ispresecanog pravim linijama.

Doduše, britanski tabloidi su ovom dizajnu pronašli manu u tome što se za takav oblik troši manje materijala. To praktično znači da će medalje osvojene na ovom Evropskom prvenstvu sadržati manje zlata, srebra ili bronze u odnosu na one sa ranijih takmičenja. Na programu u Glazgovu biće 13 atletskih disciplina u muškoj i ženskoj konkurenciji: trke na 60m, 400m, 800m, 1.500m, 3.000m, 60m sa preponama, štafetna 4x400m, kao i troskok, skok udalj, skok uvis, skok motkom, bacanje kugle, petoboj (žene) i sedmoboj (muškarci).

Kijanović juri nacionalni, a Tirnanićeva lični rekord

Srbija će u sprintu na 60 metara imati takmičare i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Aleksa Kijanović pokušaće da na EP obori srpski državni rekord.

– Pošto sam normu za Glazgov ispunio relativno rano i nisam tokom cele sezone bio pod pritiskom, mogli smo rasterećeno da uđemo u svako takmičenje i iz toga je na Balkanijadi proistekao još bolji rezultat i izjednačen državni rekord na 60 metara. Uz takav pristup, mislim da na prvenstvu Evrope mogu i do novog nacionalnog rekorda – rekao je Kijanović.

Milana Tirnanić ima nameru da u Glazgovu obori lični rekord.

– Za prolaz u polufinale je pre dve godine bilo potrebno 7,46, tako da ako takmičenje bude i ove na tom nivou, postoji velika šansa da trčim i u polufinalu. Smatram da sam još na nivou ličnog rezultata 7,36 sekundi. Odlazim prvenstveno da uživam u trci, pokušaću da uđem u polufinale i istrčim licni rekord – zaključila je Tirnanićeva.

Srbija u Glazgovu

  • Ivana Španović skok udalj
  • Milica Gardašević skok udalj
  • Strahinja Jovančević skok udalj
  • Maja Ćirić 400 metara
  • Amela Terzić 1.500 metara
  • Asmir Kolašinac bacanje kugle
  • Milana Tirnanić 60 metara
  • Aleksa Kijanović 60 metara
  • Luka Trgovčević 60 metara s preponama
  • Elzan Bibić 1.500 i 3.000 metara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari