Crvena zvezda večeras protiv Glazgov Rendžersa igra odlučujuih 90. minuta za plasman u Ligu šampiona. Crveno-beli i pored minimalnog poraza su ipak na Ajbroks parku ostvarili „kvalitetan“ rezultat, koji im s obzirom na sve ono što se dešavalo u prvom meču, ostavlja nadu da će se konačno naći u društvu najboljih evropskih klubova.

Crvena zvezda večeras protiv Glazgov Rendžersa igra odlučujuih 90. minuta za plasman u Ligu šampiona. Crveno-beli i pored minimalnog poraza su ipak na Ajbroks parku ostvarili „kvalitetan“ rezultat, koji im s obzirom na sve ono što se dešavalo u prvom meču, ostavlja nadu da će se konačno naći u društvu najboljih evropskih klubova. Izabranici Milorada Kosanovića svesni su, međutim, da će u revanšu morati da imaju sasvim drugačiji pristup utakmici nego pre dve nedelje. Neophodno je da pred svojom publikom igraju na strpljenje i izdržljivost, jer će svako „zaletanje“ iskusni Škoti znati da kazne. Velika istina je da u ovakvim mečevima gol postignut u gostima ima izuzetnu vrednost. Dok god Rendžers ne da pogodak na Marakani, meč će takmičarski biti otvoren. Pogodi li ekipa Valtera Smita Zvezdinu mrežu, to će biti sasvim druga priča. Srpski šampion bi u nastavaku meča morao da postigne najmanje tri gola, što će blago rečeno biti teško ostvariv zadatak, pogotovo kada se zna kakvih problema Zvezda ima u završnici.

Kosanović krije adute

Veliko je pitanje u kom sistemu i sa kojih 11 igrača će Crvena zvezda početi večerašnji duel. Trener Milorad Kosanović nije želo da otkrije adute, već je naglasio da je glavna okosnica tima stvorena već u Glazovu.

– Nemam dilema. Tim postoji. Ekipa koja je odigrala u Glazgovu ozbiljno se nametnula, ali je i pokazala pad u završnim minutima meča. U tom smilslu će biti promena, voleo bih da odigramo sa tri-četiri napadača-ostaje zagonetan, bar do večeras, Milorad Kosanović. Brojna su nagađanja na ovu temu – hoće li Igor Burzanović početi meč i u kojoj ulozi, da li je u kombinacji za tim Kolumbijac Maurisio Molina, da li će Poljak Gžegož Bronavicki igrati umesto Anđelkovića ili Baste…

– Moramo da igramo pametno, strpljivo, taktički da probamo da postignemo gol na vreme. Ako u tome uspemo otvaramo treću utakmicu. Tada bismo krenuli na sve ili ništa, naravno ne smemo da dozvolimo da primimo gol. Igramo meč koji se čeka godinu dana. Pre dve nedelje smo odigrali kvalitetnu utakmicu, mada je rezultat mogao da bude i bolji. Sada moramo biti mnogo konkretniji u poslednjih 30 metara, jer samo tako snove možemo pretvoriti u javu – priča šef struke crveno-belih Milorad Kosanović.

Volter Smit: Gol znači prolaz

Trener fudbalera Glazgov Rendžersa Volter Smit ocenio je da će njegovoj ekipi za plasman u Ligu šampiona biti dovoljno da postigne gol na revanš utakmici sa Crvenom zvezdom u Beogradu.

– Ne očekujem mnogo drugačiju utakmicu od one u Glazgovu. Sigurno će Zvezda agresivnije napadati, ali će morati i da pazi na svoj gol. Pocetak utakmice ce biti vrlo važan – rekao je Smit na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je dodao i da u startnoj postavi njegove ekipe neće biti većih promena u odnosu na prvu utakmicu, pošto su svi igrači, osim Danijela Kuzena, čiji je nastup neizvestan, spremni za duel sa crveno-belima.

Zvezda i Glazgov su se poslednji put sastali u sezoni 1990/1991. u kojoj je beogradska ekipa osvojila titulu prvaka Evrope. „Zvezda je tada bila izuzetna i svakoj njenoj budućoj generaciji će biti teško da dostigne taj nivo“, rekao je Smit, koji je tada bio pomocni trener Glazgova.

Zvezdin trener je uveren da ga kolega Volter Smit nema čime večeras iznenaditi.
– Naš rival je čvrsta ekipa, koja formira igru u dve-tri varijante. Umeju i da igraju i da preskaču igru. Treba vršiti direktan atak na njihovu zadnju liniju. Blok u sredini moramo da probijemo, ako dođemo na poslednju četvrku to će biti sjajno, jer doći do gola šutevima sa distance je protiv njih izuzetno teško. Neće oni mnogo menjati. Svaka promena bi bila samo dobra za nas. Rendžers nije ekipa koju Zvezda ne može da pobedi. Sve što treba da uradimo je da večeras na Marakani pobedimo – jasan je Kosanović.
Rezultat iz Glazgova je takav da otvara sve mogućnosti, tako da ne treba isključiti ni evenutalne produžetke, čak penale…
– Nismo vežbali penale, ali ne znači da nećemo na poslednjem treningu. Penal je stvar glave igrače, ne noge. Svi igrači Crvene zvezde mogu da upute tačan pas sa 11 metara – u svom stilu ističe Kosanović.
Velika odgovornost će ponovo biti na jednom od najiskusnijih igrača, Ognjenu Koromanu koji će najverovatnije i ovom duelu sa Rendžersom nositi kapitensku traku.
– Od dolaska Kosnovića vidan je napredak u organizacionom i taktičkom smislu. Potrebna je i je dobra koncentracija, jer utakmica može trajati i 120. minuta. Igraćemo pred našim navijačima, a imamo i kvalitet koji je potreban za ulazak u Ligu šampiona – tvrdi Koroman.
U prvoj utakmici Zvezdini fudbaleri lako su nasedali da uobičajene provokacije Škota, otuda i ne treba da čudi što su meč i završili sa čak sedam žutih kartona.
– Dosta toga je nekorektnog bilo od njih u Glazgovu. Mada, to je njihov prepoznatljiv stil, i nećemo dozvoliti da budemo isprovocirani. Treba i hoćemo da pokažemo da smo u svakom smislu bolja ekipa od njih – napominje Koroman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari