Spinoza 1

Poučeni iskustvom, bez da se u pomoć zove intuicija, a još manje neka od ovlašćenih institucija, nepunih sedam dana posle huliganskog spektakla na tribinama Stadiona Partizana, možemo da tvrdimo da se prava (kompletna) istina o tom događaju nikada neće saznati.

Ako pod tim podrazumevamo saznanja o organizatorima, motivima, i ciljevima, „ravne“ informacije, bez spinovanja koje već kao posledicu nema više vrtoglavicu, nego povraćanje.

Svačeg smo se naslušali, CIA za sada nije pominjana, kao ni Marsovci, ali je svakojaka zavera u stilu Vatikana i Kominterne prisutna u velikom broju tumačenja, izlizanih do providnosti. Poseban začin huliganskom piru dodala je činjenica da su u žižu pažnje dospeli Hrvati koji su na tribinama neke dugove vraćali, nešto naplaćivali, ko zna šta tražili, a jedva žive glave izvukli. Hapšeni su povodom „derbija“ i pre, i Rusi, i Grci, ali to je po „bratskoj liniji“ smatrano manje više „normalnim“. Upale su u priču obaveštajne službe, haos na ulicama, nemiri, „rušenje Vučića“ čak. Pa droga, menadžerisanje igračima, borba za primat na tribini… Oglasio se, ovoga puta sa Kariba, i predsednik države koji je, naravno, najavio primerene kazne za počinioce, ne komentarišući da li je opet u njegovom odsustvu režim bio „ugrožen“ kao onomad kad je bio u Kini.

U tom sveobuhvatnom spinovanju, titulu „Spinoze“ ipak je osvojio predsednik FK Partizan Milorad Vučelić. Gostujući dan posle „derbija“ na omiljenoj mu televiziji, on je uz priču o opasnoj zaveri izrekao i nešto što se u kompletnoj kakofoniji nekako nedovoljno čulo. „Pre mesec i po dana smo iz usta jednog funkcionera, ali ne Partizanovog, već drugih organa, čuli da će navijači ponovo upasti u upravu Partizana, ali na to nismo obratili preveliku pažnju, jer sam mislio da je reč samo o laprdanju nekog neodgovornog čoveka koji vrši odgovorne funkcije“, rekao je Vučelić i (ne)svesno obeležio više sistemskih grešaka. Bitnih za istragu, ukoliko je do njenih rezultata nadležnima uopšte stalo.

Najpre, „jedan“ funkcioner, bez obzira što laprda, i takav neodgovoran vrši odgovorne funkcije (množina), sasvim sigurno ima neko ime i prezime, i bilo bi ga lako upitati odakle je on znao za taj, kako ga Vučelić nazva, „kriminalno-obaveštajni plan“. Bilo bi logično da je Vučelić već pomogao istražnim organima identifikacijom istog, da oni odgovorno vrše iste takve funkcije, i da je gotovo više od pola posla.

Poučeni iskustvom, između ostalog i o tome da ovde vrlo često neodgovorni ljudi obavljaju odgovorne funkcije, i da kao takvi po pravilu o(p)stanu bez imena i prezimena, možemo da tvrdimo i da do sada ne bi bilo poznato nijedno ime počinilaca da oni, slučajno ili namerno, nisu iz Hrvatske.

„Bezimeni“ su ostali i svi preostali članovi „duks“ grupe, a kamoli organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari