Sport koji se igra samo u prsluku i sa leptir mašnom 1Foto: Privatna arhiva

Najbolji snukeraš u Srbiji dolazi iz Kragujevca. Saša Stojanović osvojio je titulu prvaka države u ovom sportu, a ovo mu je četvrti trofej na državnom snuker prvenstvu.

Inače, Stojanović je trener i selektor pri Snuker savezu Srbije, a njegova igračka priča uveliko se poklapa sa istorijatom ovog sporta kod nas.

– Sezona u snukeru traje od septembra do maja. Igra se osam rangiranih turnira i jedan završni za titulu na kome učestvuje osam najbolje rangiranih igrača koji se bore za prvaka države – pojašnjava nam on.

U Prvoj ligi se takmiči 12 igrača koji dolaze iz četiri kluba: kragujevačkog „Džentlmena“ (iz koga je Stojanović), dva beogradska „Mister Es“ i „Maksimum“ i novosadske „Sove“.

Takođe u Srbiji postoji i Druga i juniorska liga. U finalu za ovaj najnoviji trofej Stojanović je pobedio Marka Grbovića iz „Maksimuma“.

Pre završnog turnira Grbović je bio rangiran kao drugi a Stojanović kao treći igrač u zemlji. Finale se igra u dve sesije „bolji od 15 frejmova“ (partija) do osam pobeda. Prva sesija u kojoj je Stojanović vodio 7:0 je prekinuta, a u drugoj je pobedio sa 8:1 i osvojio titulu.

Prvo prvenstvo Stojanović je osvojio u Beogradu 2012. godine kada se po prvi put i održalo u Srbiji. Ponovio je isti uspeh naredne, 2013. pa onda i 2018. godine. Time se izjednačio sa Markom Stoilković iz kluba „Mister Es“, koji je takođe osvojio četiri četiri titule i to u nizu. Stojanović je bilijar zavoleo kada je upisao studije arhitekture u Beogradu.

Video je da je dobar u tome i počeo da ga trenira u beogradskom klubu „Manila“. Igrao je tamo dok se nije otvorio prvi snuker klub 2012. u Srbiji – „Beograd“. Prešao je, probao i nikada se više nije vratio klasičnom.

– Nije bilo pravih snukeraša i Marko Stoilković i ja smo dominirali nekoliko sezona – kaže on, dodajući da su njih dvojica čak osam godina igrali sva finala.

Došli su neki novi klinci poput Jovana Todorovića i Stefana Ćakića i snuker scena i konkurencija je postala jača i zanimljivija. Snuker savez Srbije, prihvaćen je od Ministarstva sporta kao zasebna grana sporta 2016. godine (do tada je bio Snuker asocijacija Srbije) i dobio je svoje prostorije u Ustaničkoj ulici broj 194 u Beogradu. Snuker savez Srbije u maju 2019. godine organizovao je evropsko a 2024. u planu je održavanje svetskog prvenstva u Beogradu.

Stojanović trenira u Kragujevcu na stolu koji je kupio 2013. godine posle Evropskog prvenstva u Sofiji. Njegov najbolji međunarodni uspeh je bilo 28. mesto (od 150 igrača) na Evropskom prvenstvu u Pragu 2015. godine.

– Svaka zemlja kao reprezentaciju na kontinentalno prvenstvo šalje dva najbolje rangirana igrača. Pobednik tog turnira ulazi u „profi tur“ od 128 najboljih snukeraša. U pitanju je zatvoreni krug, slično kao u tenisu a oni koji pobede na kontinentalnom prvenstvu „upadaju“ dok najslabije rangirani „ispadaju“ iz tog kruga – kaže on.

U „profi turu“ je teško opstati a učešće u samom takmičenju je izuzetno skupo.

– Snukerom, tradicionalno dominiraju Britanci: Englezi, Škoti, Velšani i Irci. U tom krugu najboljih svetskih snukeraša jedva da je desetak igrača van Velike Britanije. Oni su svi mahom Kinezi jer snuker poslednjih godina doživljava veliku ekspanziju u ovoj zemlji – tvrdi Stojanović.

Povećan je i fond nagrada pa je za poslednje Svetsko prvenstvo osvajač prvog mesta dobio pola miliona funti. Karakteristično za snuker (kao u golfu) je da se rang-lista igrača pravi po zaradama.

Saša Stojanović već je učestvovao na evropskim prvenstvima u Portugalu, Izraelu, Poljskoj, Bugarskoj, Češkoj, Malti i Kipru i ne odustaje od svoje ambicije i sna da se plasira u rang igrača „profi tura“. Klub „Džentlmen“ u Kragujevcu pokrenuo je pre tri godine kako ne bi igrao za neki drugi.

– Uvek sam bio u samom vrhu ali igrao za druge. Osnovao sam u Kragujevcu „Džentlmen“ 2018. godine, i u njemu su, sem mene, četvorica najboljih igrača u Prvoj ligi, svi iz Beograda – ne bez ponosa ističe Stojanović, koji je do sada pobedio na pedesetak rangiranih turnira u Srbiji.

Kod igranja snukera je obavezan dres kod i svi mečevi se tradicionalno igraju uvek u odelu: pantalone, košulja, prsluk, leptir mašna i cipele.

– Snuker su u 19. veku izmislili britanski kolonizatori u Indiji. Posle ručka u svojim klubovima skinuli bi sako, ali ostajali u prslucima, jer džentlmen nikada ne skida i prsluk. Tako je nastala ta tradicija igranja snukera u odelu – objašnjava nam naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari