Treneri italijanskog fudbalskog kluba Milan izabrali su desetogodišnjeg Novosađanina Stefana Jankovića za najboljeg na kampu na kome je učestvovalo 280 dece iz 36 zemalja. „Rosoneri“ su odlučili da na daljim testiranjima zadrže samo talentovanog Jankovića, koji je prve fudbalske poteze naučio u školi nekadašnjeg napadača Crvene zvezde Petra Puače.

Treneri italijanskog fudbalskog kluba Milan izabrali su desetogodišnjeg Novosađanina Stefana Jankovića za najboljeg na kampu na kome je učestvovalo 280 dece iz 36 zemalja. „Rosoneri“ su odlučili da na daljim testiranjima zadrže samo talentovanog Jankovića, koji je prve fudbalske poteze naučio u školi nekadašnjeg napadača Crvene zvezde Petra Puače. Proba je, međutim, odložena, jer je Janković u Milano došao bez roditelja, koji su Puači dali punomoćstvo da njihovo dete vodi u inostranstvo, ali je ono isteklo, a samim tim i viza. Puača je agenciji Beta rekao da će Janković dodatne testove obaviti od 15. do 25. decembra u Milanu, pošto predstavnici Milana prethodno, u oktobru, dobiju dozvolu dečakovih roditelja.
Janković je pažnju Milanovih trenera privukao pošto je bio najbolji strelac i igrač dvodnevnog turnira na kojem je na tri utakmice postigao sedam golova. Njegova ekipa, koja je zbog toga što su je činila po tri dečaka iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i BIH nazvana Jugoslavija, postigla je ukupno devet golova. Sve su postigli srpski dečaci, pošto su se u listu strelaca upisali i desetogodišnji Mihajlo Tubić, takođe polaznik Puačine škole, i godinu dana mlađi Vasilije Đurić, član somborskog Radničkog. Milan je Jankovića, Tubića i Đurića u junu izabrao kao najtalentovanije polaznike kampa održanog na stadionu OFK Beograda. Svi polaznici Milanovog kampa, stari od šest do 16 godina, koji su prvi krug selekcije prošli na testiranjima u 106 gradova sveta, prisustvovali su i subotnjoj utakmici Milana i Parme, koja je završena bez pobedbika 1:1
Šef Svetske antidoping agencije (WADA) Dik Paund ocenio je da su Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine na putu da postanu igre sa najmanje dopinga u novijoj istoriji sporta. Paund je novinarima u Pekingu rekao da je impresioniran napretkom Kine u zauzdavanju dopinga u sportu u ovoj zemlji, koja je nekad bila ozloglašena po slučajevima korišćenja nedozvoljenih sredstava.
– Sve u svemu, kada pogledate po svetu i vidite šta rade ostale zemlje, može slobodno da se kaže da je Kina predvodnik borbe protiv dopinga – rekao je Paund.
– Mislim da sledeće igre mogu biti najčistije do sada. Delom zbog onoga što se radi ovde, delom zbog rezultata igara u Atini, kada su postavljeni standardi, bar što se tiče Olimpijskog pokreta. Unapređena tehnologija otkrivanja i politika nulte tolerancije prema dopingu i nepravilnom ponašanju bilo koje vrste odvratiće varalice, koji znaju da će biti „uhvaćeni i osramoćeni“, rekao je Paund.
Bivši trener engleskog fudbalskog kluba Čelsi Žoze Murinjo doputovao je juče u rodni Portugal i na trenutak zaustavio zemlju, što je navelo bivšeg premijera da prekine televizijski intervju.
– Mislite li da ovo opravdava prekidanje intervjua – upitao je bivši premijer Pedro Santana Lopeš televizijskog novinara pošto je program prekinut da bi se prikazao Murinjov dolazak na lisabonski aerodrom.
– Ova zemlja je poludela. Uz sve dužno poštovanje, ne želim da nastavim intervju. Ljudi moraju da nauče neke stvari – rekao je Lopeš.
Murinjo je sebe nazvao „posebnim“, a stekao je poštovanje i slavu miliona kada je od Čelsija napravio pobednički tim. U zemlji ga posmatraju kao nacionalnog heroja. Iz londonskog kluba otišao je prošle nedelje. Trener se pojavljivao u brojnim reklamnim kampanjama za popularisanje Portugala, ali su nade nacije da bi mogao da preuzme reprezentaciju za sada ugašene. Jedina stvar koju je trener rekao o svojim planovima je da ne želi da radi u zemlji, niti kratkoročno, već da hoće da vodi veliki ili ambiciozni evropski klub.
Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini odbio je da se upusti u direktne razgovore sa predstavnicima G-14, grupe koju čine 18 evropskih klubova, a koja se spori sa vladajućim telom po nekoliko pitanja. Platini je takođe rekao da bi igrači trebalo da budu osigurani dok igraju za reprezentaciju da klubovi ne bi morali da snose troškove eventualnih povreda, što je bilo jedno od ključnih pitanja za G-14. – Protivnik sam ideje da igrači budu plaćeni za igranje za reprezentaciju, ali povrede posle međunarodnih utakmica su važan problem. Klubovi ne treba da plaćaju za to – rekao je Platini na sastanku Izvršnog komiteta u Istanbulu. Predsednik Barselone Đoan Laporta upozorio je nedavno da su klubovi G-14 spremni da se pobune ako ne počnu da dobijaju kompenzaciju kada se igrači vrate povređeni sa reprezentativnih akcija. U grupu tih klubova spadaju i Mančester junajted, Bajern Minhen i Milan. Kada su ga novinari upitali za zahteve G-14, Platini je rekao da ne može da odgovori jer ne priznaje „pomenuto udruženje klubova“ i dodao da bi fudbalska pitanja trebalo rešavati na Evropskom klupskom forumu. Taj forum zamišljen je kao „telo koje promoviše dijalog UEFA i velikih klubova sa kontinenta“. Sledeći sastanak Izvršnog komiteta zakazan je za 1. novembar u Lucernu.
Selektor fudbalske reprezentacije Rusije, Gus Hidink, izjavio je da mu je vlasnik Čelsija, Roma Abramovič, nudio mesto trenera posle odlaska Žozea Murinja. hidink je takođe potvrdio i da ponudu gazde „plavaca“ sa Stamforda odbio jer je trenunto angažovan na mestu selektora Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari