SPS izbačen sa "Karađorđa" 1Foto: Starsport

Srpska napredna stranka je neformalno potpuno preuzela upravljanje Fudbalskim klubom Vojvodina, koji je do sada kao plen delila sa Socijalističkom partijom Srbije.

Izvori Danasa bliski novosadskom klubu tvrde da je SPS odlučio da se povuče bez borbe, u skladu sa postizbornim dogovorom sa dominantnim koalicionim partnerom.

Za članove Upravnog odbora FK Vojvodina na Skupštini održanoj u četvrtak izabrani su: Ljubomir Apro, Nikola Vasiljević, Milan Đukić, Živan Kolarski, Petar Đurđev i Slobodan Milutinović Snajper, poznat javnosti kao čelnik prvoligaša FK Kabela i sa stranica crne hronike tabloida kao osoba na koju je tri puta pokušan atentat.

Milutinović se prema tvrdnjama ljudi iz kluba već duže vreme na stadionu „Karađorđe“ pitao za sve i nezvanično obavljao funkciju operativnog direktora, iako formalno do sada nije bio u upravi kluba.

Izvori iz Vojvodine naveli su da je javna tajna da su se i do sada zaposleni u klubu njemu obraćali za sve probleme koje imaju (od neisplaćenih zarada do drugih davanja za tekuće potrebe na „Karađorđu“ i Sportskom centru Vujadin Boškov), a da je potom on iste rešavao obećanjem da će pričati sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, koji će navodno potom od predsednika Srbije Aleksandra Vučića tražiti odobrenje za novčana sredstva.

Sloba Snajper je javnosti postao poznat kao telohranitelj bivšeg predsednika kluba Ratka Butorovića (Bate Kan Kana).

Prvi put mu je život bio ugrožen 2013. kada mu je u Novom Sadu zapaljen džip marke „mercedes“, a potom mu je i pet godina kasnije postavljena eksplozivna naprava ispod džipa „volvo XC-90“.

Poslednji put je u centar pažnje javnosti došao kada je u februaru ove godine preživeo eksploziju bombe postavljene ispod njegovog „porše kajena“.

Mediji su na stranicama crne hronike o njemu izveštavali kao o čoveku koji je navodno umešan u poslove trgovine drogom i iznude.

Pojedini ga dovode i u vezi sa uništavanjem automobila bivšeg direktora Vojvodine Darka Jevtića, ali te optužbe do danas nisu dokazane.

Nadimak Sloba Snajper dobio je zbog navodnog brzog bogaćenja u vezi sa poslovima trgovine oružjem.

Bio je i suvlasnik preduzeća „Teks company“ i vlasnik firme „Slo-mi grupa“ koja je sada u prinudnoj likvidaciji.

Bivši fudbaler Vojvodine Nikola Trujić tvrdio je 2017. godine da ga je Sloba Snajper pretukao, a da se sve odigralo u svlačionici posle meča kvalifikacija za Ligu Evrope sa Ružemberokom.

Epilog tog sukoba bio je da je Trujić morao da napusti klub pošto uprava nije htela ili nije smela da ga zaštiti.

Iako ga je fudbaler javno označio kao vinovnika napada, protiv njega za to delo nikad nije vođen postupak.

Milutinović je prošle godine kao čelnik FK Kabela novčano kažnjen, a klub je sankcionisan oduzimanjem bodova zbog nameštanja utakmice sa Smederevom.

Veza između Slobe Snajpera i Miloša Vučevića nije formalno potpuno jasna, ali se zna da je redovan, a naši izvori tvrde i rado viđen gost na svim prijemima koje pravi Grad Novi Sad.

Snajper je nezvanično već duže vreme vršio pritisak na na čelne ljude SNS-a da mu se zvanično dodeli funkcija generalnog ili sportskog direktora Vojvodine, ali je u svojim insistiranjima za sada nailazio na zid jer se smatralo da bi javnost teško „progutala“ da tako visoku poziciju u klubu vrši lice koje se sumnjiči za umešanost u kriminal.

Međutim, sada se uprkos tome očekuje da će on narednih dana biti imenovan na neku od visokih funkcija.

Za bliskog saradnika gradonačelnika Vučevića, kome je zvanično savetnik, slovi i novi predsednik FK Vojvodina Dragoljub Samardžić (obavlja i funkciju predsednika Aerokluba Novi Sad).

Za Ljubomira Apra, Milana Đukića i Nikolu Vasiljevića poznato je da se po pravilu ni ranije nisu slagali sa predlozima generalnog direktora Dušana Bajatovića.

Novinar Živan Kolarski je po tvrdnji naših izvora odavno izgubio nezavisnost u svom radu pošto je čak bio i na listi SNS „Pokrenimo Vojvodinu“.

Ranije je bio direktor Slobodne carinske zone i član Nadzornog odbora Novosadske televizije.

Istoričar Petar Đurđev je direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada i član je Nadzornog odbora u Javnom preduzeću Stara Planina u Knjaževcu.

Vojvodina je objavila da je „na Skupštini bilo prisutno 40 delegata koji su bili zastupljeni preko punomoćnika sa urednim punomoćjem za zastupanje“.

Radio 021 objavio je da većina delegata ponovo nije uredno dobila pozive za sednicu Skupštine (zbog čega je umesto prošlog petka održana ovog četvrtka), a da su pojedini članovi tek u sredu popodne dobili pozive.

Isti izvor navodi i da su sednicu propustili upravo članovi ili oni koji su bliski SPS-u, a koji će navodno narednih dana podneti ostavke na svoje pozicije i u Skupštini, što dodatno potvrđuje da je ta stranka odlučila da se bez izazivanja tenzija povuče sa „Karađorđa“.

Srbijagas nastavlja da plaća

Neposredno uoči Skupštine igračima je isplaćen deo dugovanja, a to je nezvanično urađeno zahvaljujući novcu koji je uplatio generalni sponzor kluba Srbijagas. Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović zvanično je i dalje generalni direktor FK Vojvodine i za sada nije poznato da li će on napustiti tu funkciju. Bajatović je kao javni funkcioner u sukobu interesa jer ne bi smeo da obavlja istovremeno i funkciju u sportskom društvu, mada mu to do sada nije smetalo, niti su ga nadležni za to opominjali, a kamoli sankcionisali. Nije isključeno da Bajatović formalno ostane u klubu i nastavi da ga finansira novcem iz javnog preduzeća koje vodi, ali nema dileme da se će se za sve bitne odluke od sada pitati samo SNS.

Kosanović postaje sportski direktor

Milan Kosanović, pomoćnik Vladana Milojevića u vreme dok je vodio Crvenu zvezdu, trebalo bi da, prema tvrdnji izvora Danasa, bude uskoro imenovan za sportskog direktora Vojvodine. Kosanović je sa Milojevićem otišao i u Saudijsku Arabiju gde mu je asistirao na klupi Al Ahlija, ali se pre oko mesec dana vratio u Novi Sad i često je prethodnih nedelja viđan na „Karađorđu“. Trenerski rad Kosanovića nije sporan pošto je u juniorskim kategorijama uticao i na razvoj Sergeja Milinkovića-Savića, ali je nepoznato da ima iskustva u skautingu i „vezi“ sa menadžerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari