Srpski rukometaši praktično završili EP 1Foto: FoNet EHF Sasa Pahic Szabo

Srbiju čekaju još dve utakmice do kraja četvrtfinalnih borbi na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj.

Ali i pre duela sa najtrofejnijom muškom rukometnom selekcijom 21. veka Francuskom (sledećeg ponedeljka) i dva dana kasnije sa Belorusijom, debelo sudijski oštećenom u duelu sa favorizovanim domaćinom, jasno je da je na jedvite jade i uz pomoć Švedske izboreno učešće u drugom krugu njen krajnji domet u ovom trenutku. Čak prebačaj plana, jer su samo retki očekivali da će „preživeti“ splitsku grupu sa Hrvatskom, Švedskom i Islandom, tj dokopati se nastavka šampionata u Zagrebu.

Iako optimista na rečima pre početka EP selektor Jovica Cvetković posle poraza od Norveške priznao je da njegova ekipa nije fizički spremna da svih 60 minuta igra u visokom ritmu. Posmatrači partija „orlova“ dodaće ni taktički, jer većina akcija deluje kao improvizacija, „silovanje“ pojedinačnog kvaliteta ili stihija. Jeste bilo dosta problema sa povredama, jeste nerealno očekivati da se brojni debitanti brzo uklope, jeste bilo malo vremena za pripreme, ali teško je oteti se utisku da se u našem timu ne zna ko šta radi, ni čije su prva i poslednja reč.

– Dali smo maksimum, dobro smo igrali protiv jednog od najboljih timova na svetu i možemo da izvučemo neke pozitivne stvari iz ovog meča – konstatovao je posle poraza od Norvežana kapiten i jedan od onih sa najdužim reprezentativnim stažom u ovoj postavi Žarko Šešum.

Pivotmen Mijajlo Marsenić smatra da se moglo više protiv viceprvaka sveta.

– Iskreno, nismo bili ni na 70 odsto svojih mogućnosti. Ako smo mogli da sprečimo Sigurdsona u meču protiv Islanda, ne vidim zašto sada nismo mogli njihova krila koja su nas izrešetala. U prvom poluvremenu su nam dali previše pogodaka iz polukontre, nismo mogli da se odbranimo. Generalno, u prvom poluvremenu smo dobro parirali, ali smo na početku drugog napravili par grešaka, oni to iskoristili, odvojili se i zasluženo pobedili. Iskoristili su naše usporavanje igre i pad pažnje.

Simptomatično je da je naša ekipa uvek gubila dah i koncentraciju u drugom poluvremenu, ma ko bio s druge strane „nišana“.

– Ne bih rekao da je pad koncentracije, pre mislim da je u pitanju neka psihička barijera. Umesto da zategnemo u odbrani, mi odlazimo u kontra ritam. Nije mi jasno zašto se to dešava – pita se kružni napadač Vardara i poručuje da će probati da pariraju Francuzima „koliko je to moguće“ i tvrdnju da „postoje velike šanse za pobedu nad Belorusijom“.

Grupa I (Zagreb)

Srbija – Norveška 27:32

Hrvatska – Belorusija   25:23

subota

18.15 Švedska – Francuska

20.30 Hrvatska – Norveška

ponedeljak

18.15 Srbija – Francuska     

20.30 Švedska – Belorusija   

sreda

16.00 Srbija – Belorusija    

18.15 Švedska – Norveška     

20.30 Hrvatska – Francuska

 

1. Norveška 3     2     0     1     4

2. Švedska  2     2     0     0     4

3. Hrvatska 3     2     0     1     4

4. Francuska      2     2     0     0     4

5. Belorusija     3     0     0     3     0

6. Srbija   3     0     0     3     0

 

Grupa II (Varaždin)

petak

18.15 Nemačka – Češka

20.30 Slovenija – Danska

nedelja

18.15 Nemačka – Danska

20.30 Makedonija – Španija

utorak

18.15 Slovenija – Španija

20.30 Makedonija – Češka

četvrtak

16.00 Slovenija – Češka

18.15 Makedonija – Danska

20.30 Nemačka – Španija

 

1. Makedonija     2     1     1     0     3

2. Španija  2     1     0     1     2

3. Danska   2     1     0     1     2

4. Nemačka  2     0     2     0     2

5. Češka    2     1     0     1     2

6. Slovenija      2     0     1     1     1 

Červar kao Bošković

Pre pet godina srpski selektor Saša Bošković, a pre neki dan hrvatski strateg Lino Červar. Prvi je tada povlačenjem za dres omeo u igri Norvežanku Lin Jorum Suland, dok je trčala pored naše klupe, a njegov trofejni kolega je hvatanjem za leđa pokušao da zaustavi Artura Karvatskog tokom napada u poslednjem minutu meča sa „vatrenima“. I prošao nekažnjeno, da bi, kao da mu to nije bilo dovoljno, kritikovao suđenje posle nategnute pobede svog tima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari