Odavno Partizan nije imao toliko „kečeva“ u rukavu pred meč sa Zvezdom, kao što je to slučaj sa sutrašnjom, 131. epizodom fudbalskog serijala večitih derbija. Igra, rezultati, forma pojedinaca, atmosfera u ekipi, situacija u klubu…skoro da nema parametra po kojem crno-beli nisu u ovom trenutku za koplja ispred komšija.

Odavno Partizan nije imao toliko „kečeva“ u rukavu pred meč sa Zvezdom, kao što je to slučaj sa sutrašnjom, 131. epizodom fudbalskog serijala večitih derbija. Igra, rezultati, forma pojedinaca, atmosfera u ekipi, situacija u klubu…skoro da nema parametra po kojem crno-beli nisu u ovom trenutku za koplja ispred komšija. Pa, opet u redovima jedinog superligaša bez izgubljenog boda u ovom šampionatu ne zanose se da će sigurno, a još manje lako, prekinuti post u pobedama u svojoj Humskoj, koji traje predugih šest sezona.
– Stalno razgovaram sa igračima i ne dozvoljavam im da podlegnu opštoj euforiji oko nas. Ostali smo skromni, ali samo u priči. Ni protiv Zvezde ne želim(o) da menjamo svoju fudbalsku filozofiju. Idemo na pobedu – kategoričan je trener domaćina Miroslav Đukić, koji ni sa Partizanom ni sa mladom selekcijom nije ostvario nijedan remi.
Mladi strateg zna, međutim, da je lav najopasniji kada je ranjen i da u ovim duelima nikada nije bilo pravila i(li) favorita.

Odložen prenos

Ko se ne bude našao među tridesetak hiljada sretnika koji će uživo posmatrati prvi ovosezonski duel Partizana i Zvezde, a među kojima će biti i predstavnici skoro svih većih klubova iz okruženja, Evrope i Južne Amerike, večiti derbi će moći da vide u odloženom prenosu na jednom od programa RTS-a, s početkom u 20 časova.

– Svesni smo da derbi dolazi u dobrom trenutku za nas. Dobro igramo, pobeđujemo iz meča u meč, ekipa je složna i raspoložena, ima samopouzdanja… Postoje uslovi za rušenje te naše loše domaćinske tradicije, ali ne opterećujemo se njome. Kao ni eventualnim problemima sa suđenjem. Imamo dovoljno svog posla. Mislimo samo na to kako da se što bolje pripremimo za duel sa jednim teškim i komplikovanim rivalom – tvrdi Đukić, pod čijom komandom je „parni valjak“ prošlog marta, prvi put posle 11 godina, odvezao trijumfalnu vožnju preko beogradske Marakane.

Jovetić na majici, Austroterm u sponzorskom pulu

Posle kvarteta stranaca Žuka – Moreira – Diara – Vitor juče je i najmlađi i najtraženiji, Partizanov prvotimac Stevan Jovetić dobio brendiranu majicu. Po ideji jednog fana crno-belih na majici crnogorskog reprezentativca i, prema najavi trenera Đukića, izvođača mogućeg penala u ovom derbiju (crno-belima protiv Zvezde jedanaesterac nije dosuđen protiv Zvezde još od 1994. godine), piše PUJO Arantes Nascimento Dos Partizan JOVETIĆ, kao asocijacija na legendarnog Brazilca Pelea i španskog fudbalera Pujola. Istovremeno, Partizan i ugledni proizvođač stiropora Austroterem juče su ponovo produžili saradnju, pa će ova kompanija i narednih 15 meseci biti jedan od sponzora kluba iz Humske.

Kapiten Antonio Rukavina sledi stavove svog fudbalskog učitelja.
– Ljudi iz kola u kolo čekaju naš kiks. Oni naklonjeni Zvezdi smatraju da je derbi prava prilika za prekid našeg niza dobrih rezultata i igara. Mi, naravno, verujemo u drugačiji ishod. Iako bi nas i remi zadržao na pristojnoj bodovnoj distanci u odnosu na komšije, podela plena ne bi bila primerena našoj trenutnoj formi i mogućnostima. Ne možemo da obećamo pobedu, ali ćemo sigurno učiniti sve da dođemo do nje. I više od toga, jer imamo posla sa rivalom koji protiv nas traži izalazak iz velike krize u kojoj je – kaže bek crno-belih i A reprezentacije, uz tvrdnju da ih Zvezda ne može taktički zateći.
– Ne znam da li će se, kao većina domaćih ekipa, zatvoriti i šansu tzražiti u kontrama i prekidima, ili nas napasti. Bitno je da imamo odgovor za obe varijante – veruje vođa lidera prvenstva, koji će se večitom rivalu verovatno suprotstaviti sa postavom koja je nanizala sedam pobeda u sedam susreta od početka borbe za duplu krunu.
Jedina dilema tiče se mesta levog beka. Mladi Lazevski prvi je kandidat za zamenika povređenog Obradovića, a Tošić (levo krilo) i Sikimić (štoper) rezervne opcije. Bude li šansu dobio drugi sa liste, Lazić će biti prebačen sa desnog na levi bok vezne linije, a rezervista Maletić otići na njegovu poziciju, dok Sikimićevo izmeštanje sa jedne od centralnih pozicija u zadnjem redu povlači povratak Rnića u prvih 11.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari