"Stara dama" još gazduje Apeninima 1Foto: EPA-EFE/ ALESSANDRO DI MARCO

Juventus je proteklog vikenda osvojio 36. titulu prvaka Italije, mada navijači „stare dame“ proslavljaju 38. pehar u domaćem prvenstvu, smatrajući da su im dva šampionska naslova nepravedno oduzeta posle afere „Kalčopoli“.

Vest da je Juventus deveti put uzastopno osvojio Kalčo i da je tako nastavio dominaciju na Apeninskom poluostrvu koja traje od početka 21. veka nije iznenađenje.

Začuđujuće je to što njegovi glavni takmaci ne mogu ni da mu se približe koliko god para da ulože u tim, stručni štab ili rukovodioce kluba.

„Stara dama“ prošlog leta čak nije ni imala najveći budžet na Apeninima (imala je pretprošlog kada je dovela Ronalda), čime je potvrdila da je za uspeh važniji način kako, a ne koliko para trošite.

Klub sa najskupljim pojačanjima prošle godine, Inter, završio je na drugom mestu sa sedam bodova zaostatka za Juventusom.

Nestrpljivi kineski bilioner na kormilu milanskog kluba Stiven Zang već je prst krivice upro u trenera Antonija Kontea, smatrajući da je sa timom koji ima na raspolaganju trebalo da se „prošeta“ kroz Seriju A.

Najveći krah doživeli su Roma i Milan, koji će morati da se zadovolje Ligom Evrope, iako takođe nemaju znatno manje budžete od Intera i Juventusa.

Američki biznismen Džejms Palota koji je pre nekoliko godina kupio „vučicu“ uložio je značajne pare i uspeo da ekipu nedavno dovede do polufinala Lige šampiona.

Međutim, Palota je naišao na zid u klubu kada je pomislio da kao u NBA ligi, gde poseduje Boston Seltikse, sve može da reši parama.

Amerikanac je prošlog leta ušao zbog poslovnih odluka u klinč sa legendama kluba što je rezultatiralo odlaskom mnogih iz uprave, na prvom mestu čuvenog Frančeska Totija.

Loša atmosfera se i te kako osetila na terenu, te je „vučica“ maltene srećna što je uopšte završila na petom mestu. Veliko razočaranje doživeo je i Milan.

„Rosoneri“ su se posle višegodišnjih lutanja u rukama singapurskih i kineskih vlasnika pre godinu i po dana ponovo vratili italijanskom gazdi – Paolu Skaroniju, rukovodicu jednog od najvećih svetskih finansijskih fondova, američke Eliot menadžment korporacije.

Malo je nedostajalo da crveno-crni čak ne stignu ni do mesta koje vodi u Ligu Evrope, u čemu je im je značajno pomogao zimus doveden vremešni Zlatan Ibrahimović (38).

Trener Stefano Pioli seo je na klupu u oktobru prošle godine posle niza očajnih rezultata njegovog prethodnika Marka Đampola.

Iako su se svi u klubu potajno nadali četvrom mestu i Ligi šampiona, Pioli je ipak dobio poverenje i ugovor mu je produžen na još dve godine.

Da nije sve u parama već u sistemu dokaz je Atalanta koja je drugu godinu za redom sa godišnjim budžetom sličnim Crvenoj zvezdi (20 miliona evra) uspela da osvoji treće mesto koje vodi u Ligu šampiona.

Klub iz Bergama je napravio istorijski uspeh plasmanom u četvrtfinale ovogodišnje Lige šampiona, gde će u avgustu odmeriti snage sa Pari Sen Žermenom.

Treba napomenuti i da je Atalanta sve evropske mečeve igrala u Milanu, na „San Siru“, pošto njen stadion „Atljeti Azuri di Italia“ ne zadovoljava UEFA standarde.

Bivši fudbaler Antonio Perkazi (67) postao je vlasnik Atalante 2010. godine, od kada je polako počeo da pravi ekipu za uspeh.

Zanimljivo je da se njegov recept nije bazirao na pravljenju talentovanih fudbalera, već na prikupljanju jeftinih igrača koji imaju talenat, ali iz nekog razloga nisu uspeli da ga iskažu u drugim klubovima.

Tako su u Bergamu najstariji postali najbolji, poput Josipa Iličića (32), Hozea Palomina (30), Rafaela Tolija (32), Luisa Mjuriela (32), Alehandra Gomeza (33)…

Bilo bi nepravedno ne spomenuti i Lacio koji je takođe dobrom organizacijom kluba došao do četvrtog mesta koje mu garantuje šansu u Ligi šampiona, a gazdi Klaudiju Lotitu dodatni kredit da ne mora da žuri s prodajom najboljeg igrača Sergeja Milinkovića Savića koga procenjuje na sumu od 70 do 100 miliona evra.

Predsednik Juventusa Andrea Anjeli (44) uhvatio se nezahvalnog zadatka da preuzme klub kada je njegov otac suspendovan iz fudbala 2006. posle afere „Kalčopoli“.

Klub je zbog nameštanja mečeva prebačen u Seriju B, a Anjeli junior dobio je kao mladić u tridesetim godinama priliku da ga reorganizuje i pokušava da ponovo vrati na staze stare slave.

Malo ko je tada očekivao da će povratak na stari put trajati samo nekoliko godina i da će od 2012. „stara dama“ ponovo zaposeti vrh italijanskog fudbala.

Mnogi su se prošlog leta čudili kada je za trenera imenovan Mauricio Sari (61), koji u karijeri nema trofeje, međutim, ispostavilo da je i to bio dobar odabir i da sistem koji je uspostavljen očigledno savršeno funkcioniše.

– Rekao sam igračima, ako ste pobedili sa mnom, koji nikada nisam ništa osvojio, onda ste mnogo dobri – rekao je Sari u šali posle osvajanja trofeja.

Strateg je potvrdio da je on bio samo karika u lancu koji odavno dobro funkcioniše.

– Prvog dana kada sam došao u klub, video sam ljude, a ne samo svetske klase. Kako je vreme prolazilo, volio sam ih sve više i odnos je od strogo profesionalnog, prešao u lični. A kada sam prvi put ušao u svlačionicu, znao sam da su u pitanju vrhunski igrači. Danas, kada prolazim kroz istu tu svlačionicu, znam da su to sjajni momci na koje mogu da se oslonim. Osećaj je poseban, teško je osvojiti titulu, bilo gde. Uzimanje zdravo za gotovo i unapred proglašavanje šampiona je jedna od najvećih laži, naročito u sportu. Nismo se šetali parkom i došli do titule. Bilo je to dugo, teško i stresno putovanje, a ovaj tim zaslužuje mnogo poštovanja, jer je nastavljena serija osvajanja titula – zaključio je Sari.

Ronaldo ušao u istoriju

Kristijano Ronaldo je postao prvi fudbaler na svetu koji je u tri najjače svetske lige osvajao dve ili više titule. Portugalac je osim sa Juventusom osvajao titule i sa Mančester junajtedom i Real Madridom. Sa „crvenim đavolima“ je osvojio tri Premijer lige, a sa „kraljevskim klubom“ dve Primere.

Rekorderi u uzastopnim titulama

Juventus je sa devet uzastopnih titula rekorder Italije. Od velikih liga osam uzastopnih titula ima samo Bajern u Bundesligi, dok Lion u Francuskoj ima sedam. Uzastopno osvojenih devet titula ima još Seltik u Škotskoj. Dvocifren broj uzastopnih pehara ima BATE Borisov koji je 13 puta zaredom bio prvak Belorusije. Apsolutni rekorderi sa po 14 uzastopnih šampionskih naslova su Skonto iz Rige (Letonija) i Linkoln Red Imps (Gibraltar).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari