Mada je većina imena sa spiska igrača za prvi meč A fudbalskog tima Srbije u 2008. godini bilo „pročitano“ i pre njegovog jučerašnjeg obelodanjivanja, selektor Miroslav Đukić sačuvao je dva „džokera“ za prijateljski duel sa selekcijom Makedonije, 6. februara u toj zemlji. Prvi put posle više od godinu dana u rubrici golman nije se našlo mesta za Vladimira Stojkovića, kojem je prethodni strateg „orlova“ Klemente i pored ogromnih takmičarskih pauza u Nantu i Sportingu uvek prepuštao mrežu reprezentacije.

Mada je većina imena sa spiska igrača za prvi meč A fudbalskog tima Srbije u 2008. godini bilo „pročitano“ i pre njegovog jučerašnjeg obelodanjivanja, selektor Miroslav Đukić sačuvao je dva „džokera“ za prijateljski duel sa selekcijom Makedonije, 6. februara u toj zemlji. Prvi put posle više od godinu dana u rubrici golman nije se našlo mesta za Vladimira Stojkovića, kojem je prethodni strateg „orlova“ Klemente i pored ogromnih takmičarskih pauza u Nantu i Sportingu uvek prepuštao mrežu reprezentacije. Prednost su dobili najbolji superligaški golman Radiša Ilić i njegov talentovani kolega Damir Kahriman, koji je s mladom selekcijom osvojio vicešampionsku titulu na prošlogodišnjem prvenstvu Evrope u Holandiji. U istom košu našao se i (kad god nije bio povređen) standardni, ali vremešni, štoper Mladen Krstajić, pošto je Đukić umesto njega pozvao (od preloma noge) u formi nestalnog, ali već iskusnog, Nemanju Rnića iz svog doskorašnjeg kluba – Partizana.

„Mladi“ kolo vode

Na spisku se nalazi 22 igrača, od kojih je čak polovina nosila igru mlade selekcije u dva poslednja ciklusa: GOLMANI: Ilić (OFK Beograd), Kahriman (Konjaspor); ODBRANA: Rukavina (Borusija Dortmund), Marković (Dinamo Kijev), Dragutinović (Sevilja), D. Tošić (Verder), Vidić (Mančester J.), Ivanović (Čelzi), Kačar (Vojvodina), Rnić (Partizan); Stanković (Inter), Kovačević (Lans), Smiljanić (Espanjol), Janković (Palermo), Krasić (CSKA Moskva), Z. Tošić (Partizan), Kuzmanović (Fjorentina), Babović (Nant); NAPADAČI: Žigić (Valensija), Lazović (PSV), Jovanović (Standard) i Despotović (Rapid Bukurešt).

Osim njih, iz konkurencije su do daljeg izbrisani Igor Duljaj, i kod Klementea mahom rezervna opcija ne mestu zadnjeg veznog, i Marko Pantelić, koji je imao puno prilika da se nametne kao vodeći špic, ali je nadmetanje za EP završio bez datog gola.
– Ni od koga se nismo oprostili, pa ni od Stojkovića, Krstajića, Duljaja i Pantelića, koji su u prošlom ciklusu redovno pozivani u reprezentaciju. Znam da svaki čovek u Srbiji ima svoj spisak igrača, ali sve vas molim da stanete iza ovih 22 momaka, za koje ja i moj stručni štab smatramo da su najbolji u ovom trenutku. Za Rnića, recimo, tvrdim da najkvalitetnije igra zonsku odbranu u našoj ligi. Tehnički je obučen fudbaler, a i razume moje trenerske ideje. Despotović je, na drugoj strani, tip napadača koji mi je potreban. Hoću da uparim centarfora koji udvaja i špica koji se otvara u prostoru, a njega vidim kao ovog drugog – obrazlaže napravljenu selekciju Đukić.
I pored toga što misli da je „ponavljanje majka učenja“, zbog čega će, kako kaže, nastojati da što pre formira kostur tima, novi selektor tvrdi da nikome nisu unapred zatvorena vrata nacionalnog tima ili zagarantovano mesto u njemu.
– Svaki fudbaler od nekoliko hiljada sa srpskim pasošem ima priliku da nas, svojim igrama, ubedi da smo pogrešili što ih nismo pozvali i bez problema ćemo ispraviti grešku. Kao što ova 22 – ica moraju da opravdaju poverenje. Na svakoj utakmici i treningu – tvrdi mladi stručnjak, kojeg „ne zanimaju reakcije na njegov izbor“ niti klupska pripadnost kandidata.
– Nisam ovde da bih zadovoljio vas novinare ili čelnike Saveza, tu sam samo zbog plasmana u Južnu Afriku. Sve ću učiniti da odvedem Srbiju na Svetsko prvenstvo. Svojim metodama. A vreme i rezultati će pokazati da li su oni ispravni – kaže Đukić.
Prozivka je predviđena za 4. februar, a meč se igra dva dana kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari