Subotička bitka za Evropu 1ilustracija Foto: STARSPORT

Ako je suditi po medijskom i zakulisnom zagrevanju za derbi 36. kola prvenstva Srbije, između Spartaka i Radničkog u Subotici, pretposlednjih 90 minuta bitke za Evropu mogli bi još više da zatalasaju ionako nemirne domaće fudbalske vode, iako je Sudijska komisija FSS deljenje pravde u ovoj utakmici dodelila Miloradu Mažiću.

Oba tima žarko žele izlazak na međunarodnu scenu, odnosno direktne i posredne benefite od kvalifikacija za Ligu Evrope, i jedna i druga ekipa imaju bodovno izjednačene šanse (34) da stignu do tog cilja, ali u klubu sa severa Vojvodine sumnjaju u ono što su i mnogi dosadašnji rivali njihovog protivnika – da Nišlije imaju povlašćen tretman u FSS, čak obećanje da će im biti prokrčen preko granice, zbog čega im je dosuđeno penala više nego bilo kom drugom superligašu ove sezone. Nišlije to, naravno, demantuju, a da bi dokazali svoje poštenje, u razmeni saopštenja za javnost, prihvatili su Spartakov apel za izbor Mažića.

Ono što ne ide na ruku domaćina jeste bolji učinak gostiju pre plej-ofa, što bi mogao da bude tas na vagi desi li se da ovaj okršaj prođe bez pobednika, a onda u četvrtak i Radnički i Spartak „tuku“ protivnike. Zbog svega toga su obaveze novog šampiona Crvene zvezde protiv Vojvodine i njenog prvog pratioca Partizana protiv Voždovca, te megdan Napretka i Čukaričkog skroz u drugom planu i manje interesantni javnosti.

Među mečevima plej-auta dva privlače pažnju više od ostalih, jer bi ti ishodi mogli najzad da dopišu ime saputnika Borca u Prvu ligu. Bačka je najbliža fenjerašu iz Čačka, ima svega bod manje od Javora (20) i sreću da ide na noge Mladosti, s obzirom da su Lučanci davno osigurali ostanak u SLS a još ih nije prošla euforija od istorijskog plasmana u finale Kupa. Istina, rival Ivanjičana – Mačva takođe se nalazi daleko od zone ispadanja, a i dalje je pod utiskom teškog poraza u polufinalu najmasovnijeg takmičenja. Treći u ovom krugu – Rad, sa 22 boda ima najbolju poziciju, ali nije mu se baš igrati i previše rizikovati u utakmici sa Zemunom. Jedino će Borac i Radnik biti potpuno rasterećeni, jer igraju samo za prestiž.

Raspored i tabela

Plej-of

Napredak – Čukarički      17.00

Vojvodina – Crvena zvezda                          17.00

Voždovac – Partizan                        19.00

Spartak – Radnički (N)     19.00

Tabela: Crvena zvezda 54, Partizan 40, Radnički 34, Spartak 34, Čukarički 32, Voždovac 30, Napredak 27, Vojvodina 25.

 

Plej-aut

Mačva – Javor    19.00

Borac – Radnik   19.00

Rad – Zemun      19.00

Mladost – Bačka                19.00

Tabela: Mladost 27, Zemun 25, Mačva 25, Radnik 25, Rad 22, Javor 20, Bačka 19, Borac 12.

*Sve utakmice igraju se 13. maja.

** Parovi poslednjeg kola: Partizan – Spartak, Čukarički – Vojvodina, Radnički – Napredak, Radnik – Mladost, Bačka – Borac, Zemun – Mačva, Javor – Rad (17. maj), Crvena zvezda – Voždovac (19. maj).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari