„Šampioni, šampioni…“ – orilo se sinoć ulicama Beograda. Prestonica Srbije na nogama je dočekala svoje sportske heroje iz Rima i Meca. Na hiljade Beograđana, navijača specijalno za ovu priliku pristiglih iz centralne Srbije, Vojvodine, s Kosova i Metohije i Republike Srpske sa trotoara, mostova i trgova glavnog grada više od jednog sata pratilo je otvoren autobus s novim planetarnim prvacima u vaterpolu, zlatnim svetskim plivačkim parom Nađa Higl – Milorad Čavić i osvajačima titule na juniorskom prvenstvu Evrope u košarci, a ovi im egzaltirano otpozdravljali i svojim fotoaparatima, kamerama i mobilnim telefonima „hvatali“ euforiju na vrelom asfaltu.

Kako to nalaže tradicija u ovakvim prilikama velika i vesela žurka na otvorenom finiširana je na platou ispred Skupštine grada Beograda. Oni najuporniji, najsretniji i najspretniji među (otprilike) 35.000 ljudi na platou ispred Belog dvora mogli su da dodirnu momke i devojku koji su iz udarnih vesti i s naslovnih strana skinuli trvenja u Vladi, rupu u državnoj kasi, poteru za odbeglim haškim optuženicima, teške saobraćajke i silikonske pevaljke. Ostali su im se iz daleka klanjali, burnim ovacijama i duhovitim transparentima zahvaljivali na tako retkim trenucima nacionalnog ponosa.

Pravi delirijum nastao je kada su im se sportisti obratili s legendarnog balkona Belog dvora.

– Ovde mi je veća trema nego pred trku – sramežljivo je priznala je Nađa Higl, riđokosa lepotica iz Pančeva, a okupljeni su joj horski otpevali hit grupe SARS. „Čik pogodi šta imam za večeru, buđav lebac, buđav lebac“, kojom je obuzdavala adrenalin pred osvajanje prvog mesta u trci na 200 metara prsno.

Uplakani Milorad Čavić dugo je držao ruku na srcu i klanjao se masi, a onda joj obećao.

– Dok god budem plivao, Srbija će biti najbolja u delfinu u Evropi! To vam garantujem! Nije lako plivati pred celim svetom, ali u Srbiji na svakom koraku nalazim inspiraciju. U Nađi Higl našao sam inspiraciju da oborim svetski rekord – ponovio je novi svetski rekorder i prvak na 50 metara delfin i srebrni na duplo dužoj deonici i najavio nastavak rivalstva sa čudovišnim Amerikancem Majklom Felpsom, čije je pominjanje izazvalo salvu zvižduka.

U ime vaterpolista obratio se njihov, srpskom trobojkom ogrnut, kapiten Vanja Udovičić, koji je na voditeljevu konstataciju da se niko nije nadao njihovom trofeju posle odlaska asova kao što su Vujasinović, Ikodinović, Šefik, Šapić…, glasom promuklim od pesme, poimence prozvao igrače zaslužne za četvrto svetsko zlato u istoriji našeg vaterpola.

– Otišli su neki, ali mi smo sada ovde, nas 13 momaka. Otišli smo u Rim, videli smo i pobedili! I ubuduće će biti tako. Nadam se da ćemo vas makar još jednom dovesti ovde, a vi nam prirediti doček za čiji opis ne postoje prave reči – poručio je vođa „plavih delfina“, a onda poveo pesmu „Titula titula, slaviće se titula, Srbija je šampion peva cela nacija“.

Do nekog novog viđenja…

Boris Tadić: Hvala vam u ime Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je sinoć da bi srpski plivači Nađa Higl i Milorad Čavić, seniorska vaterpolo reprezentacija, kao i juniorski nacionalni tim u košarci, trebalo da budu uzor mladima i svoj ugled iskoriste da ih privuku sportu.

– Hvala Nađi, jedinoj dami ovde, hvala Čaviću, hvala košarkašima, gledao sam vas protiv Francuske u finalu, bili ste odlični, hvala vaterpolistima, koji su učinili nemoguće. Hvala vam u ime građana Srbije, hvala vam kažem i kao građanin Srbije. Imam za vas jednu molbu. Da utičete na mlade da se bave sportom, poštuju prave vrednosti, bore se za svoju zemlju – rekao je Tadić na prijemu koji je priređen za osvajače medalja.

Kapiten košarkaške reprezentacije, Dejan Musli, Tadiću je poklonio košarkašku loptu, dok mu je predsednik Vaterpolo saveza Srbije Velibor Sovrović uručio majicu te organizacije.

Pančevo poklonilo stan Nađi

Posle Beograda i Pančevo je priredilo svečan doček svojoj zlatnoj sugrađanki Nađi Higl. Gradsko veće Pančeva odlučilo je i da našoj heroini iz Rima pokloni dvosoban stan po izboru, dok se od Izvršnog veća Vojvodine očekuje da opremi novi dom Nađe i njenog brata i trenera Sebastijana.

– Dodela stana je najmanje što Pančevo može da učini za Nađu Higl. Sada je prioritet stvaranje snažnog pula koji može u potpunosti da podrži program rada i treninga svetske prvakinje u plivanju – gleda unapred gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović.

Otvorenim autobusom kroz Beograd

Svečani doček zlatnih momaka i jedine dame, Nađe Higl, počeo je još u popodnevnim časovima jučerašnjeg dana. U čast vaterpolista na Adi Ciganliji priređen je revijalan meč budućih šampiona, odnosno juniorskih selekcija Srbije. Potom su sportisti ka Starom dvoru krenuli u otvorenom autobusu. Vožnja je išla preko mosta Gazela ka Novom Beogradu, potom pored Arene, zatim Bulevarom Zorana Điniđića i na kraju je preko Brankovog mosta usledio dolazak na plato ispred Skupštine grada, gde su sportistima domaćini bili gradonačelnik glavnog grada Srbije Dragan Đilas i predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari