Svi putevi vode u Partizan 1

Svuda pođi u Partizan dođi. To je moto kojeg se više od 30 godina drži Bajram Kolašinac, prvi čovek i trener biciklista novopazarske Trnave i nekadašnji vozač crno-belih.

Putem koji je trasirao prošle godine je krenuo njegov unuk Admir Kolašinac (17), početkom ove i donedavno prva karika Trnave Nermin Ćatović (16). Rastanci nikada nisu laki, ovakvi manje bole obzirom da i pored odlaska u beogradski klub veći deo sezone Admir i Nermin provode u Novom Pazaru trenirajući sa ostatkom ekipe Trnave. Alternativa ne postoji, kad nastupi kraj kadetskog statusa mora se dalje, objašnjenje je zašto stvari stoje tako koje stiže od Bajrama Kolašinca.

– Naše potrebe niko ne razume. Od Sportskog saveza na godišnjem nivou u nekoliko etapa dobijemo ukupno 400.000 dinara. Taj novac potroši se već u avgustu, najmanje na potrebe biciklista, pošto su izdaci za prevoz u našoj režiji zaista veliki. Finansije nas prosto teraju da najbolje bicikliste šaljemo tamo gde će im biti bolje, a za nas Novopazarce to je oduvek bio Partizan. Na taj način se pre Kolašinca i Ćatovića odvijala i rano prekinuta karijera Elvedina Ćosovića i Ernada Beganovića. Nikako ne bih voleo, a sve ću što je u mojoj moći učiniti da se nešta slično ne ponovi mom unuku i Nerminu. Vidim ih za neku godinu među profesionalcima – kaže Bajram Kolašinac.

Pred novajlijom u Partizanov timu je period dokazivanja, da će se nametnuti u to Kolašinac uopšte ne sumnja. „U prvoj sezoni od Ćatovića ne treba očekivati da će biti u prvom planu. Najveći adut je njegova mladost. U nekim trkama probaće da se probije do pobedničkog postolja, prodor u vrh valja očekivati i od godinu dana starijeg Admira Kolašinca. Obojica su juniori, a ovo je sezona velikih izazova za njih. Pojaviće se na nekim od najznačajnijih trka na tlu Evrope“, smatra Kolašinac. Prema njegovim rečima, nastupaće u Španiji gde poslednjih deset godina nije bilo ovdašnjih biciklista, Sloveniji, Portugalu i Češkoj. „Čeka ih deset velikih trka u kojima će juriti plasman među 20 najboljih koji se u svakoj trci nagrađuju bodovima od strane UCI-ja (Svetska biciklistička federacija). Od ove godine uvedeno je novo pravilo po kojem neće biti juniorskih trka kraćih od 130 km. U drumskim trkama sve je moguće, Admir je izdržljiv i sjajan u finišu, Nermin se odlično snalazi u brdima, zna da napadne kad treba i pomogne timu. Kad nestane bojažljivosti od gužvi biće i on sprinter poput Admira“, skenira svoje učenike Kolašinac.

Bivši dvojac Trnave, a sada Partizana poslednjih godina dominirao je na domaćoj sceni u planinskom biciklizmu i ciklokrosu, disciplinama koje nestaju iz njihovih programa. Možda i poslednji put vozili su ih u nedelju na Prvenstvu Srbije u Velikom Gradištu. Admir je pobedio, Nermin bio drugi u istom vremenu u konkurenciji juniora. Značajno je da su uzeli dvostruku pobedu, ali za njih je samo najjača konkurencija, a u ovim granama biciklizma ona nije na najvišem nivou. Vreme je da se u potpunosti posvete isključivo drumskim trkama i vožnji na hronometar.

Dušan Rajović slovi za najtalentovanijeg i najboljeg biciklistu Srbije. Kolašinac veruje da će ga tandem nastao u njegovoj „fabrici“ uskoro ugroziti. „Rajović je i dalje nedodirljiv na ravničarskim stazama, kad je etapa valovita i brdovita on kao perfektan sprinter ulazi u problem. To su situacije kada ne možete da se sakrijete u pozadini i čekate da se na 15 km pre cilja priključite čelu kolone, a onda u sprintu lako rešite etapu“, analizira Kolašinac taktiku našeg najboljeg bicikliste.

I pored toga što je za samo dve godine ostao bez dvojice najtalentovanijih biciklista, Bajrama Kolašinca ništa ne može sprečiti da nastavi putem koji je odredio. Odlaskom u Partizan Admir Kolašinac i Nermin Ćatović oslobodili su mesta za neke nove potencijalne Partizanovce. Amin Salković (15) je prvo ime Trnave, tu je i poletarac Ali Ćatović. „Posle dve trke školaraca u aprilu sigurno ćemo dobiti najmanje još dvojicu biciklista na koje se u budućnosti možemo osloniti“, ubeđen je Kolašinac.

Pobeda u tandemu

Peti put uzastopno Veliko Gradište, odnosno Srebrno jezero, bilo je domaćin Prvenstva Srbije u ciklokrosu, U konkurenciji juniora titulu je osvojio Admir Kolašinac, ispred Nermina Ćatovića, obojica su zabeležila isto vreme.

Biciklista Trnave Amin Salković u kadetskoj trci do poslednjeg kruga bio je u medalji, ali tada mu se dogodio peh, pa je završio na šestom mestu. Kod poletaraca (13+ godina) pobedio je Konstantin Tomić iz Partizana, Denis Ćatović zauzeo je drugo, a Ali Ćatović treće mesto. Ekipno Trnava je odnela pobedu u konkurenciji poletaraca. Zanimljivost šampionata je nastup prvog ženskog takmičara u timu Trnave, mlađa poletarka Anisa Kolašinac kroz cilj je prošla kao četvrta. Admir Kolašinac i Nermin Ćatović su pre ciklokros prvenstva dve nedelje boravili na pripremama reprezentacije Srbije u Baru koje je vodio nekadašnji reprezentativac Nebojša Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari