Raste broj zaraženih učesnika Ozi opena, ali i bes "zatvorenih" tenisera i teniserki 1Foto: EPA-EFE/ MORGAN SETTE

Što se više bliži prvi grend slem u sezoni to se umnožavaju problemi u vezi sa korona virusom, a srazmerno tome raste i nezadovoljstvo, time, najpogođenijih učesnika Otvorenog prvenstva Australije u tenisu (8 – 21. februar).

– Novi slučajevi pozitivnih na Australijan openu uključuju dvoje takmičara i jedno lice koje ne učestvuje u takmičenju – izjavio je danas Bret Saton, šef Zdravstvenog odseka federalne države Viktorija, na čijoj teritoriji će biti održani čuveni Ozi open i drugo izdanje ATP kupa, malo pre toga.

Ni kao prilikom otkrivanja prvih slučajeva zaraze kovidom 19 među putnicima na čarter letovima u organizaciji domaćina turnira nisu saopštena imena već su dati samo uopšteni podaci, pa se jedino zna da je ženska osoba u dvadesetim, a dvojica muškaraca u tridesetim godinama.

I da su u strogom karantinu, što, naravno, dosta teže pada onima što žive od reketa, s obzirom da moraju celih 14 dana živeti samo u hotelskim sobama, (za sada) bez ikakvih mogućnosti održavanja treninga, čak ni onih kondicionog tipa.

– Haos totalni…  Zatvoren sam 14 dana, ne smem iz sobe da izađem. Nema treninga… Propada mi grend slem, ne mogu u sobi da se spremim za pet setova… Sigurno je da ću narednih mesec i po dana morati da se vraćam u formu… Da sam znao, ne bih dolazio. Katastrofa – požalio se novi selektor srpske muške reprezentacije Viktor Troicki, koji se kroz kvalifikacije probio do glavnog žreba AO opena (Melburn) i još ima obaveze na ATP kupu (Adelajd), a nalazi se u velikoj grupi takmičara koji su zbog zajedničkog putovanja sa zaraženima označeni kao njihovi bliski kontakti i morali su u izolaciju, čak i ako su oni sami zdravi.

Direktor AO opena ima razumevanja za njihovu situaciju, svestan da su u potpuno neravnopravnom položaju u odnosu na svoje „slobodne“ koleginice i koleginice, poput Japanke Naomi Osaka kojoj je traženo da na društvenim mrežama ne deli fotografije sa svojih treninga jer to pojačava gnev „zatvorenih“, ali ih podseća u čemu su povlašćeni u odnosu na one koje ove godine nećemo gledati u Melburnu.

– Znam da su u pitanju elitni sportisti kojima je teško da održavaju formu dok su u hotelskoj sobi. To je njihov doprinos tome da imaju privilegiju da se, po izlasku iz istih, takmiče za nagradni fond od 80 miliona dolara. Imali smo video pozive sa više od 500 igrača i velika većina njih je srećna što je ovde i što imaju priliku da se takmiče i na turnirima pre Australijan opena… Bićemo oštri prema manjini koja nema pravi pristup stvarima – poručio je direktor turnira Kreg Tajli.

Ništa od skraćivanja mečeva

Imajući u vidu da je znatan broj učesnika Australijan opena već sprečen da koristi mogućnost kontrolisanog treniranja u periodu dvonedeljnog života u „balonu“, tj da će imati manje od jedne sedmice za nadoknađivanje propuštenog, japanski teniser Danijel Taro predložio je skraćivanje mečeva u muškoj kategoriji sa tri na dva dobijena seta. Ali njegove sugestije su bez polemike odbijene, baš kao i srodne ideje prvog reketa sveta Novaka Đokovića.

– Ovo je na kraju svega, ipak, grend slem. U ovom trenutku, tri dobijena seta u muškoj i dva u ženskoj konkurenciji su nešto čega planiramo da se držimo – reči su prvog čoveka AO opena Krega Tajlija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari