Džaka objasnio zašto je slavio u Jašarijevom dresu 1Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

U završnim fazama sinoćnje utakmice između reprezentacija Švajcarske i Srbije, podgrejane balkanskim tenzijama, kako piše britanski Telegraf u svom izveštaju, osećalo se kao da bi moglo da dođe do nasilja.

Napominje se sukob veziste Arsenala Granita Džake, reprezentativca Švajcarske i srpskog napadača koji inače igra za Fulam Aleksandra Mitrovića.

Švajcarska je, podseća britanski list, obezbedila drugo mesto u Grupi G i remi u drugom kolu sa Portugalom u utorak. Ostavila je Srbiju na dnu Grupe G sa samo jednim bodom.

Na kraju su, piše dalje, razdvojili Džaku i Mitrovića, iako, kako se dodaje, možda argentinski sudija nije video sve što je rečeno ili urađeno u poslednjim minutima pobede.

U drugom poluvremenu usledilo je upozorenje spikera na Stadionu 974 u Dohi da „sva diskriminatorska skandiranja i gestovi“ treba da prestanu. Optužba je bila da je reč o uvredljivim pesmama srpskih navijača o stanovnicima Kosova, kao i o gestu sa tri prsta koji ima za cilj da provocira.

Dragan Stojković, trener Srbije, kasnije će reći da nije čuo ništa od navijača, ukazuje Telegraf.

Srpska klupa se ispraznila kada je Mitroviću „potpuno ispravno“ odlukom sudije uskraćen penal u drugom poluvremenu, piše Telegraf. Stojkovića su kamere uhvatile kako govori nešto navodno uvredljivo.

Džaka, švajcarski kapiten kosovskog porekla, provokativno se uhvatio za međunožje. Da li je to politička ili obična opscenost pitanje je koje se postavljalo.

Džaka, koji je bio Fifin igrač utakmice, odlučio je da ignoriše argumente.

Džaka objasnio zašto je slavio u Jašarijevom dresu 2
Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

„Iz mog glasa se može čuti da sam promukao. Bila je to igra sa puno emocija. To je fudbal. Bilo je pošteno. Želeli smo da se fokusiramo na fudbal.” To je bilo to.

Džaka je pojasnio zbog čega je obukao majicu na kojoj je bilo ispisano ime „Jašari“. „To je u znak podrške švajcarskom saigraču Ardonu Jašariju (20)“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Granit Xhaka (@granitxhaka)

Telegraf podseća na prezimenjaka Adema Jašarija, koji je bio jedan od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova, kosovski heroj koji je ubijen 1998. nakon trodnevne opsade njegovog doma od strane jugoslovenske vojske.

Džaka je tvrdio da se natpis na majci odnosi samo na Ardona, a ne na Adema.

Bilo kako bilo, Džaku i Mitrovića je bilo teško razdvojiti u završnim fazama. Bilo je ljutnje i optužbi. Počelo je tako što se Nikola Milenković sukobio sa Džakom. Igrači oba tima su se gurkali i svađali u nadoknadi vremena. Sudija Fernando Andres Rapalini jedva da je mogao da ih kontroliše“.

Švajcarska je, navodi se, ponovo nanela poraz Srbiji na Svetskom prvenstvu.

Tim Murata Jakina je poveo u prvom poluvremenu i onda dobio utakmicu golom veziste Notingem Foresta Rema Frojlera u drugom poluvremenu.

Srbija je igrala bolje, navodi se, u prvom poluvremenu, ali ipak nijednom, napominje Telegraf, nije stvorila šanse koje bi se mogle očekivati pri gubitku od 3:2 tokom većeg dela drugog poluvremena.

Snažan politički podstrek, koji je bio neizbežan, jeste gol Đerdana Šaćirija, švajcarskog reprezentativca poreklom sa Kosova, u 20. minutu.

Šačiri se nakon postignutog gola okrenuo leđima ka navijačima Srbije pokazavši svoje prezime koje nosi na dresu.

Pre četiri godine na Svetskom prvenstvu Šaćiri je pogodak proslavio pokazivanjem rukama albanskog simbola – dvoglavog orla što je inspirisalo slavlje koje je zapalilo utakmicu protiv Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari