TERZIĆ: Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije pobedila je u nedelju selekciju Belgiju sa 3:2 u trećem kolu grupe D na prvenstvu Evrope u Belgiji. Odbojkašice Srbije su takmičenje u grupi završile kao drugoplasirana ekipa, ali će usled eliminacije Slovačke, u narednu grupu preneti maksimalna četiri boda.

TERZIĆ: Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije pobedila je u nedelju selekciju Belgiju sa 3:2 u trećem kolu grupe D na prvenstvu Evrope u Belgiji. Odbojkašice Srbije su takmičenje u grupi završile kao drugoplasirana ekipa, ali će usled eliminacije Slovačke, u narednu grupu preneti maksimalna četiri boda.
Izabranice Zorana Terzića su u duelu sa Belgijankama pokazale veliku mentalnu snagu. Domaća ekipa vodila je 1:0 i 2:1 u setovima, ali naše odbojkašice su se uvek vraćale, pa je meč otišao u peti set.

Kazna za belgijski odbojkaški savez

Odbojkaški savez Belgije moraće da plati kaznu od 15.000 evra Evropskoj odbojkaškoj asocijaciji (CEV) zbog toga što je zvanični spiker šampionata na utakmici sa Srbijom uzvikivao ime zemlje kako se izgovara na flamanskom, a ne onako kako piše na dresovima reprezentacije – na engleskom.

Reprezentacija Belgije na svojim dresovima i na trenerkama ima ispisano ime svoje zemlje na engleskom BELGIUM, zato što se u Belgiji govore dva jezika, flamanski i francuski, na kojima se ime zemlje različito izgovara.

Da ne bi bilo favorizovanja nijednog jezika, odlučeno je da na opremi bude ime na engleskom, ali to povlači i da se na zvaničnim utakmicama ime zemlje mora tako izgovarati. Međutim, zvanični spiker na utakmicama Evropskog prvenstva, u belgijskom Haseltu, gde igra i domaćin, nije znao za to pravilo, pa je pozivao navijače da uzvikuju ime zemlje na flamanskom. To je primećeno, pa će belgijski savez zbog toga morati da plati kaznu.

– Belgija ima izuzetnu timsku igru. Mi smo večeras ponovo bili stegnuti. Igrali smo u grču i pobedili na silu. Odlučio je pojedinačni kvalitet igračica, koje su u važnim momentima uspele da se izbore za važne poene. Ovo ni izbliza nije naša prava igra. Nadam se da ćemo posle dana odmora uspeti da se vratimo u pravi ritam i zaigramo opušteno i onako kako umemo – naglasio je selektor Srbije Zoran Terzić.
Sledeći protivnik odbojkašica Srbije je Poljska, koja ove godine brane titulu šampiona osvojenu 2005. u Zagrebu. One su bile šampionke i 2003. u Turskoj, a do sada su sedam puta na kontinentalnim šampionatima pobedile plave devojke. I ovoga puta Poljska je na EP došla sa sa izuzetnim sastavom i ambicijama da igra za zlato.
– Poljska ima ekipu, koja je možda najjača na ovom EP, što se tiče imena. Imaju 12 izuzetnih igračica, zamenu na svakoj poziciji, ekipu koja od 2003. vlada Evropom. Međutim, čini mi se da kod njih nema „žara“ koji ih je krasio ranijih godina i to im smeta u ostvarivanju rezultata, a pre svega dostizanju pravog kvaliteta igre. Poljakinje su do sada igrale vrlo promenjivo, ali kad god je bilo problematično one su dodavale gas i uspevale da pobede. Koliko će to moći protiv kvalitetnijeg protivnika to ćemo da vidimo, ja se nadam već u utakmici protiv nas. Ponavljam ipak da Poljska, uprkos trenutnoj formi, ima vrhunsku ekipu i biće izuzetno teško protiv njih – ocenio je Terzić.
Selektor Srbija smatra da će njegov tim u narednim mečevima pružiti još bolju igru, jer mu predstoje susreti za izuzetno renomiranim rivalima.
– Sigurno je teško, devojke su umorne posle tri utakmice od po pet setova, koje su psihički i fižički naporne, ali su spremne da odigraju nastavak takmičenja u istom ritmu. Poljska je mnogo inspirativniji protivnik nego što su to bile Belgija ili Slovačka, pa sam uveren da će prikazati mnogo bolju igru nego što je to bilo na poslednjoj utakmici. Ako pobedimo, naše šanse za polufinale su velike, a sa druge strane ako izgubimo ništa još nije gotovo. Imamo još šanse da upišemo trijumf protiv preostala dva protivnika i izborimo vizu za polufinale. Bitno je da probamo da odigramo na pravom nivou, sa pristupom kao što je bio protiv Holandije. U tom slučaju neće biti problema oko povoljnog rezultata – istakao je Terzić.
Posle prve faze takmičenja, reprezentacije iz naše grupe (D) se ukrštaju s tri prvoplasirane selekcije iz grupe B (Poljska, Češka i Bugarska). Srbija će prvi meč u četvrtfinalnoj grupi E odigrati danas protiv selekcije Poljske, od 17.30 sati. Plasmanom na jednu od prve dve pozicije u četvrtfinalnj grupi, plave bi obezbedile učešće u polufinalu, koje će se igrati u Luksemburgu, 29. septembra. Finale se igra dan kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari